Japánban már kötelező tantárgy a szoft tenisz

2011.08.14. 15:08

Október 27. és november 2. között a Koreai Köztársaságban rendezik meg a szoft tenisz világbajnokságot, amelyre a nemzetközi szövetség (ISTF) elnöke szerint közel ötven országból várnak versenyzőket.

„A 17. vb-n várhatóan negyvenöt nemzet képviselői vesznek majd részt - mondta vasárnap az MTI-nek Sang Ha Park, az ISTF első embere, aki a budapesti Grand Slam Parkban rendezett nemzetközi verseny alkalmából érkezett a magyar fővárosba. - Nálunk és a többi ázsiai országban hallatlanul népszerű ez a sport, így azután óriási az érdeklődés a világesemény iránt.”

A világbajnokságra 12 fős magyar csapat utazik. Sang Ha Park elmondta, hogy a szoft tenisz nem számít elitsportnak.

„Jelenleg 75 tagországunk van, és ez a szám egyre nő - tette hozzá. - Az olimpiai részvételhez szükséges minimális létszámmal már rendelkezünk, de egyelőre még nem gondolunk arra, hogy bekerüljünk az ötkarikás programba.”

Az elnök, aki - mellesleg - az egyik fő szervezője az augusztus 27-én rajtoló atlétikai világbajnokságnak is, megjegyezte, hogy Teguban már minden kész áll, nagy szeretettel várják a világ legjobb atlétáit.

A szoft tenisz Japánban alakult ki azután, hogy a 19. század végén a tenisz megjelent. Csak a szigetországban több mint öt millióan űzik, és az iskolában kötelező sportág.

A szoft teniszben az ütő némileg kisebb fejű és rugalmasabb anyagból készül, mint azok, amelyeket a teniszben használnak. A nagy különbség a teniszhez képest a labdában rejlik: ez ugyanis egy csupasz gumilabda, ezért nehezebb nagy erejű ütésekkel dominálni a labdamenetet. Az egyéni mérkőzések négy, a párosok pedig négy vagy öt játékig tartanak.