Wilander székről adott vissza labdát

2010.10.31. 12:52

Svéd-cseh párharcok, a mókázás és a komolyabb meccsek jellemezték a Papp László Sportarénában szombaton szinte telt ház előtt megrendezett harmadik Tennis Classics gálát.

Taróczy Balázs a Tennis Classic 2010 verseny szervezője és a résztvevők Manszur Bahrami, Temesvári Andrea, Fucsovics Marci, Szávay Ágnes, Mats Wilander, Ivan Lendl, Robin Söderling és Tomas Berdych
Taróczy Balázs a Tennis Classic 2010 verseny szervezője és a résztvevők Manszur Bahrami, Temesvári Andrea, Fucsovics Marci, Szávay Ágnes, Mats Wilander, Ivan Lendl, Robin Söderling és Tomas Berdych

Az előző években főként a nagy öregeket és a fiatal tehetségeket bemutató teniszgálán ezúttal az egykori bajnok Ivan Lendl és Mats Wilander mellett a jelenlegi élteniszből a világranglista-ötödik Robin Söderling és a hatodik Tomas Berdych is összecsapott.

A két főmérkőzést egy Szávay Ágnessel és Temesvári Andreával felálló vegyes páros és a Lendl-t és Wilandert ismét szembefordító férfi páros foglalta keretbe. Mindkét mérkőzésen szerepet kapott az idén a juniorok között wimbledoni bajnok Fucsovics Márton, aki meggyőzően játszott, még egy hát mögüli ütést is bemutatott.

A leginkább persze az eddigi gálákról már ismert iráni-francia Manszur Bahrami trükkmester parádézott, aki a vegyes páros zárásában egy labdamenetben több láb közötti ütést is bemutatott, de végig szórta az élesben leginkább Federer által használt ütést. A nagy tetszést arató párosokban előfordult harmadik adogatás, vagy éppen pantomimtenisszel, labda nélkül megnyert pont, de Wilander is adott vissza labdákat a vonalbíró székében ülve, míg Lendl az egyik kisiskolás labdaszedőt vonta be maga helyett a játékba.

Mansour Bahrami
Mansour Bahrami

A Taróczy Balázs által szervezett rendezvényen a két svéd-cseh összecsapásból a legendák mérkőzését Mats Wilander, a jelenlegi klasszisokét Tomas Berdych nyerte, ezzel egy-egy lett a nemzetek csatája.

Wilander és Lendl aktív teniszezőként óriási döntőket játszott, a szombati összecsapásukban alapvetően mindketten az adogatásukra építettek, de nem hiányoztak az éles pontok és a nyerővel befejezett labdamenetek sem. A vicces odaszólogatások mellett pedig olyan mókára is jutott idejük, mint amikor a hátsérülése miatt a gálákon is csak nemrég visszatérő Lendl vizet küldött a maratoni labdamenetet elveszítő Wilandernek.

Ivan Lendl
Ivan Lendl

A stílusbeli különbségeknek is megfelelően a jelenleg az Eurosport szakkommentátoraként dolgozó svéd sokszor csak visszatette a labdákat, sokkal inkább Lendl lépett fel támadóan, azonban nem mindig jöttek be az ütései. Az első szett 6:4-re Wilanderé, a második szintén 6:4-re Lendlé lett, az ilyen gálákon a döntő játszmát helyettesítő, tíz nyert pontra játszott champion's tie break végül a svéd győzelmével zárult.

Robin Söderling és Tomas Berdych mérkőzésén főként az óriási adogatások domináltak, minden pontért egyikük sem szakadt meg, de színvonalas mérkőzést játszottak, ahol időnként mindkét oldalon megvillantak olyan tenyeresek, amelyekkel már a legjobbaknak is meggyűlt idén a bajuk.

Robin Söderling
Robin Söderling

Az első szettben a 2010-ben már a második egymást követő évben Roland Garros-döntős Söderling kicsit többet hibázott, miközben a cseh zsinórban hozott semmire adogatójátékokat. A játszma végi tie break az egész este legszínvonalasabb játékát hozta: a mindkét oldalról érkező kemény ütések mellett Berdych kettős hibája után Söderling a tétmérkőzésekre jellemző magabiztossággal behúzott két ásszal biztosította be 7:6-ra a szettet.

A második játszma végére a svéd nem koncentrált eléggé, a szettben maradásért adogatva kettős hibát is ütött. A mindent eldöntő szuper tie breakben Söderling megint meg tudott húzni egymás után két ászt, de kettős hibát is ütött, végül szorosan, de a stabilabb Berdych nyert.

Tomas Berdych
Tomas Berdych

A két topjátékos a jövő héten már ATP-tornákon játszik, november 22-től pedig jön a világbajnokság döntője Londonban, ahova Söderling már kvalifikálta magát, de hamarosan Berdych is hivatalosan bekerül Federer, Nadal, Djokovics és Murray mellé.