Csak kétezer dolláros büntetés Serena Williamsnek

2011.09.13. 09:46

Csupán 2000 dollárra büntették Serena Williamset az amerikai nyílt teniszbajnokság vasárnapi döntőjében tanúsított sportszerűtlen megnyilvánulásaiért. A hazai közönség előtt szereplő sztár amúgy 1,4 millió dollárt keresett a US Openen.

A Samatha Stosur elleni - számára vesztes - finálé második játszmájában Williams egy nyerő ütése előtt hatalmas Come on! kiáltással buzdította magát. Ám mivel ezzel megzavarhatta riválisát, a mérkőzést vezető Eva Aszderaki az ausztrálnak ítélte meg a pontot bréklabdánál, aki így elvette a hazai játékos adogatását. A tiltakozó amerikai úgy vélte, hogy - mint amikor külső tényező zavarja meg a játékot - a bíró megismételteti a labdamenetet, ám nem ez történt, és amikor később leültek pihenni, dühös szavaiért figyelmeztetésben is részesült. Ekkor így szólt a görög bíróhoz:

„Ne nézzen rám, nem viccelek. Ön teljesen elvesztette az irányítást, és gyűlölködik. Ha meglát szembe jönni a folyosón, ne nézzen rám, ön nem egy vonzó személyiség. Ezért figyelmeztet? Kifejeztem az érzéseimet, és Amerikában vagyunk, ha nem tévedek. Ne nézzen rám!”

A 6:2, 6:3-ra elbukott finálét követően a 13-szoros Grand Slam-győztes nem fogott kezet Aszderakival, majd később közölte: „Nem emlékszem, hogy mit mondtam. Majd megnézem a youtube-on. Nagyon intenzív pillanat volt.”

Két éve, a Kim Clijsters ellen elvesztett elődöntőben Williams egy lábhiba bemondása után egy vonalbírót fenyegetett meg dühében, amiért pontlevonással és 82 500 dolláros bírsággal bűnhődött. Mivel a 2009-es botránya óta próbaidőn volt, elvileg sokkal súlyosabb büntetésre is számíthatott.

Brian Early, a US Open főbírója jelezte: mivel Serena Williams kirohanása csak szavakban mutatkozott meg, ezért viselkedése nem érte el azt a szintet, hogy komolyabb büntetést szabjanak ki ellene.