284 perc volt a leghosszabb női GS-meccs

2011.01.23. 16:56

A tavalyi Roland Garros-bajnok Francesca Schiavone óriási küzdelemben, hat meccslabdát hárítva győzte le 6:4, 1:6, 16:14-re a Grand Slamek történetének leghosszabb női mérkőzésén Szvetlana Kuznyecovát Melbourne-ben. Csak a harmadik szett három órán át tartott, a 4 óra 44 perces játékidőből három női mérkőzés is bőven kijönne.

A küzdelmes és izgalmas mérkőzésen szinte nem voltak könnyű játékok, mindketten egyenlőkről hozták vagy veszítették el végül az adogatásaikat. A kiegyenlített játékot mutatja, hogy összességében Kuzynecovának volt ugyan több nyerő ütése, miközben mindketten ugyanannyit hibáztak, a döntő játszmában pedig egyensúlyban tudták tartani a rontások és a nyerők arányát.

Schiavone rengeteget futott az első szettben, Kuznyecova rövidítéseit is rendre ellene tudta fordítani, éppen egy ilyen küzdelmesen megnyert ponttal dőlt el a játszma. A másodikban a 6:1-es eredmény megtévesztő lehet, az orosz kiharcolta ugyan az egyenlítést, de a szett összességében még hosszabb is volt, mint az előző. A legtöbb játék itt is egyenlőkről dőlt el, de az orosz volt a jobb a kulcsfontosságú pillanatokban.

000 DV901499

A végül maratoni döntő szett brékekkel indult, azonban ezek még nem bizonyultak döntőnek. Először 8:7-nél tűnt úgy, hogy vége lehet a meccsnek, de Schiavone visszahúzta magát a szakadék széléről. Egy sor rontással 0-40 lett az adogatásánál, egyben három meccslabdához jutott Kuznyecova, azonban az olasz az összeset hárítani tudta. A következő játékban már az orosznak kellett három bréklabdával szembesülnie, az utolsót csak azért nem értékesítette Schiavone, mert a fonák nyerő végén beleszaladt a hálóba, ezért elvették tőle a pontot.

Schiavone újabb három meccslabdát hárított, majd két-két adogatójátékban is elvesztették a szervájukat, azonban nem tudták hozni a sajátjukat. Végül az olasz egy egészen hihetetlen ponttal elvette Kuznyecova adogatását, és egyenlőről megcsinálta a sajátját. Schiavone a tavalyi Roland Garros megnyerése óta nagyszerűen szerepel a Grand Slameken, a US Openen és most Melbourne-ben is negyeddöntőbe jutott.

Francesca Schiavone
Francesca Schiavone

A maratoni csatához képest a többi női mérkőzés nagyon könnyen dőlt el, Marija Sarapova meglepetésre két szettben, 6:2, 6:3-ra kikapott Andrea Petkovictól, továbbjutott Li Na és a világelső Caroline Wozniacki is.

A férfiaknál a címvédő Roger Federer négy szettben, 6:3, 3:6, 6:3, 6:2-re győzött Tommy Robredo ellen, ezzel Jimmy Connors rekordját beállítva sorozatban 27. Grand Slam-tornáján jutott be a negyeddöntőbe. Bár a svájci győzelme nem volt veszélyben, de Federer nem tudott végig jól játszani, rossz ütemben jött föl a hálóhoz, a harmadik szett végére háromszor annyi ki nem kényszerített hibája volt, mint Robredónak.

Roger Federer
Roger Federer

Az első szettet még sorozatban semmire megnyert adogatójátékokkal húzta be, azonban a másodikban egy rövid kihagyás - egy adogatójátékban ütött négy ki nem kényszerített hiba - is elég volt arra, hogy a nagyon koncentráltan és pontosan játszó spanyol egyetlen brékkel kiegyenlítsen. A harmadik játszmát ugyanakkor végül kiszerválta Federer, a negyedik elején hét pontot nyert zsinórban, a korai brékkel pedig végleg megtörte Robredót.

A többiek szettveszteség nélkül léptek a legjobb nyolc közé, Novak Djokovics impozáns játékkal verte 6:3, 6:4, 6:0-ra Nicolas Almagrót, míg a felpörgő Tomas Berdych is gond nélkül jutott tovább a sérüléssel is bajlódó Fernando Verdasco ellen 6:4, 6:2, 6:3-mal. A már a US Openen is nagyon színvonalas teniszt játszó Stanislas Wavrinka is folytatta a menetelését, Andy Roddickot 6:3, 6:4, 6:4-gyel küldte haza. A második héten már rangadók jönnek, a formákat elnézve a Federer-Wavrinka, és a Djokovics-Berdych találkozó is nagy meccsnek ígérkezik.

Tomas Berdych
Tomas Berdych