Nadal 360 fokot perdülve védekezett

2010.09.10. 12:28

Csütörtökön már csak két mérkőzést rendeztek egyesben a felnőttek között, de így sem hiányoztak az izgalmak a US Openen. A játékot még mindig a viharos szél határozta meg, ráadásul hideg is volt a látványos megoldásokhoz.

A világelső Rafael Nadal Feliciano Lopez után Fernando Verdascót is három szettben, magabiztosan búcsúztatta 7:5, 6:3, 6:4-re a balkezesek csatájában. A honfitársai közül az első kiemeltre leginkább veszélyes Verdasco ugyan nem kezdett teljesen hit nélkül, de - nem kis részben a szél és az előző ötszettes mérkőzése miatt - korántsem tudta úgy felpörgetni magát, mint a 2008-as Australian Open elődöntőjében, míg Nadal a vihar ellenére is megingathatatlan volt.

Rafael Nadal (Fotó: Nick Laham)
Rafael Nadal (Fotó: Nick Laham)

Az első szett elején - az egész tornán először - elvesztette ugyan az adogatását, azonban Verdasco minden reménye elveszett, amikor sikerült visszabrékelnie.

Fernando Verdasco (Fotó: Nick Laham)
Fernando Verdasco (Fotó: Nick Laham)

Nadal elképesztő teljesítményét jellemzi, hogy a következő két szettben összesen öt ki nem kényszerített hibát ütött. Verdasco ugyan nem tört össze azonnal az első szettben elbukott lehetőség után, de fordításra nem volt reális esélye, inkább csak idő kérdése volt, hogy az egyik pontnál egy labdát megperdülve átütő Nadal mikor kerekedik felül.

Stanislas Wawrinka megint beleszaladt egy ötszettes mérkőzésbe, ezúttal nem sikerült nyernie a 3:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:3-ra diadalmaskodó Mikhail Juzsnyij ellen. Egyikük sem tudott tökéletesen alkalmazkodni a körülményekhez, az erőviszonyokat kicsit kiegyenlítette, hogy két hasonló stílusú, egykezes fonákkal operáló játékos került össze.

Mikhail Juzsnyij (Fotó: Don Emmert)
Mikhail Juzsnyij (Fotó: Don Emmert)

Korábbi meccseikről mindketten leharcolt állapotban érkeztek, a svájci első szervái mögött dominálni tudott az első három szettben, bár a másodikban az oroszé lett a tie break. Juzsnyij a negyedikben kezdte egyértelműen átvenni a kezdeményezést, részben Wawrinka lábsérülése miatt. Az orosz a döntő szettben egy ápolás után brékelt, majd innen már behúzta a meccset, győzelmével visszakerül a tízbe a világranglistán.

Stanislas Wawrinka (Fotó: Don Emmert)
Stanislas Wawrinka (Fotó: Don Emmert)

Az így kialakult szombati elődöntő érdekessége, hogy Juzsnyij néhány éve - köztük a 2006-os US Openen is - meglehetős magabiztossággal verte Nadalt a kemény pályás tornákon. Egyedül ez adhat neki valamicske reményt látva a spanyol világelső hihetetlen formáját és az orosz háta mögött álló kemény mérkőzéseket.