Serena Williams nyerte a sikítóbajnokságot

2010.06.29. 12:20

Hétfőn végre a nőknél is hozott csatákat Wimbledon, bár a párosítások alapján több izgalomra számíthattunk volna, de azért így sem panaszkodhattunk. A két csúcsmérkőzésből Justine Henin és Kim Clijsters találkozója ért véget három szettben, összességében mégis Serena Williams és Marija Sarapova összecsapása volt az érdekesebb.

A belga sztárok igazi női mérkőzést játszottak, az elején Henin lerohanta Clijsterst, aki az első szettben képtelen volt összerakni a játékát. A másodikban azonban már magára talált és fordított, miközben az első szett végén ápolást is kérő Henin ezzel párhuzamosan veszített magabiztosságából. Henin rengeteg ki nem kényszerített hibát ütött, végül 2:6, 6:2, 6:3-ra bukta a meccset. Visszatérése messze nem sikerült úgy, mint a 2009-es US Opent rögtön megnyerő Clijstersé, azonban saját bevallása szerint is átmeneti időszaknak tekinti az idei szezont, inkább 2011-ben akar nagyot alkotni.

Serena Williams és Marija Sarapova meccse meghozta a kettőjük mérkőzésén elvárt alapvonali ütőpárbajt, a címvédő pedig szórta az ászokat, összesen 19-et vágott be. Az első szett vége különösen izgalmasan alakult, a tie breakben három játszmalabdája is volt Sarapovának, azonban Serena fejben erősebbnek bizonyult. Az orosz lány a rövidítésben 9:9-nél kettős hibát ütött, míg a címvédő behúzott egy óriási ászt. A második szettben korai brék döntött az amerikai javára, Sarapova képtelen volt kiegyenlíteni, így végül 7:6 (11-9), 6:4-re elvesztette a mérkőzést. Ennek ellenére a Roland Garros után Wimbledonban is kifejezetten jó játékot láthattunk Sarapovától, aki vállműtétje után lassacskán visszatalál a női mezőny hiányos élvonalába. Most már Ana Ivanovics is összeszedhetné magát végre.

Serena Williams
Serena Williams

A szupersztárok csatája mellett háttérbe szorult, de a legnagyobb meglepetés a kettes pályán született, ahol a cseh Petra Kvitova megsemmisítette a harmadik kiemelt Caroline Wozniackit. A dán  mindössze két játékot tudott összekaparni az első szettben, mielőtt a világranglista 62. helyezettje 6:2, 6:0-val simán hazaküldte. Nem a hétfő lesz a kedvenc napja Jelena Jankovicsnak sem, aki hátsérülés miatt kénytelen volt feladni mérkőzését a 6:1, 3:0-ra vezető orosz Vera Zvonarjeva ellen.

Eddigi legnehezebb mérkőzésén jutott túl a tavalyi döntős Venus Williams, aki azonban így sem kényszerült három szettre az ausztrál Jarmila Groth ellen. Kisebb meglepetésre a 2007-es döntős és Arn Grétát búcsúztató Marion Bartoli nem bírt a bolgár Cvetana Pironkovával, míg Agneiszka Radwanskán könnyedén lépett túl a kilencedik kiemelt Na Li.

A kínai kedden már Serena Williamsszel játszik, akit az év eleji Australian Openen két tie breakra kényszerített az elődöntőben. Azért túlzottan nem kell aggódni Serenáért, de már az első napon sem volt nagyon kérdéses az újabb döntője. A Grand Slameken megszokott surranópályán Kvitova és az észt Kaia Kanepi közül egyik elődöntős lesz, ami hatalmas siker, hiszen eddig mindketten rendre az első körben potyogtak ki Wimbledonban. Azért a Pironkova ellen pályára lépő Venus Williams már egyértelmű végállomást jelent a gigászi menetelésnek a legjobb négy között.