Kvitova leütötte az ideges Sarapovát

2011.07.02. 17:26

Nagyon bátor, látványos játékkal nyerte meg élete első Grand Slam-döntőjét a cseh Petra Kvitova, aki a wimbledoni döntőben 6:3, 6:4-gyel leütötte a pályáról az esélyesebb Marija Sarapovát.

Mindketten agresszív, támadó teniszt játszanak, és a kemény alapvonalütésekből nem volt hiány.

A 2004-es bajnok orosz azonban nem tudott elég stabil maradni, túl sokat hibázott és az elődöntőhöz hasonlóan kulcsfontosságú helyzetekben ütött kettős hibákat, ez pedig megpecsételte a sorsát.

Kvitova a meccs legelejét leszámítva nagyon koncentráltan játszott, ugyan a győzelemhez közeledve a második szettben még megremegett kicsit, de végül magabiztosan nyerte a tornát. Kiválóan szervált, és egyértelműen jobb volt Sarapovánál, akit többször is le tudott gyorsítani a labdamenetekben.

Kvitova az első szett elején még idegesen, hibákkal kezdte élete első Grand Slam-döntőjét, Sarapova rögtön bréklabdához jutott, és megszerezte a vezetést. A cseh azonban nem illetődött meg, nagyszerű adogatásfogadásokkal visszavette az elvesztett szervagémet.

Sarapova még a következő játékban is eljutott bréklabdáig, azonban ezt a cseh hárítani tudta, és 3:2-es Kvitova vezetésnél adogatva már az orosz került bajba. Előbb kettős hibával bréklabdához juttatta ellenfelét, majd újabb rontott szervával el is veszítette az adogatását.

Sarapova a következő adogatásánál megint kettős hibával jutott szettlabdához Kvitova, azonban az orosz ásszal javított. Kvitovának nem okozott gondot, hogy adogatnia kellett a játszmáért, a 2004-es bajnok hibáinak is köszönhetően semmire húzta be a szettet.

A második játszma elején sem tudott hirtelen feljavulni az orosz, megint kettős hibával juttatta bréklabdához Kvitovát, és rögtön elbukta a szerváját. Azonban a cseh lány fejében is kezdett lassan megfordulni, milyen óriási siker közelébe ért, két kettős hiba után még ugyan megcsinálta az adogatását, azonban 2:1-nél már láthatóan megremegett.

Rossz döntéseket hozva engedte vissza Sarapovát, aki úgy tűnt, kezd lendületbe jönni, egyre többször tudta átvenni a kezdeményezést. Mégsem lett azonban fordulópont az előző játék, Sarapova még mindig túl sokat hibázott, miközben Kvitova is bizonytalankodott több labdamenetben.

Többször is elvették egymás adogatását, míg végül a cseh 4:3 után hozni tudta a sajátját, és egy játékra került a meccs megnyerésétől. Amennyire küzdelmesen alakult a második szett közepe, a meccs legvégén Sarapova könnyedén hozta a szerváját, és ezzel megőrizte reményeit, csakhogy Kvitován sem érződött már az óriási teher. Jó szervákkal, Sarapova hibáival három meccslabdához jutott, majd egy ásszal nyerte meg a bajnokságot.

A 21 éves Kvitova személyében Jana Novotná 1998-as győzelme után tizenhárom évvel nyert újból cseh játékos Wimbledonban. Kvitovának 2011 hozta meg az áttörést, idén negyeddöntőbe jutott az Australian Openen, megnyerte a brisbane-i, a párizsi és a madridi tornát. Már Wimbledonban is a nyolcadik kiemelt volt, győzelmével a hetedik helyre léphet előre a világranglistán.

Sarapovának csalódást jelenthet, hogy sima két szettben vesztette el a döntőt, pedig 2011-ben ő is egyre jobb formát mutat.

Az orosz nem ért vissza rögtön a csúcsra, miután 2008 közepétől tíz hónapot ki kellett hagynia vállsérülése miatt, és azóta sem tud elég stabilan játszani. Idén ugyanakkor Miamiben döntőt játszott, Rómában megnyerte a tornát, a Roland Garroson pedig elődöntős volt. A wimbledoni döntőbe jutva az ötödik helyre jöhet előre a ranglistán.

A világelső Caroline Wozniacki Grand Slameken egyelőre nem tudott igazán jól játszani, Vera Zvonarjova visszaesett, Kim Clijsters sérült, a Williams-testvérek pedig még csak most tértek vissza hosszú kihagyás után, ezért a wimbledoni döntő mindkét résztvevője a női mezőny meghatározó játékosa lehet a következő hónapokban.