Federer nem kérte a rontott pontot

2011.11.06. 13:10

Nem mindennapi jelenettel ért véget a két svájci, Roger Federer és az ütőjét kétszer is a földhöz csapó Stanislas Wawrinka elődöntője Bázelben, amikor idő előtt meccslabdához juttatták a végül 7:6, 6:2-re diadalmaskodó korábbi világelsőt.

Federer a mérkőzésért adogatott, amikor 30-15-nél egy hosszabb pont végén Wawrinka elesett, és fájdalmas arccal feküdt a hátán, miközben a bázeli születésű ellenfelének csak be kellett volna fejeznie a pontot egy könnyű tenyeressel. Wawrinka a kezével jelezte, hogy jól van, de összeesése megzavarhatta Federert, mert szélesre ütötte a labdát.

Ehhez képest némileg zavartan vette tudomásul, amikor újra felálltak az alapvonalhoz, hogy 40-15-re módosult az állás, ezért nagyon sportszerűen nem volt hajlandó adogatni. "Ja, te elrontottad a pontot?" - kérdezte Federertől meglepetten Wawrinka is, aki a földön fekve szintén azt hitte, hogy elvesztette a labdamenetet. (Az esetről itt egy gyenge minőségű videó.) Miután mindkét játékos feljött a hálóhoz megbeszélni a történteket, és a vezetőbírónak is megerősítették rádión, az eredmény 30-30-ra módosult. Wawrinka azonban így sem kerülhette el, hogy Federer néhány labdamenettel később befejezze a meccset.

Wawrinka már a meccs előtt is tudta, mire számíthat régi edzőpartnerétől, akivel párosban együtt nyertek olimpiai aranyat, ugyanakkor idén már háromszor is kikapott tőle. "Odáig mindig jól ment a torna, de ellene mégsem tudtam jól játszani" - mondta a mérkőzés előtt.

Ezúttal nagyon agresszív kezdéssel próbálkozott, mégis a könnyedén teniszező és jól adogató Federer tudott brékelni, és 5:3-nál már a szettért adogathatott. A világranglista 4. svájci azonban néhány hibával elbukta a szerváját, és végül rövidítésben dőlt el az izgalmasan alakuló első szett. A tie breakben Wawrinka nagyon kapaszkodott, de végül az egyik pontnál a vezetőbíró székét is eltaláló Federer 7-5-tel hozta a rövidítést.

A második játszma elején aztán Federer rögtön brékelt, majd hozta a szerváját. Wawrinka 2:0-nál teljesen elvesztette a fejét, mérgében kétszer is a földhöz csapta az ütőjét, még a háló aljához is odadobta, pedig már elsőre is kettétört.

A jelenet ellenére nem esett szét teljesen fejben, próbált visszajönni, azonban egy hozott adogatás után a következőt megint elbukta. Federernek szinte minden bejött, miközben Wawrinka nem tudott újítani, 6:2-vel a bázeli jutott a döntőbe. Vasárnap a meglepetésre a világelső Novak Djokovicsot kiütő Kei Nisikorival találkozik majd, akivel korábban még soha nem játszottak egymás ellen.