29-ből 29-et nyert: ez Djokovics éve

2011.05.04. 17:47

Novak Djokovics a madridi torna második fordulójában egy óra 40 perc alatt, 6:3, 6:4-re legyőzte a dél-afrikai Kevin Andersont, 2011-ben ez volt a huszonkilencedik győzelme. A szerb teniszező Ivan Lendl 25 éves rekordját már biztosan felülmúlta, a nyílt bajnokságok történetében eddig csak egy, John McEnroe kezdte így az évet, 1984-ben 39 győzelemig meg sem állt.

Djokovics idei sikersorozata az Australian Open-trófeával kezdődött, majd Dubajban egy ötszázas tornát nyert meg, ezzel már 12 győzelemnél tartott. Az Indian Wells-i és a miami mestertornán hat-hat kellett a bajnoki címhez, a belgrádi 250-es versenyen csak négy.

Belgrádban elődöntőbeli ellenfele, a honfitárs Tipszarevics sérülés miatt visszalépett, így Djokovicsnak a Feliciano Lópezzel vívott döntő hozta a 27. sikert. Ugyanannyit, amennyit Ivan Lendl 1986-ban elért, a csehszlovákot végül Boris Becker állította meg a chicagói tornán.

Djokovics a 27 győzelme közül nyolcat ért top10-es játékossal szemben. A világelső Rafael Nadalt kétszer, a korábbi első Roger Federert háromszor győzte le. A huszonhétből csak hat olyan akadt, amelyben szettet veszített, Nadal – a spanyol kétszer is –, Federer, López mellett a cseh Tomás Berdych és a horvát Ivan Dodig volt erre képes.

Djokovics 2007. március 19-én volt először top10-es. Négy éve, júliusban már a dobogón állt, azóta csak a 2010. május 11-október 12. közötti időszak, húsz hét volt olyan, amikor kicsúszott a legjobb háromból.

Nemsokára akár a vezetést is átveheti, ezt Nadal is így gondolja. „Komoly lehetősége van erre, hiszen a közeli hónapokban nekem nagyon sok pontot kell megvédenem. Ráadásul még úgy is veszíthetek, hogy szinte mindent megnyerek.”

Djokovics idei sikereinek értékét növeli, hogy a szerb egy Grand Slam mellett két Masters-tornát is megnyert, míg az akkor világelső Lendl 1986-ban csak egyet. Szinte biztos, hogy Djokovics még fejlődni fog, hiszen május 22-én még csak 24 éves lesz, Lendl pedig 26 évesen kezdte ilyen remekül a szezont.