Kiszórták az oroszokat Wimbledonban

2010.06.26. 14:46

Ránézésre a férfiak mellett a nőknél is voltak csemegék a pénteki programban, de végül elmaradtak a szorosabb küzdelmek. Nyolc mérkőzésből ötben is pályára lépett orosz, azonban csak egyiküknek sikerült bejutni a nyolcaddöntőbe. Ha a péntek végül nem is alakult izgalmasan, de a legjobb 16 között már biztosan lesz egy nagy rangadó a két belga sztár, Justine Henin és Kim Clijsters között, akik gond nélkül léptek át orosz ellenfelükön.

Az egyértelműen a belga fölényét mutató egymás elleni mérleg ellenére is jó játékot vártunk Henin ellen Nadja Petrovától. Ezzel szemben már az első adogatását is elbukta, innentől pedig nem volt megállás, a belga szórta a nyerőket. Petrovának a második szett elején ugyan sikerült brékelnie, azonban Henin gyorsan visszajött, és 6:1, 6:4-gyel behúzta a meccset. Kim Clijsters hasonlóan dominált a ritmusát felvenni képtelen Marija Kirilenkóval szemben, akit 6:3, 6:3-mal küldött haza.

Justin Henin (Fotó: Felipe Trueba)
Justin Henin (Fotó: Felipe Trueba)

A legjobb 16 között egymással játszó két belga eddig 24-szer találkozott, az egymás elleni mérlegük teljesen kiegyenlített, mindketten 12 mérkőzést nyertek meg. Wimbledonban eddig csak egyszer futottak össze a 2006-os elődöntőben, akkor Henin volt a jobb. 2010-ben kétszer is óriási csatát vívtak, végül harmadik szett tie break döntött Clijsters javára Brisbane-ben és Miamiban is. Hétfőn is drámai meccsre számíthatunk, és Wimbledonban ugye tie break sincsen, ha megint eljutnának a harmadik szettig.

Alisa Klejbanova személyében oroszt vert ki a tavalyi döntés Venus Williams, aki egy ausztrál lánnyal találkozik majd a nyolcaddöntőben. A Grand Slameken legjobb eredményét elérő Arn Grétát búcsúztató Marion Bartoli ellenfele a szintén oroszt verő bolgár Cvetana Pironkova lesz. Az alsó ágon egyedül Vera Zvonarjeva mentette meg az oroszok becsületét, ő az ukrán Alona Bondarenkót legyőző Jelena Jankoviccsal meccselhet majd egy látványosat a következő körben.

A felső ágon azért még van versenyben két orosz: Anastasia Pavjucsenkovának ugyan nincs sok esélye a harmadik kiemelt Caroline Wozniacki ellen, de Marija Sarapova simán verheti cseh ellenfelét, ezzel pedig hétfőre Heninék találkozója mellett összejöhet a másik csúcsmérkőzés a címvédő Serena Williams és Sarapova között.