Federer kiesett Wimbledonban

2010.06.30. 17:34 Módosítva: 2010.06.30. 18:48

A tavalyi döntős Venus Williams keddi búcsúja után a férfiaknál a címvédő és hatszoros győztes Roger Federer sem tudott túljutni a negyeddöntőn, négy szettben kikapott a cseh Tomas Berdychtől Wimbledonban. Ugyan nem indult számára jól a torna, hiszen már az első körben is csak öt szettben, szenvedve tudott túllépni a kolumbiai Alejandro Fallán, azonban úgy tűnt, hogy a svájci klasszisnak a második hétre sikerült magára találnia, és legalább az elődöntőbe bejuthat.  Nem így történt, Federer 2002 óta először hiányzik majd a brit teniszbajnokság döntőjéből.

Arra a mérkőzés előtt is számítani lehetett, hogy a svájci a mostani körülmények között könnyen semmiképpen sem fog túljutni Berdychen, aki ellen 2009-ban egyszer már 0:2-ről kellett fordítania az Australian Openen, és a cseh az elmúlt években sokat fejlődött fejben. A kiélezett találkozón egy-egy hiba is végzetesnek bizonyult, a jól adogató Berdych egyszer elvette Federer adogatását az első szettben, a torna első kiemeltje pedig már nem tudott visszajönni.

Roger Federer
Roger Federer

A második szettben úgy tűnt, hogy Federer felszívja magát, az elején rögtön brékelte ellenfelét, aki azonban a kisebb megingástól eltekintve továbbra is magabiztosan játszott. Federer a kezdeti brékkel megnyerte ugyan a szettet, azonban nem tudta dominálni a mérkőzést. Különösen nagy problémát jelentett, hogy sokszor nem működött a svájci fonákja, kulcsfontosságú pillanatokban is hálóba küldött ütéseket.

A harmadik szettben Berdych megbosszulta a hibákat, végül sima 6:1-re hozta a játszmát. Federer gyakran bravúros pontokat játszott, azonban a negyedik szettben egy hosszú játékban nem sikerült elvennie Berdych adogatását, míg a következő gémben elveszítette a sajátját. A cseh kicsit megingott, amikor 5:4-nél a mérkőzésért adogatott, Federer pedig meccslabdát hárított, és bréklabdája is volt. Végül azonban minden igyekezete ellenére sem tudott élni a lehetőséggel, így 6:4, 3:6, 6:1, 6:4-gyel búcsúzott.

Novak Djokovics
Novak Djokovics

Férfi egyesben a Lleyton Hewitt ellen óriási szenvedést bemutató szerb Novak Djokovics sima három szettben nyert a nagy meglepetésre a tavalyi döntős Andy Roddickot hazaküldő tajvani Lu ellen. Az elődöntőben a felpörgött Berdych várja, nem mondanánk, hogy Djokovics egyértelműen a mérkőzés esélyese.

A női párosoknál is meglepetést hozott a szerda, kiesett ugyanis a címvédő Serena Williams-Venus Williams kettős. Az amerikai sztárokat az orosz Jelena Vesznyina-Vera Zvonarjeva páros búcsúztatta a negyeddöntőben három játszmában. Williamsék az egyesben elért sikereik mellett korábban négyszer párosban is nyertek Wimbledonban.

Eredmények, negyeddöntők:

Férfi egyes:

Berdych (cseh, 12.)-Federer (svájci, 1.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4

Djokovic (szerb, 3.)-Lu (tajvani) 6:3, 6:2, 6:2

Női páros:

Vesznyina/Zvonarjova (orosz)-S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.) 3:6, 6:3, 6:4