Fiatal teniszszépségeké lett 2010

2010.11.10. 10:30

Serena Williams két Grand Slamet nyert, Caroline Wozniacki hat WTA-tornát, a fiatal dán vezeti a világranglistát. Ivanovics, Szafina sehol sincs már, Clijsters győztesen tért vissza, Gyementyeva visszavonult, már nincs húszban magyar. Korszakváltás zajlik, ez volt 2010 a női teniszben.

Korai még temetni a Williams-testvéreket, idén Serena szinte a szezon felét sérüléssel töltötte, így is megnyerte az Australian Opent és Wimbledont, a Roland Garroson negyeddöntőig jutott. Venus kétszer is negyeddöntőt, a US Openen elődöntőt játszott az idei négy Grand Slam közül. A világ legjobbjainak tartott amerikai testvérpár 2010-ben csak a legfontosabb versenyeken indult, Serena hat, Venus kilenc versenyen vett részt. Ketten hét döntőt vívtak, négy győzelem mellett három második hely jutott nekik.

Hihetetlen tehetségük vitathatatlan, de mindketten leszorultak az év végi világranglista dobogós helyeiről, igaz, Venus a hatodik helyen nyitott és az ötödik helyen zárt, miközben olyanok süllyedtek egyre lejjebb, mint Szvetlana Kuznyecova, Ana Ivanovics, Jelena Jankovics, Dinara Szafina. Jelena Gyementyeva visszavonult, Kim Clijsters, az egykori világelső szenzációsan tért vissza, de a szezon sokkal inkább a feltörekvő tehetséges és gyönyörű teniszezőkről szólt.

Caroline Wozniacki és az új korosztály (Marija Kirilenko, Kaia Kanepi, Andrea Petkovic) feltűnése volt a szezon legfontosabb eseménye.

Wozniacki idén mindent elért, amit a Lengyelországból elszármazó futballista apja annak idején Odensében megálmodott. A karrierjét Dániában folytató apa és az egykori élvonalbeli röplabdázó anya gyermeke a máig is büszkén emlékszik arra a pillanatra, amikor a dán koronaherceg négyezer koronával próbálta támogatni a nagyon tehetséges, de nem jómódú fiatalt. Wozniacki akkor azt mondta Frederik koronahercegnek, egyszer még visszafizeti a kölcsönt.

Az ígéret után hat évvel a dán szépség vezeti a világranglistát. Elképesztő szezonja volt, nem pihent sokat, huszonkét tornán indult. Grand Slamen elődöntőnél tovább nem jutott, de egy híján száz meccséből 63-at megnyert. Tíz tornán jutott a döntőbe, nyolcat megnyert. Néhány száz dollár híján négymilliót teniszezett össze ebben az évben.

Úgy jutott a csúcsra, hogy egyszer sem tudott senkit legyőzni, aki előbb állt, mint ő, igaz, erre lehetősége sem volt 2010-ben. Sok kritikát kapott amiatt, hogy a szülei – főleg édesapja – és edzője kihasználta az idei szabályok adta lehetőséget, és a meccsek szüneteiben próbált – az esetek többségében lengyelül – segítséget adni. Akárhogy is volt, Wozniacki - aki július 11-én múlt 20 éves - keményen megdolgozott az első helyért, megérdemli.

A szezonban nagyon sok ifjú tehetség tűnt fel. Az egyik ilyen a majdnem top20-ban záró Anasztaszija Pavljucsenkova, aki húsz helyet javítva került a legjobbak közé. Óriásit fejlődött Kaia Kanepi, ügyes játékára még a magyarok elleni Fed-kupa meccsen figyeltünk fel. A 25 éves szőke észt lány a 61. helyről jött fel a huszonkettedikre idén, pedig 2008-ban már volt 28. is. Az orosz női tenisziskola bámulatos, a legjobbak között hat képviselője van.

Az idei szezon felfedezettje a moszkvai Marija Kirilenko. A 23 éves játékos 18 évesen már volt 25., de idén megint a legjobbak közé került.

Az évnek nagy vesztese elsősorban Dinara Szafina, úgy néz ki, kiesik az elitből. Marat Szafin húga nem is olyan régen összesen 26 hétig vezette a világranglistát, legutóbb 2009 november elején volt első. Megsérült, azóta képtelen visszatalálni. 2010-ben 19 meccset játszott, csak hármat nyert meg, két Grand Slamen is az eső körben esett ki, a tavalyi évet még a második helyen zárta, most csak a 62. helyen áll.

Csúnyán visszaesett a két korábbi világelső, Ana Ivanovics és Jelena Jankovics is. Előbbi – két éve szeptemberben három hétig volt az első – sokat kihagyott sérülése miatt, az év utolsó versenyén javítani tudott: megnyerte a Balin rendezett bajnokok tornáját és a 17. helyre jött fel. Jankovics, aki összesen 18 héten át volt a legjobb, csak a nyolcadik helyen áll.

Kim Clijsters, a szülés után visszatért belga egykori világelső 11 tornán és a belga válogatott Fed-kupa meccsén indult. Amikor döntőbe jutott, meg is nyerte, így 2010-ben ő védi a brisbane-i, a miami, a cincinatti, a WTA-világbajnokság és a US Open bajnoki címét is. A 18. helyről indult, a harmadikon zárt a világranglistán, 47-ből negyven meccset nyert meg. Justin Henin is talán eljutott volna idáig, de nyáron megsérült és június vége óta nem játszott meccset.

Egy visszavonulásról is szólt az év. A világranglistán jelenleg kilencedik orosz Jelena Gyementyeva a WTA-világbajnokság harmadik fordulójában két sima szettben kapott ki Wozniackitól. A vereség után a kékszemű orosz szépség a döbbent katari közönség előtt jelentette be, ez volt pályafutása utolsó meccse.

A 29 éves teniszező még csak 13 volt, amikor első nemzetközi versenyén játszott, már 16 évesen a top500-ban volt, 17 évesen lett profi és egy év múlva már a világ legjobb 100 versenyzője közé tartozott. Sosem nyert Grand Slam-et, de 2004-ben, előbb a Roland Garroson, majd a US Openen is döntős volt, hétszer jutott el a négy legfontosabb torna elődöntőjébe, 2008-ban olimpiai bajnok lett.

Gyementeva utolsó meccsén a WTA tornák egyik legfontosabb menedzserének, Stacey Allasternek köszönte meg a lehetőséget, majd édesanyjának, aki a búcsúig edzője volt. Sikerei nem véletlenek, hiszen gyermekkorában az a Rauza Iszlajnova készítette fel, aki Marat Szafin és Dinara Szafina édesanyja.

Szávay Ágnes Budapesten, majd egy héttel később Prágában is nyerni tudott, ezzel már öt WTA-győzelemnél tart a 22 éves teniszező. Az elmúlt év legnagyobb sikerét elérő Czink Melinda ebben a szezonban sérüléssel és mentális problémákkal küszködött, 19 meccséből csak háromszor nyert, a 38. helyről a 305.-re esett vissza. A 28 éves játékos azt ígérte: nincs még vége a pályafutásának, 2011-ben visszatér.

A nagy ígéret Babos Tímea idén nyolc felnőtt tornán indult, ebből két ITF Futures-t megnyert, egyetlen WTA-versenyén, Budapesten az első körben kiesett. 16 tornáján 39-szer nyert és 13 vereséget szenvedett. A tizenhét éves játékos jelenleg a 329.

Az idei 59 versenyből 17-szer nyert az, aki az első kiemelt volt. Kétszer fordult elő, hogy a selejtezőből érkező nyerje a tornát, Eastbourne-ben az orosz Makarova, Québecben – ahol legutóbb Czink Melinda nyert – Tamara Paszek győzött, ráadásul az osztrák lány idén a legalacsonyabb világranglista helyezéssel tornát nyert női teniszező (Justine Henin Stuttgartban szabadkártyásként tudott első lenni).

2010-ben 27 ország teniszezői nyertek WTA-tornát, a belgák, Clijsters és Henin révén nyolccal a legjobbak, a dánoknak Wozniacki egyedül nyert hatot. A legfiatalabb WTA-győztes idén Anasztaszija Pavljucsenkova, az orosz 18 évesen és 18 hónaposan nyert a monterreyi döntőben.

Párosban az argentin Gisela Dulko a második dél-amerikai, aki a világranglistát vezeti, Gabriele Sabatini óta nem volt olyan, hogy a szubkontinensről valaki első legyen.

Az egyéni világranglistán négy olasz is van a legjobb ötvenben, csapatban vezetik a rangsort. Az olaszok az Egyesült Államokban védték meg tavaly kiharcolt Fed-kupa címüket (Flavia Pennetta, Francesca Schiavone, Sara Errani), 2006 óta harmadszor lett első és negyedszer döntőzött a csapat

Mi lesz 2011-ben?. A Williams-testvéreket már nem könnyű motiválni. Ha egészségesek, akkor is csak a legfontosabb tornákon indulnak, miközben nem kevés pénzt keresnek a major sportok mintájára szerveződött amerikai teniszbajnokságban is. 2011 egyértelműen a fiatalok éve lesz, ami idén elkezdődött, jövőre fog beteljesedni.

Az év legfontosabb győztesei

Australian Open: Serena Williams (Serena és Venus Williams)

Roland Garros: Francesca Schiavone (Serena és Venus Williams)

Wimbledon: Serena Williams (Vania King, Jaroszlava Szvedova)

US Open: Kim Clijsters (Vania King, Jaroszlava Szvedova)

WTA Championships: Kim Clijsters (Gisela Dulko, Flavia Pennetta)

Bajnokok tornája: Ana Ivanovics

Fed-kupa: Olaszország

(zárójelben a páros győztesei)