Djokovics csúcsra pörgött 2011-ben

2011.03.21. 12:00 Módosítva: 2011.03.21. 12:06

A 2011-ben már többször atomteniszt bemutató Novak Djokovics vasárnap is kirobbanó formában játszott, három szettben, két és fél óra alatt megnyerte az Indian Wells-i tenisztorna döntőjét a világelső Rafael Nadal ellen.

Az elődöntőben Federert búcsúztató szerb utoljára még a november végi világbajnokságon került szembe Nadallal, akkor a spanyol volt a jobb. Azóta azonban Djokovics elképesztően pörög, és ezúttal már a nem tökéletesen, de jól játszó Nadal sem tudta megállítani.

Az erős alapvonalütések és a kockáztatásra épülő játék mellett mindkét oldalon befértek ki nem kényszerített hibák, azonban Djokovics több nyerőt ütött, jól adogatott, a második szett közepétől pedig fokozatosan fölénybe került, a döntő játszmában pedig már nem sok esélyt adott a világelsőnek.

Egyikük sem kezdett álmosabban, a jó szervák mellett kemény alapvonalütésekkel indult a meccs. Először Nadal tudta elvenni Djokovics adogatását 2:2-nél, és a szerb ugyan azonnal visszajött, azonban a következő játékot ki nem kényszerített hibákkal ajándékozta a spanyolnak. Nadal egy semmire megnyert adogatással 5:3-ra biztosította előnyét, a következő szervájánál pedig behúzta a szettet, amelyben nagyon biztosan nyerte a második szervái után is a pontokat, és még a hálónál is meggyőző volt.

Djokovicsban nem hagyott nyomot az első játszma elvesztése. Az elején még mindketten semmire hozták adogatásaikat, majd egy szép Djokovics tenyeres-nyerő, és néhány Nadal hiba meghozta a bréket az így 4:2-re vezető szerbnek. Az első szettet fordított előjellel lemásolva Nadal rögtön vissza tudott jönni - Djokovics ráadásul kettős hibával bukta a szerváját -, de ennek ellenére sem tudta megtartani a következő adogatását, így aztán Djokovics kiszerválhatta a játszmát.

A szerb a harmadik szettben ott folytatta, ahol a másodikban abbahagyta, rögtön brékelte Nadalt, majd semmire hozta a saját adogatását. Többször is hibára tudta kényszeríteni a spanyolt, és már 4:0-ra vezetett a döntő szettben, mire a világelső hozni tudta első adogatójátékát. Innen azonban már csak egy másik saját adogatást tudott felmutatni. Djokovics elképesztő nyomás alatt tartotta Nadalt, jól jelzi, mennyire koncentrált fejben, hogy az utolsó két adogatásában Nadal pontot sem tudott szerezni, a szerb semmire szerválta ki a meccset.

Djokovics elképesztően játszik 2011-ben, húsz meccs óta veretlen, zsinórban harmadik tornáját nyeri, ráadásul a legjobbakat verte a három döntőben. Az Australian Openen Andy Murray ellen nyerte meg második Grand Slamjét, Dubajban Federert győzte le a döntőben, most Indian Wells-ben pedig Rafael Nadal sem tudta megállítani.

A formájára jellemző, hogy Federert egymás után háromszor is búcsúztatta, miközben Djokovicson kívül más még nem tudott meccset nyerni az évet szintén jól kezdő svájci ellen. Indian Wells-i elődöntőjük, majd az egész torna megnyerésével a két játékos helyet cserélt a világranglistán, a szerb feljött a második helyre, Federer pedig visszacsúszott a harmadikra.

Nadal ugyan még mindig rengeteg ponttal vezet, azonban a spanyol tavaly éppen innentől kezdett verhetetlen formában teniszezni, tökéletes salakszezont tudott le, ha ezt idén nem tudja megismételni, Djokovics pedig továbbra is ennyire pörög, akkor a világelsőséghez is közelebb kerülhet.