Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

A sérültek közt a szárnyaló Federer lehet a király

2011.11.20. 14:35

Hosszú évek óta először csak világranglista-negyedikként érkezik Londonba az évzáró világbajnokságra, mégis a címvédő Roger Federer a vasárnap kezdődő torna legnagyobb esélyese. Miközben legnagyobb riválisai, beleértve az egészen elképesztő szezont záró, világelső Novak Djokovicsot, sérülésekkel küszködnek, a svájci két tornagyőzelemmel a háta mögött érkezik az O2 arénájába, ahol a látványos show-ból sem lesz hiány, amikor összecsap a 2011-es év legjobb nyolc férfi játékosa.

A csoportsorsolások miatt ugyanakkor meglepetéseket is tartogathat az évzáró torna, különösen a szintén nagyon pörgő Jo-Wilfried Tsonga, és a több mint egy hónap kihagyás után visszatérő Rafael Nadal, akinek formáját csak találgatni lehet.

Újra csúcsformában

Federer 22 hónapja nem tudott nyerni Grand Slamet, a szeptemberi US Open után hat hetet kihagyott, a pontszámítás alapján bukta tavaly ilyenkor megszerzett pontjait, és kilenc év után először visszacsúszott a 4. helyre, Novak Djokovics, Rafael Nadal és Andy Murray mögé. Azonban a svájci hamar elejét vette annak, hogy megint felerősödjenek a karrierje végét jósoló találgatások.

000 DV1077151
Fotó: Jacques Demarthon

Habár a kihagyás után visszatérve végül nem Djokoviccsal játszotta a döntőt Bázelben, de nagyon látványos iskolatenisszel mosta le a világelsőt az elődöntőben legyőző Nisikori Kejt, és a második körben egy kisebb megingástól eltekintve az egész tornán végig meggyőző formában teniszezett. Nemcsak szülővárosában, de a következő héten Párizsban is könnyeivel küzdött a díjátadásnál, a világbajnokságot megelőző utolsó 1000-es tornát ugyanis most, 30 évesen tudta először megnyerni. Ezzel egyben 2006 óta újból sikerült két közvetlenül egymást követő tornán is diadalmaskodnia.

Körmérkőzésekkel kezdenek

A londoni évzáró világbajnokságon a világranglista legjobb nyolc helyezettje (szükség esetére két tartalék játékos is a helyszínre utazik) előbb két négyfős csoportban játszik körmérkőzéseket, majd mindkét csoportból a két legjobb jut tovább. Az A csoport első helyezettje a B csoport második továbbjutójával elődöntőzik, majd végül november 27-én a legjobb két játékos lép pályára a döntőben.

A csoport: Novak Djokovics, Andy Murray, Tomas Berdych, David Ferrer

B csoport: Rafael Nadal, Roger Federer, Jo-Wilfried Tsonga, Mardy Fish

Az évzáró tornán zsinórban tizedszer szereplő Federer egyben újabb rekordot dönthet, amennyiben hatodszor is megnyeri az évzáró világbajnokságot, ami korábban még egyetlen játékosnak sem sikerült. A svájci tavaly állította be Ivan Lendl és Pete Sampras öt győzelmet számláló rekordját. Ugyan Federer a legidősebb játékos a mezőnyben, az esélyek mégis neki kedveznek, és ennek nemcsak a svájci meggyőző teljesítménye az oka, hanem a többiek sérülései is.

Federer Bázelben arról beszélt, hogy ugyan sajnálja a kínai és ázsiai rajongóit, de a US Open után érezte, hogy pihennie kell, a hat hetes kihagyás után pedig valóban újult erővel térhetett vissza a szezon végére. A sérüléseket egész karrierjében nagyrészt elkerülő svájci a lehetőség szerint támadó, agresszív játékkal is rövidíti a pontokat, de jövőre sem tartott elképzelhetetlennek hasonló kihagyásokat, amennyiben testileg és lelkileg ezt szükségesnek érzi.

Tsonga és Nadal is meglepetést okozhat

Az esélyek ettől még pillanatok alatt változhatnak Londonban, mivel Federer nem kapott könnyű sorsolást. Rögtön vasárnap a rajta kívül talán leginkább lendületben lévő francia Jo-Wilfried Tsongával kezd, aki megnyerte a bécsi tornát, Párizsban pedig Federertől kapott ki a döntőben, ezért most visszavágóért szomjazhat. Ha jönnek az ütései, akkor különösen nehéz ellenfél lehet.

000 DV1077051
Fotó: Miguel Medina

Ami néhány éve elképzelhetetlen lett volna, ezúttal már a csoportkörben összekerült Federer Rafael Nadallal, akinek ugyan nem nagyon ment a játék a US Open óta, de Londonban mégis sötét ló lehet. Legutóbb október 13-án lépett pályára, amikor meglepetésre első kiemeltként már a nyolcaddöntőben kiesett a sanghaji tornán. Nadal ugyanakkor éppen a világbajnokságra és az utána következő Davis Kupa-döntőre hivatkozva lépett vissza a párizsi tornától, ezért a több mint egy hónap kihagyás új lendületet is adhat a sérülésekkel bajlódó spanyolnak.

000 124755007
Fotó: Clive Brunskill

„Már csak másfél napot kell várni, majd meglátjuk" – mondta nevetve a pénteki interjúban Nadal Londonban. Mint mondta, kihagyás után mindig nehéz egy torna eleje, mert hiányzik a meccsrutin, de szeretne jól játszani. Nadal vasárnap az amerikai Mardy Fishsel kezd, aki ugyanakkor szintén sérült, sokan abban sem biztosak, hogy végig tudja játszani a csoportmeccseit (ilyenkor tartalék beugrására lehet szükség).

Djokovics megfelelő lezárást ígér

A másik csoportban Federerhez hasonlóan hat hetet hagyott ki a US Open után az év utolsó Grand Slamjét megnyerő Novak Djokovics is, aki azonban a pályafutása legsúlyosabb sérülésének nevezett vállsérülés miatt kényszerült pihenőre. Djokovics egészen elképesztő évet tudhat maga mögött, 69 mérkőzést megnyert és csak ötöt veszített el, vagy adott föl sérülés miatt. Ennek ellenére tisztán látszik, hogy mennyire megterhelte a szervezetét egész éves diadalmenete.

000 Par6647228
Fotó: Miguel Medina

Bázelben visszatérve ugyan játszott jó meccseket, de az elődöntőben Nisikori ellen már folyamatosan ápolták a vállát, a döntő szettben pedig 6:0-ra kapott ki. Párizsban ugyan elindult, kritikusai szerint azonban csak azért, hogy ne essen el az ATP szabályzatában szereplő 1,6 millió dollár bónusztól, amelyet egyébként nem kaphatott volna meg. Djokovics a jobb vállára panaszkodva mondta le második mérkőzését. „Hosszú volt az idény, minden meccsemen maximális odaadással küzdöttem, a testem most pihenőért könyörög" – mondta.

A szerb ugyan nem teljesen egészséges, de ennek ellenére is várhatóan mindent megtesz majd, hogy megfelelő lezárást adjon az idei egészen elképesztő évének, amelyben három Grand Slamet és négy 1000-es tornát is megnyert. „Nem érzem a nyomást, hogy megnyerjem ezt a tornát, hogy tökéletes szezont zárjak, de mindent megteszek, hogy felkészüljek, és méltó módon fejezzem be az évadot" – mondta Djokovics Londonban. A nyitómeccsét hétfőn Tomas Berdych ellen játssza, aki annyira hullámzó mostanában, hogy lehet nagyon nehéz, és nagyon könnyű ellenfél is.

Murraynek szurkolhat a közönség

A nagy négyes közül Federeren kívül még leginkább Andy Murray tud kézzelfogható eredményeket felmutatni az elmúlt két hónapból, bár éppen az utóbbi hetekben már nem szárnyal annyira, mint közvetlenül a US Open után, a többiek pihenője alatt. Ázsiában nagyon jól ment a skótnak, megnyerte a thaiföldi, a japán és a sanghaji tornát is.

000 Par6649165
Fotó: Miguel Medina

Az utolsó pillanatban Bázelben is szabadkártyát kért és kapott, de csak melegítőben jött fel a pályára és mondta el, hogy egyik hajnalban szúró fájdalomra ébredt, és farizomhúzódás miatt visszalépett. Párizsban végül a negyeddöntőben esett ki Tomas Berdych ellen, így nehéz megítélni, hogy mennyire sikerült felépülnie. A skót ezúttal David Ferrer ellen kezd a londoni közönség előtt, a spanyol ideális ellenfél a belelendüléshez.

Kicsit rövidül a szezon

Éppen Murray szólalt fel talán legtöbbször a sűrű versenynaptár, és így rendkívül megterhelő teniszévad ellen, de a világbajnokságra sérülésekkel érkező nagy neveken is meglátszik a szezon. Még ha számszerűleg kevesebb mérkőzést is játszanak akár, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt, a tenisz annyira felgyorsult, keményebb lett, hogy sokkal jobban megterheli a játékosokat.

A US Openen Murray, Nadal és Andy Roddick is panaszkodott, újra szóba került a szezon hossza, a Davis Kupa-meccsek helye a többi torna között, a pontszámítási rendszer átalakítása, és néhányan még játékossztrájk lehetőségét is felvetették. Ezt végül a legtöbben kizárták, és a szintén változást szorgalmazó Federer mellett több elemző is arról beszélt, hogy nem a nyilvánosság előtt, a sajtóban kellene hangot adniuk elégedetlenségüknek a fáradt játékosoknak.

000 124748743
Fotó: Al Bello

Január 3-án már kezdődnek is az újabb meccsek, és január közepén újból jön az év első Grand Slamje, az Australian Open. Ahogy Nadal is mondta, azért is kellett kihagynia most év végén, hogy nemcsak Londonban tudjon jól játszani, de egyáltalán a jövő év elején megfelelő formában kezdhesse az újabb szezont. A következő két szezonban valamelyest biztosan javul a helyzet, pedig jövőre még olimpia is kerül a programba. Tavaly éppen az évzáró világbajnokság alatt sikerült megegyezniük arról a játékosoknak, hogy hosszabb, héthetes pihenőidőt kapnak London után. Ezen felül egyelőre csak Federer útját választhatják a játékosok, szükség esetén még időben hosszabb pihenőkkel készülve a fontosabb versenyekre.