A bíróról pattant Federerhez a labda

2010.09.03. 14:47 Módosítva: 2010.09.03. 16:16

A US Open csütörtöki napján sem hiányoztak a nevesebb kiesők, búcsúzott Nyikolaj Davigyenko és Marin Cilic is, az első körökben még szenvedő esélyesek többsége azonban a hőség mellett most már a széllel is megküzdve általában könnyedébben vette az újabb megmérettetést.

A második kiemelt Roger Federer nem fektetett a szükségesnél több energiát az Andreas Beck ellen 6:3, 6:4, 6:3-ra megnyert mérkőzésbe, az utolsó két szettben már egy-egy brékkel is beérte a meg-megerősödő szélben, amely nem kedvezett a túlzottan látványos megoldásoknak. Az elején lehengerlően kezdő Federer 5:1-nél kicsit kiengedett, amire válaszul Beck is elkezdett játszani, azonban hiába javult fel, így is rengeteget hibázott, a második szettben pedig kettős hibával bukta az adogatását, ami Federernél alacsonyabban rangsorolt játékosok ellen is megengedhetetlen.

A szeles időben a mérkőzés egyik mulatságos momentuma volt, amikor a harmadik szett közepén 40-15-ös állásnál a vezetőbíró cipőjéről pattant be Beck egyik fonákja Federer elé, aki be is fejezte a pontot. Utána kicsit tanácstalanul nézett a bíróra, aki újrajátszatta a labdamenetet, amely azonban másodszor is a svájcié lett. A szabály szerint amennyiben a labda földet érés előtt hozzáér bármilyen állandó pályatartozékhoz (beleértve a labdaszedőket és a bírókat is), akkor az azt ütő játékos elveszíti a pontot. Így Federer megnyerte volna a labdamenetet, a szabály azonban azt is kimondja, hogy ehhez a pályatartozékoknak a helyükön kell tartózkodniuk. Louise Engzell vezetőbíró viszont azt magyarázta a svájcinak, hogy reflexből kimozdította a lábát a labdára, amely enélkül az eredeti ívében is bepattanhatott volna Federer térfelére, ezért kellett újrajátszaniuk a pontot. Federernek a következő körben már egy fokkal nehezebb ellenféllel, a jó napot kifogva mindenkire veszélyes Paul-Henri Mathieu-vel kell megmérkőznie.

Andreas Beck
Andreas Beck

A harmadik kiemelt Novak Djokovics az első nap még szenvedett a hőségben, ezúttal azonban 7:5, 6:3, 7:6-ra megnyert esti mérkőzést kapott a centerpályán a Wimbledonban Rafael Nadalt is öt szettre kényszerítő német Philip Petzschner ellen. A szerb a kellemesebb körülmények között sokkal ígéretesebb játékot mutatott, a németet azonban bomba adogatásai és jókor meghúzott ejtései is veszélyessé tették. Petzschner mentálisan is kőkeménynek bizonyult, az első szettben 4:3-nál 0-30 volt adogatójátékánál, amikor a felső tribünön pofozkodó, majd kivezetett nézők miatt kis időre meg kellett szakítani a játékot, ennek ellenére hozta a szerváját. A nézőtéri incidens inkább Djokovicsot zavarta meg, aki azonban kettős hibák, és több rontás ellenére is végül nyerte a szettet. A másodikban rendre a szerb volt a jobb a fontos pillanatokban, a harmadik játszma közepén azonban Petzschner rögtön visszavette elvesztett adogatását, ezért rövidítésben dőlt el a szett. Csak úgy repkedtek a mini brékek, ahogy sorra vették el egymás adogatásait, azonban végül a német remegett meg, míg Djokovics behúzta a meccset.

Novak Djokovics és Philip Petzschner
Novak Djokovics és Philip Petzschner

A Roland Garrosszal és Wimbledonnal szemben az amerikai kemény pályás tornákon eddig kevésbé meggyőző Robin Söderling az első fordulós gyengélkedés után Djokovicsnál is biztosabban uralta a 6:2, 6:2, 6:4-re megnyert második mérkőzését az amerikai Taylor Dent ellen. A svéd szórta az ászokat és a nyerőket, míg Dent sokat hibázott. Söderling rögtön az első játékban brékelte az amerikait, akinek az egész mérkőzésen egyedül első szett 3:2-nél volt összesen három bréklabdája, amelyeket azonban hárított a svéd. Dent mind a négy Grand Slamen a második körben esett ki 2010-ben, nem igazán volt szerencséje a sorsolással: kétszer Söderling, egyszer Djokovics, egyszer pedig Jo-Wilfried Tsonga búcsúztatta. Csak az vigasztalhatja, hogy a Roland Garroson és Wimbledonban is sikerült megdöntenie a torna leggyorsabb adogatásrekordját.

Robin Söderling
Robin Söderling

Az egyaránt kihagyások után visszatérő Richard Gasquet és Nyikolaj Davigyenko második körös mérkőzése igazi rangadót ígért, azonban végül sima három szettben, 6:3, 6:4, 6:2-vel lett a franciáé. Gasquet igazán elemében volt a pályán, csodálatos nyerőket ütött látványos egykezes fonákjával, biztosan adogatott, és szinte minden pontot megnyert első szervája mögött. Davigyenko ugyan többször is káprázatos szögekkel tudott válaszolni, de játéka összességében nem közelítette meg tavaly év végi önmagát. Gasquet igazi próbája egy nehezebb mérkőzés lehet, ugyanis idén fizikálisan nincs a topon, ezért kérdés, hogy mennyire tud stabil maradni egy küzdelmesebb öt szettesen.

Richard Gasquet
Richard Gasquet

Davigyenko mellett a másik nagy kieső Marin Cilic volt csütörtökön, aki öt szettes, maratoni meccsen maradt alul 5:7, 7:6, 3:6, 7:6, 6:1-re a japán Kei Nisikori ellen. A japán öt óra alatt, küzdelmes, ápolásokkal megszakított, de nem szép meccsen tudott végül nagy nehezen győzni a hőségben. Cilic 93, míg Nisikori 77 ki nem kényszerített hibát ütött, az egyes játékok is hosszú percekig tartottak és végül egyenlőről dőltek csak el, Cilic a challenge-ek miatt is reklamált, míg mindkettőjüket ápolni is kellett. A tavalyi US Openen negyeddöntés, januárban az Australian Openen pedig már az elődöntőig jutó Cilic az év második felében nem sokat mutatott, most sem talált még újra magára. Az égető melegben sorozatban második öt szettesére kényszerült az idén Garros-elődöntés Jürgen Melzer, míg James Blake csak egy szettet bukott a győzelemig.

Marin Cilic
Marin Cilic

A nőknél az első kiemelt Caroline Wozniacki nem kegyelmezett, 47 perc alatt, 6:0, 6:0-val gázolt át Csang Kaj-csenen. A tajvaninak ugyan szinte minden játékban volt egy szép villanása, azonban egyébként rengeteget hibázott, és a nem is túl erős első szerváit is csak ritkán tudta beütni. Wozniacki eddigi két mérkőzésén összesen két játékot veszített el, a következő körben egy másik tajvani jön, de utána már adott esetben Marija Sarapova sokkal komolyabb kihívásnak bizonyulhat.

Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki

Sarapova az első fordulóval szemben most nem szaladt bele három szettes mérkőzésben, 6:1, 6:2-vel ment tovább. A sima eredmény azonban leginkább annak köszönhető, hogy az első szettben Iveta Benesova nála is több hibát ütött, pedig az orosznak nem jöttek az első szervái és érthetetlen rontásai voltak. A másodikban már szokásához híven megrázta magát, és összességében nem lenyűgöző, de biztos játékkal lépett tovább.

Maria Sarapova
Maria Sarapova

Újabb döntő szettre kényszerült azonban az első fordulóban is szenvedő Jelena Jankovics, aki a 6:4, 3:6, 6:2-re megvert Mirjana Lucic ellen is csak időnként tudott különleges pontokat megvillantani. Az egykor párosban Australian Open-győztes horvát azonban csak a második szettre tudta felszívni magát, 60 ki nem kényszerített és 13 kettős hibával pedig lehetetlen mérkőzést nyerni. A többi esélyes sima két szettben diadalmaskodott, de a csütörtökön is búcsúzott kiemelt Agnieszka Radwanska személyében, aki a kínai Shuai Pengtől kapott ki három játszmában. Szávay Ági a svájci Patty Schnyderrel az oldalán párosban is kiesett 6:1, 6:4-gyel a Zi Yan-Anabel Medina Garrigues duó ellen, ezzel a felnőttek között véget ért a magyaroknak a US Open, azonban jövő héten már a juniorok is pályára lépnek.