Maradona sem hagyta volna ki Federert

2010.11.22. 12:42

Roger Federer és Andy Murray is győzelemmel kezdett vasárnap a londoni World Tour Finals-on, a 2010-es férfi teniszévadot záró világbajnokságon, amely egy Grand Slamhez ugyan nem hasonlítható, de így is hatalmas meccseket ígér a héten.

A látványos showelemekkel tarkított tornán a labdamenetek alatt csak a pályát világítják meg, a közönséget legfeljebb reflektorok pásztázzák. Az érdeklődés hatalmas, a nézőtéren vasárnap olyan sportlegendák figyelték Federer bemutatkozó mérkőzését, mint Diego Maradona vagy a sznúkerzseni Ronnie O'Sullivan.

A 2007-es sanghaji világbajnokság döntőjének újrajátszásán Federer 6:1, 6:4-re győzött a spanyol David Ferrer ellen. A volt világelső magabiztosan kezdett, sokszor járt a hálónál, a rövidítései is rendre pontot értek. A svájci dőnként egymás után lőtte ki a vonalakat, de nagyobb villanása csak ritkán volt, pedig a londoni közönség a szokásosnál is nagyobb felhördüléssel és tapssal jutalmazta az egyik látványos fonák egyenes nyerőjét.

Nem koncentrált végig, de Federer így is csak akkor került igazán bajba, amikor nem jöttek az első szervái: összességében ugyan 61 százalékban ütötte be az első adogatásait, de egy-egy játékban ötből négyszer is másodikra kényszerült. Az első ilyen hullámvölgy 4-0-nál érkezett az első szettben, az idegesen kezdő Ferrernek sikerült is elvennie a svájci adogatását, de rögtön kettős hibával bukta is a sajátját.

A spanyol a második szettben már inkább tudott ellenfél lenni, de 2-2-nél így is ő veszítette el először az adogatását, utána pedig öt bréklabdájából egyet sem tudott kihasználni, így végül Federer kiszerválhatta a meccset. A svájci zsinórban kilencedik éve játszik a világbajnokság döntőjében, eddig négyszer nyerte meg, Ferrer ellen harmincadik győzelmét aratta a korábbi években Mesterek Kupája néven is ismert világbajnokságon.

Federerék előtt a nyitómeccsen a jelenleg világranglista-negyedik, és az előző héten Párizsban tornagyőztes Robin Söderling 6:1, 6:3-ra kikapott Andy Murraytől. A legjobb négyből kicsúszó skót nagyon meggyőző volt, kőkeményen védekezett, miközben a legjobb pillanatokban váltott oldalt és ritmust.

Söderling ugyan nem játszott rosszul, azonban vonalra bombázott tenyeresei szinte mindig visszajöttek, miközben ászokkal sem tudott könnyű pontokat szerezni. Murray szerdán Federerrel játssza a csoport legnagyobb mérkőzését, legutóbb a torontói és a sanghaji döntőben is a skót nyert.

A minden év végén megrendezett tornán a világranglista első nyolc helyezettje két csoportra osztva játszik körmérkőzéseket péntekig, majd a két-két legjobb jut a szombati elődöntőbe, vasárnap pedig a két győztes döntőzik.

A versenyre jellemző, hogy a legjobbak már fáradtan érkeznek, ezért az év végére felpörgő, hátrébb sorolt játékosoknak is jó esélyük van a listavezetők ellen. Az orosz Nyikolaj Davigyenko az előző két évben is döntőt játszott, ugyanakkor 2010-ben, sérülésből visszatérve nem tudott még visszajutni az első tízbe.

Az A csoportba a világelső spanyol Rafael Nadal, a szerb Novak Djokovic, a cseh Tomas Berdych és az amerikai Andy Roddick került, míg a B-ben Roger Federer, Andy Murray, Robin Söderling és David Ferrer játszik. Ha valaki nem tudná vállalni a játékot, akkor tartalékként szintén Londonba utazott a ranglista-9. Fernando Verdasco és 10. Mihail Juzsnyij.