Gasquet törölközővel dobta meg ellenfelét

2010.09.07. 13:49

A szupersztárok nem nagyon izzadtak meg, de így is rendkívül színvonalas és látványos meccseket játszottak a második hét elején a US Openen. Innen már mindennap igazi rangadók jönnek.

A második kiemelt Roger Federer 6:3, 7:6, 6:3-mal győzte le az osztrák Jürgen Melzert, ezzel zsinórban 25. Grand Slam negyeddöntőjébe jutott be. A svájci elképesztő precizitással és lendülettel, míg Melzer visszafogottabban kezdett, így nem sok esélye volt az első játszmában. A másodikban azonban a Roland Garros-on elődöntős osztrák keményen tartotta a szerváját, így csak a tie breakben és hálón megpattanó labdákkal lett Federeré a játszma. A harmadikban a svájci kicsit kiengedett, azonban rögtön visszavette elvesztett adogatását, míg Melzer újabb bréklehetőségeinél már jobban koncentrált, és hozta a meccset.

Roger Federer és Jürgen Melzer
Roger Federer és Jürgen Melzer

A legjobb nyolc között óriási mérkőzésre van kilátás, Federer ugyanis a Grand Slam elődöntős sorozatát a Garroson megszakító Robin Söderlinggel találkozik majd. A svéd az első szettet ugyan egyetlen elvesztett adogatással elbukta Albert Montanes ellen, de az így is messzire jutó spanyol szép lassan elfogyott, míg Söderling ha nem is hibátlan, de összességében meggyőző játékkal ment tovább 4:6, 6:3, 6:2, 6:3-mal.

A harmadik kiemelt Novak Djokovics egyre jobb formába lendül a torna alatt, az első körös gyengélkedés után hétfőn már nagyon bíztató játékkal, sima három szettben lépett túl 6:3, 6:4, 6:1-gyel Mardy Fishen. A Cincinnatiben Federerrel döntőt játszó amerikai két öt szettes meccs után nem igazán mozgott kényelmesen a pályán, és az adogatásai sem voltak olyan bombaszervák, mint általában. Djokovics rendre védekezésre késztette ellenfelét, és a nehéz helyzetekből is támadó játékkal mászott ki.

Novak Djokovics
Novak Djokovics

A két talpon maradt francia látványos csatájából Gael Monfils került ki győztesen, 6:4, 7:5, 7:5-re verte Richard Gasquet-t. Az élményszámba menő egykezes fonákjáról ismert Gasquet az elején nem volt elég agresszív, a hosszú alapvonalütésekben pedig nem vehette fel a versenyt Monfils-szal. Mire taktikát váltott, már elment az első szett, a másodikban pedig ugyan egyre többször jött föl hatékonyan a hálóhoz, de néhány rossz pillanatban elkövetett rontás és Monfils elképesztő elütései eldöntötték a játszmát. A harmadik szettben nagy nevetést váltott ki, amikor Monfils elcsúszása után nehézkesen a székéhez bicegett, és már Gasquet is azt hitte, hogy kikérte az orvosi szünetet, de a vezetőbíró színpadiasan bejelentette, hogy csupán cipőt cserél.

A játszma végén Gasquet ütött néhány ki nem kényszerített hibát, míg a másik francia ellentmondást nem tűrően, egy ásszal fejezte be a meccset. A jó hangulatra jellemző, hogy a pályáról lefelé menet Gasquet még játékosan megdobta az éppen a CBS-nek interjút adó Monfils-t egy törölközővel, amivel a másik francia mosolyogva megtörölte az arcát.

Richard Gasquet
Richard Gasquet

A nőknél fordulatosabban alakultak a legjobb tizenhat mérkőzései a felső ágon. Végül nem lett három szett az első kiemelt Caroline Wozniacki és Marija Saparova összecsapása, de a 6:3, 6:4-es eredmény csalóka, hiszen nagyon magas színvonalon teniszezett mindkét lány, és gigászi küzdelmet láthattunk. Az orosz sokat kockáztatott a nagyon magabiztosan szerváló és védekező Wozniacki ellen, azonban így a kétszer annyi nyerője mellé rengeteg rontás, kettős hiba társult. Az erőben sem alulmaradó Wozniacki rendre hozta a hosszabb labdameneteket, és a bréklabdáknál is jobb volt mentálisan.

Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki

Minden dícséretet megérdemel az észt Kaia Kanepi is, aki az első szettes óriási verés ellenére felállt, majd fordított 0:6, 7:6, 6:1-re Yanina Wickmayer ellen. Meglepetésre a nem éppen hatalmas ütéseiről ismert Dominika Cibulkova két szettben, 7:5, 7:6-ra búcsúztatta az ebben az évben hullámzó színvonalon teniszező Szvetlana Kuznyecovát. Cibulkovának mindkét szettben brékhátrányból sikerült fordítania, míg az orosz tíz kettős hibájából többet is a fontos pillanatokban követett el. Vera Zvonarjovának nem nagyon kellett izgulnia, 6:1, 6:2-re győzte le Andrea Petkovicot.

Yanina Wickmayer
Yanina Wickmayer

Fucsovics Mártonhoz hasonlóan a junior lányoknál szintén második kiemelt Babos Timi is elvesztette az első játszmát, azonban innen tudott 4:5, 6:3, 6:2-re fordítani a kínai Zi Yang ellen.