Stosur nyerte a balhés US Open-döntőt

2011.09.12. 00:57 Módosítva: 2011.09.12. 01:26

Megismétlődött a 2009-es dráma vasárnap a US Openen, ahol a döntőben a hazai favorit Serena Williamst sima két szettben, 73 perc alatt 6:2, 6:3-ra legyőzte az ausztrál Samantha Stosur. A játékát csak kereső Williams annak ellenére sem tudott győzni, hogy hihetetlenül feltüzelte, amikor a mérkőzésvezető éppen bréklabdánál elvett tőle egy pontot a második szettben. Stosur sokkal stabilabb volt, és végig nagyon koncentráltan teniszezett.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulója miatt különösen sokat jelenthetett volna Serenának a győzelem, ám már az első szett elején látszott, hogy nincs jó napja, nem mozgott otthonosan a pályán. Stosur ezzel szemben meglepően agresszíven kezdett, és az alapvonalról kialakuló ütésváltásokból rendre ő került ki győztesen.

Williamsnek alig jöttek be az első szervái, és túl sokat rontott, az ausztrál rögtön a második adogatójátékát el tudta venni, és a következő Serena-szervajátékban is bréklabdához jutott. Ezt még hárította az amerikai, de a saját adogatásait nagyon könnyedén nyerő Stosur 4:2-nél már semmire brékelte a szenvedő Williamst, majd semmire kiszerválta az első játszmát.

Serena Williams a második szett elején sem tudta összeszedni magát, aztán a vezetőbíró ítélete alaposan felforgatta a meccset: Stosur két bréklabdához jutott az amerikai első adogatójátékában, amelyek közül az elsőt hárította Williams, majd a másodiknál is nagyon kemény, visszaadhatatlannak tűnő tenyerest ütött.

A bíró viszont úgy ítélte meg, hogy az önmagát is tüzelő amerikai megzavarhatta Stosurt azzal, hogy még mielőtt a labda földet ért volna és ellenfele beleüthetett volna, vagyis még a labdamenet közben hangosan felkiáltott (a jól ismert "Come on!"), ezért a szabályokra hivatkozva az ellenfélnek adta a pontot. Az értetlenkedő Serena hiába reklamált, az ítélet azt jelentette, hogy a második bréklabdát nem tudta hárítani, így Stosur rögtön a második szett elején brékelőnybe került.

Ezen különösen azért akadhatott ki a fiatalabbik Williams-testvér, mert legutóbbi US Open szereplésén, 2009-ben – tavaly sérülés miatt nem indult - ehhez hasonló véget ért a tornája, amikor az elődöntőben úgy kapott ki Kim Clijsterstől, hogy büntetőpontot kapott. Akkor az egyik vonalbíró lábhibát mondott be, amiért Serena dühösen, az ütőjét lóbálva vitatkozott vele, majd a vonalbíró szerint azt mondta neki, hogy megöli. Williams tagadta, hogy ilyet mondott volna, de végül a meccs után sportszerűtlen viselkedésért tízezer dolláros büntetést kellett fizetnie.

Most viszont láthatóan Serena jött ki jobban a balhéból, az eset miatt nagyon keményen ütötte a labdákat, és lendületet kapott, miközben a közönség is mellé állt. Stosurt megzavarta a közjáték, a következő adogatójátékát elbukta, úgy tűnt, hogy a történtek visszahozták a meccsbe az egyenlítő Williamset.

A lendület még egy ideig valóban hajtotta az amerikait, de Stosur az elveszített adogatójátéka ellenére nem jött zavarba, sikerült higgadtnak maradnia és továbbra is magas színvonalon teniszezett. Williams 2:1-nél még két bréklabdához jutott, ám az ausztrál mindkettőt hárítani tudta, ez pedig kulcsfontosságúnak bizonyult.

Serenánál lassacskán visszatértek a hibák, 3:3-nál pedig elveszítette az adogatását. Innen már nem nyert játékot. 5:3-nál a meccsben maradásért szervált, és két meccslabdát ugyan még hárított, a harmadikat viszont már megcsinálta Stosur, aki ezzel nagy meglepetésre nagyon könnyedén megnyerte a tornát.

Serena az ítélet miatt a végén nem fogott kezet a mérkőzésvezetővel, de a díjátadásnál már nem tűnt különösebben szomorúnak a kihagyott lehetőség miatt. Megint elmondta, annak is örül, hogy idáig eljutott, hiszen hat hónappal ezelőtt még kórházban volt. A tizenháromszoros Grand Slam-bajnok Williams a tavalyi Wimbledon megnyerése óta egy évet hagyott ki lábsérülése miatt, év elején pedig tüdőembóliával is kórházba került.

"Nem emlékszem, hogy mit mondtam. Majd megnézem a youtube-on. Nagyon intenzív pillanat volt."

Az idei Wimbledon előtt tért vissza, és azóta csak két meccset veszített a US Open-döntőig, míg a keménypályás formáját jelezte, hogy Stanfordban és Torontóban is megnyerte a WTA tornát. Ha nem is tudta megkoronázni visszatérését egy US Open-győzelemmel, így is nagyon meggyőzően játszott a tornán, a szombati elődöntőben nagyon simán verte az aktuális világelső Caroline Wozniackit, és a következő időszakban újra dominálhat a női mezőnyben.

Az élete meccsét játszó Stosur kiváló párosjátékosból lett egyéni Grand Slam-bajnok, ráadásul úgy nyerte meg a US Opent, hogy eddig csak két tornagyőzelme volt. Margaret Court személyében 1973-ban nyert legutóbb ausztrál teniszezőnő US Opent. Párosban 2005-ben a US Opent, 2006-ban a Roland Garrost nyerte meg Lisa Raymond oldalán, és vezette már a páros világranglistát, mielőtt inkább az egyéni karrierjére kezdett koncentrálni.

Stosur egyéniben tavaly ugyan bejutott a Roland Garros-döntőbe, azonban azóta nem tudott igazán sokáig jutni a nagy tornákon. 2011-ben rendre korán búcsúzott a Grand Slameken, Wimbledonban éppen Czink Melindától szenvedett vereséget már rögtön az első körben. Az amerikai keménypályás szezonban kezdett megint magára találni, Torontóban éppen Serena Williamstől kapott ki a döntőben, míg Cincinnatiban Marija Sarapova állította meg a negyeddöntőben. A US Open-győzelem most újabb lendületet adhat a világranglista 9. ausztrál teniszezőnőnek.

„Amióta elkezdtem teniszezni, mindig az volt az álmom, hogy itt lehessek. Ez életem egyik legjobb napja, és nagyon szerencés vagyok, hogy New Yorkban élhettem meg” - mondta Stosur, aki Serenának annyit mondott, hogy fantasztikus játékos és nagy bajnok.

Serena Williams - aki közel egy évet hagyott ki egészségügyi problémák miatt - sajnálkozva vette tudomásul a vereséget: „Akartam a győzelmet szeptember 11. emlékére. Sajnos nem tudtam azt a játékot nyújtani, amit elterveztem.”

Stosur előtt ausztrál női játékos - nevezetesen Margaret Court - 1973-ban tudott a US Openen diadalmaskodni. Az utolsó ausztrál női Grand Slam-győtes pedig a legendás Evonne Goolagong-Cawley volt, ő 1980-ban Wimbledonban nem talált legyőzőre, most pedig Stosur sikere után rögtön üzent sms-ben a friss bajnoknak. „Végül megszerezted, amit megérdemeltél. Nem lehetnék ennél boldogabb, nagyszerű ez a reggel, évek óta a legjobb Ausztráliának.”

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök is gratulált Stosurnak: „Megmutatta, hogy mit akar elérni, és képes megnyerni a US Opent. Mindenkinek, akinek Ausztráliában köze van a teniszhez, együtt örül vele. Ez nagyszerű teljesítmény, és megmutatta, hogy az ausztrál tenisz ismét fellendülőben van.”

Eredmény:

női egyes, döntő

Samantha Stosur (ausztrál, 9.)-Serena Williams (amerikai, 28.) 6:2, 6:3