Djokovicsot megőrjítette a kontaktlencse

2010.11.25. 11:57

A Federer-Murray mérkőzés után a Nadal-Djokovics sem váltotta be teljesen a várakozásokat, a kontaktlencséje miatt mérgelődő szerb a meccs felétől már nem tudott ellenfele lenni a világelsőnek.

A szerb teniszező kontaktlencséje miatt kényszerült megszakítani a mérkőzést (Fotó: Glyn Kirk)
A szerb teniszező kontaktlencséje miatt kényszerült megszakítani a mérkőzést (Fotó: Glyn Kirk)

A US Open-döntő újrajátszása dinamizmusában és színvonalában már az első perctől kezdve elmaradt az előző nagy meccstől, de egy küzdelmes, háromszettes összecsapás is lehetett volna. Djokovics eltökélten kezdett, úgy tűnt, nagyon akarja a győzelmet, Nadal még mindig óvatosan játszott az öthetes kihagyás utáni második mérkőzésén. Nem hiányoztak az óriási labdamenetek és a csodás elütések, ugyanakkor a spanyol nem ütött annyi éles labdát, és a védhetetlen támadások is hiányoztak a játékából.

A mérkőzés elején a szerb irányított, semmire hozta az adogatásait, türelmes volt és jó ütemben tudott gyorsítani, míg Nadal jobban megszenvedett. Mégis Djokovics került először igazán bajba, 2:2-nél egy nyolcperces játék után bukta a szerváját. A spanyol nem tudta azonban megvédeni a bréket, túlságosan biztonságra játszott, Djokovics pedig agresszívan, nyerőkkel jött vissza.

Hiába tűnt még mindig Djokovics a motiváltabbnak, 4:3-nál, Nadal adogatásánál jött a fordulópont: a szerb többször is a szeméhez kapott, utólag kiderült, hogy a kontaktlencséjével volt probléma. Djokovics kikéredzkedett a mosdóba is, műszerekkel is megnézték a szemét, azonban nem talált már újra magára.

Novak Djokovics szemét orvos vette kezelésbe (Fotó: AP/Kirsty Wigglesworth)
Novak Djokovics szemét orvos vette kezelésbe (Fotó: AP/Kirsty Wigglesworth)

Djokovics a meccs után azt mondta, hogy leginkább ellenfele adogatás fogadásainál zavarta a szemproblémája. Egy jó adogatójáték után a következőt kettős hibával bukta, Nadal pedig három bréklehetőséget is hárítva, 7:5-re behúzta az első szettet, miközben a szerb még mindig frusztráltan dörzsölte a szemét.

Djokovics a második szett elején sem tudott új lapot nyitni, elbukta a szerváját, Nadal mentális fölénye egyre inkább érződött. Szintén a spanyolnak kedvezett, hogy Djokovics egyre gyorsabban próbálta befejezni a pontokat, ez azonban egyre több ki nem kényszerített hibával járt együtt.

Nadal három bréklehetőséget is hárítva, 7:5-re behúzta az első szettet
Nadal három bréklehetőséget is hárítva, 7:5-re behúzta az első szettet

Nadal adogatásai közben javultak, kíméletlenül használta ki az egyre kedvetlenebb ellenfele hibáit. Hat játékot nyert zsinórban, így megismétlődött a Federer-Murray mérkőzés második szettje, 4:0 volt a spanyolnak. Az innentől már felszabadultan teniszező Djokovics ásszal hozott egy szervát, de ziccert hibázva szalasztott el lehetőséget Nadal adogatásánál, a spanyol végül könnyedén fejezte be a meccset. Nadal játéka javult a Roddick elleni első találkozóhoz képest, bár idén már egyértelműen nem lesz újra csúcsformában.

A másik csoportmeccsen a wimbledoni döntő óta nem sokat mutató Tomas Berdych 7:5, 6:3-ra győzött Andy Roddick ellen, ezzel még van esélye az elődöntőre.

Az amerikaiban még benne maradhatott az első mérkőzésen elszalasztott lehetőség, amikor közel került Rafael Nadal legyőzéséhez. Így sem kezdett rosszul, Berdychnek két szettlabdát is hárítania kellett 4:5-nél, a kihagyott lehetőség azonban fordulópontnak bizonyult.

Tomas Berdych 7:5, 6:3-ra győzött Andy Roddick ellen
Tomas Berdych 7:5, 6:3-ra győzött Andy Roddick ellen

Az elveszített első játszma után Roddick a második szett elején újból kihagyott egy adogatásánál, 3:5-nél pedig csak egy pontot tudott megnyerni a szervájánál, így a csehnek még csak ki sem kellett szerválnia a meccset.

Csütörtökön a B csoport utolsó köre következik, Federer Söderlinggel, Murray pedig Ferrerrel mérkőzik majd.