Kétméteres izomember Párizs felfedezettje

2010.05.31. 10:54

Az óriási formában teniszező Nadja Petrova a hazaiak kedvence, Aravane Rezai után a második kiemelt Venus Williamset is búcsúztatta, méghozzá egészen simán.

Petrova már az év első Slamén, Ausztráliában is bombameglepetéssel nyitott, amikor egyetlen játékot veszítve feltörölte a pályát Kim Clijsters-el, de hosszú távon soha nem tudott összeszedett játékot mutatni. Az idei Garroson azonban fejben is nagyon egyben van a nagydarab orosz lány.

Pedig Venus nagyon készült a idei Garrosra, talán világelső húgánál is nagyobb eséllyel indult harcba a végső győzelemért. Aztán az első hetet sem élte túl, sőt, ő lett a legmagasabbra rangsorolt kieső. Petrova ellentmondást nem tűrő játékkal 6:4, 6:3-al küldte haza az amerikait.

Búcsúzott a negyedik kiemelt Andy Murray is. A skótnak gyakorlatilag esélye sem volt Thomas Berdych ellen. A 25. évében járó cseh fiút évek óta az egyik legígéretesebb játékosnak tartják és ott is volt közvetlenül a legjobbak mögött, a nagy áttérés csak nem jött. Idén tavasszal aztán történt valami. Thomas új edzővel, Tomas Krupával dolgozik egy ideje és varázsütésre összeállt a játéka.

Tökéletes fizikai adottságok (196 centi, 90 kiló izom), szemkápráztatóan szép, klasszikus cseh ütéstechnika, óriási alapütések, hatalmas szervák, nagyszerű lábmunka. Mindezek mellett Berdych a hálónál sem tanácstalan, egészen finom megoldásokra képes és úgy tűnik, már fejben sincsenek gondok. Máskülönben nem tudta volna a szívós skótot három szettben térdre kényszeríteni és az eső miatt félbeszakított mérkőzést ellentmondást nem tűrő módon lezárni. Murray a Garros előtt underdognak titulálta magát és valóban nem tudott nagyot alkotni. Neki már Wimbledon járhat a fejében.

Marija Sarapova sem bízhat másban, mert számára is véget ért a Garros, miután elbukta a döntő szettet a négyszeres bajnok Justine Henin ellen. A szombaton elkezdett első szettel szemben vasárnap Sarapova vett repülőrajtot. Azonnal elvette Henin adogatását, hozta a sajátját és a harmadik játékban zsinórban három break labdához jutott (0:40). Henin felülkerekedett idegességén, megmentette a játékot és míg Sarapova az elveszített lehetőségen morfondírozott, újabb három játékot hozott zsinórban. Negyedórával később 4:2-es vezetés után Henin már 40:15-re állt saját adogatásánál. Újabb fordulat következett, Sarapova megfordított a játékot, majd egyetlen labdára került az egyenlítéstől (3:4, 40:15). Szervajátékát azonban most sem tudta hozni, Henin viszont kíméletlen nyerő ütésekkel és három pontot érő első adogatással behúzta a meccset.

Sarapova barátnője, Marija Kirilenko sem járt jobban. Hiába búcsúztatta a tavalyi győztes Kuznyecovát, most sem tudta tartani formáját és két szettben alulmaradt Francesca Schiavone ellen. Schiavone így továbbjutott, mint a legjobb olasznak elkönyvelt Flavia Pennetta, akit Caroline Wozniacki két iszonyú szoros szett után egy viszonylag sima harmadikban búcsúztatott. Caroline játékát elnézve igazán kár, hogy a focihoz hasonlóan nem mérik a játékosok által megtett méterek számát, mert amit a dán (lengyel) lány dolgozik egy mérkőzésen, a valami egészen elképesztő.

Jóval kisebb erőkifejtésre kényszerült Robin Söderling. A svéd vesztett játszma nélkül verte a nagyon gyenge napot kifogó Marin Cilicet. A horvát langaléta az elmúlt két évben minden egyes Slamen egy körrel továbbjut, mint addig. Ez a tendencia az Ausztrál Openen egészen az elődöntőig repítette, most azonban megtört a nagyszerű fejlődési pálya. Mióta bejelentette, hogy a világ egyik legjobb edzője, Bob Brett mellett a horvát nemzeti kincs, Goran Ivanisevics is segíti felkészülését, elmaradnak az eredmények. Persze mindezt nem varrhatjuk Goran nyakába, aki el sem utazott vele a Garrosra.

Söderling úgy ünnepelte győzelmét, mintha döntőbe jutott volna és hát majdnem. Ugyanis kedden a tavalyi döntőhöz hasonlóan ismét Roger Federerrel játszhat. A svédnek van miért törlesztenie. 2009-ben a Garros mellett Wimbledonban és a US Openen is a svájci búcsúztatta. Utóbbi mérkőzésük már egészen másképpen alakult, mint megszokhattuk. A zsinórban elveszített 21 játszma után a Söderlingnek elege lett, apró darabokra törte az ütőjét és a New York-i éjszakában ütni kezdett, mint a gép. Federer egy nagyon durva rövidésben megúszta az ötödik játszmát. Aztán ennek az évnek az elején - igaz, egy bemutató tornán, ami nem kerül a statisztikákba -, de Söderling 12 vereség után végre elkapta a világelsőt. A mai mérkőzés után Söderling arról beszélt, hogy a 13-as a szerencseszáma és bízik a győzelemben.

Könnyű meccsre azért nem számíthat. Federer zsinórban 24. Slam-elődöntőjébe juthat a svéden keresztül, amivel a továbbiaktól függetlenül beállítja Pete Sampras utolsó nagy rekordját is, aki 286 hétig vezette az ATP hivatalos világranglistáját. Söderling persze szereti az ilyen szituációkat, hiszen ő volt az, aki tavaly életében először fektette kétvállra a Garroson Rafael Nadalt, megakadályozva ezzel, hogy a spanyolt, megdöntse Björn Borg legendás rekordját és zsinórban ötödször húzza be a salakpályás Slamet.

Federer vasárnap honfitársát, Stanislas Wawrinkát győzte le a centerpályán és szettveszteség nélkül menetel. Nem játszott nagyot, a második szett majdnem elment, de amikor nagyon kellett, odatette magát annak ellenére, hogy köztudott, mennyire gyűlöl szélben játszani, az időjárás pedig megint egészen pocsék volt.

A franciák nem csak emiatt lehetnek szomorúak. Utolsó reménységük, Jo-Wilfried Tsonga még az előző mérkőzésén megsérült és az egynapos szünet kevés volt ahhoz, hogy összerakják Kis-Alit, így a 11. kiemelt Mihail Juzsnyij ellen az elveszített első játszma után feladni volt kénytelen a további küzdelmet.