Monfils terpeszugrásból próbált nyerőt ütni

2010.09.09. 16:46

Az erős, kavargó szél rányomta a bélyegét a szerdai meccsekre a US Openen, igazán élvezetes labdamenetek csak ritkán alakultak ki, de az esélyesek nem kerültek bajba a játékromboló körülmények között.

Az előző mérkőzésén a szélben lubickoló Roger Federer ezúttal nem tudott tökéletesen játszani az elemekkel, azonban régen látott magabiztossággal hozta a szerváit, és lépett túl 6:4, 6:4, 7:5-tel a legnagyobbakra is veszélyes Robin Söderlingen. A mérkőzés elején a második kiemelt svájci még hibákkal kezdett, miközben felmérte a körülményeket, majd feljavult a labdamenetekben is, időnként pedig hihetetlen könnyedséggel csinált meg pontokat.

Ugyan Söderling a hosszabb labdamenetekből a mérkőzés nagy részében többet nyert, de Federer megingathatatlan volt az adogatásainál, és szinte minden első szervája pályát ért, a szél ellenére is tizennyolc ászt ütött. A svédet viszont rendkívül zavarták a körülmények a labda feldobásánál, kettős hibával bukta egyik adogatását. Söderling előtt a harmadik szettben csillant fel a remény, a magabiztos svájci ugyanis kevésbé koncentrált, és második szervákra kényszerült. Azonban Söderling nem tudta megtartani a bréket, rögtön bukta saját adogatását, és nem tudott olyan veszélyes lenni, mint a Roland Garroson.

A másik negyeddöntőben a harmadik kiemelt Novak Djokovics a szél ellenére  7:6, 6:1, 6:2-re tudott győzni a látványos mutatványairól ismert Gael Monfils ellen. A meccset agresszíven kezdte a francia, azonban az első néhány játék után visszavett a szélben, és innentől szinte az egész mérkőzésen csak áttette a labdákat, átengedte a kezdeményezést Djokovicsnak. A szerb többször is hangosan méltatlankodott a játékot szétromboló széllökések miatt, de a körülményekhez képest sikerült a rengeteg rontás mellett színvonalas tenisszel beütnie a nyerőket.

Monfils az alapvonalon ugyan nem tudott kitűnni, azonban a rá jellemző játékos ütések most sem hiányoztak. A mérkőzés elején kirepült a kezéből az ütő, majd terpeszugrásból próbálkozott az idei US Openen slágerré váló láb közötti ütéssel . Egy másik pontnál a hálónál fenékre ülve sikerült elérnie egy labdát, míg egy harmadiknál fekvőtámaszban fejezte be a labdamenetet.

A nőknél az első kiemelt Caroline Wozniackinak is meggyűlt a baja a kavargó széllel, habár így is 6:2, 7:5-tel tudott nyerni a szlovák Dominika Cibulkova ellen. A szél miatt többször is megszakadt a játék, mert papírzsebkendők és szalvéták kerültek a pályára. A dán sorozatban ütött kettős hibákkal veszítette el az adogatását az első szett elején, de Cibulkova sem bírt az elemekkel, ezért végül Wozniacki könnyedén behúzta a szettet. A szlovák harcosabban kezdte a másodikat, és a szélben is sikerült tartania a lépést Wozniackival, akinek azonban a végén érvényesült mentális fölénye.

A másik negyeddöntőből a wimbledoni döntős Vera Zvonarjova bírt jobban játszani a széllel, 6:3, 7:5-re verte Kaia Kanepit. Az észt rengeteg, hatvan ki nem kényszerített hibával fejezte be a mérkőzést, amelyen tízszer is el tudták venni egymás adogatásait.

A junior lányoknál Babos Tímea sima két szettben veszített 7:5, 6:3-ra az ellen az orosz Julija Putinceva ellen, akit idén már kétszer, az év elején Ausztráliában és az ifjúsági olimpián is megvert. A párosban már többszörös Grand Slam-győztes magyar párosban még versenyben van.