Djokovics újra előhúzhatja az atomteniszt

2012.01.15. 19:57

A világelső Novak Djokovics megszilárdítaná dominanciáját, Roger Federer és Rafael Nadal ezúttal már az elődöntőben találkozhat, Andy Murray zsinórban két melbourne-i döntővel a háta mögött éhesebb a sikerre, mint valaha, a sérülésekkel is bajlódó nagyok mögött pedig egyre többen emelkednek ki nagyszerű tenisszel a mezőnyből, és a meglepetést sem lehet kizárni. Hétfőtől két héten át jön az év első Grand Slamje, az idén különösen izgalmasnak ígérkező Australian Open, ahol hagyományosan a pokoli hőséggel is meg kell küzdeniük a sztároknak.

Megismételni a szinte megismételhetetlent

„Nagyon nehéz lesz megismételni, amit tavaly elértem. De egyszer már megtettem, miért ne tehetném meg másodszor is?” – mondta a világelső Novak Djokovics Melbourne-ben. A szerb egészen elképesztő évet tudhat maga mögött: három Grand Slamen (Australian Open, Wimbledon, US Open) és négy 1000-es tornán diadalmaskodott, 70 mérkőzést megnyert és csak hatot veszített el, vagy adott föl sérülés miatt. Ennek ellenére év végére tisztán látszott, hogy egész éves diadalmenete mennyire megterhelte a szervezetét, a US Open után vállsérülés miatt hat hetet hagyott ki, a világbajnokságon pedig nem jutott túl a csoportkörön.

Djokovics azt mondta, megtanulta, hogy pihennie is kell, decemberben pedig két hétig ütőt sem fogott a kezébe. Állítása szerint fizikálisan és mentálisan is teljesen feltöltődött a világbajnokság utáni hathetes pihenő alatt. Ezt igazolhatja, hogy a világelső ezúttal nem indult felvezetőversenyen, de az Abu Dzabiban még december legvégén rendezett bemutatótornán pályára lépett, ahol aztán ellentmondást nem tűrően gázolt át ellenfelein és szerezte meg a győzelmet.

Annak ellenére, hogy mennyire nem szereti a meleget, már kétszer is megnyerte az Australian Opent, és a szerb ága nem sikerült túl nehézre az idei tornán, a negyeddöntőbe esélyes David Ferrer előtt csak Radek Stepanek vagy Andy Roddick jelenthet komolyabb akadályt. A 2012-es teniszév egyik legnagyobb kérdése, hogy Djokovics meg tudja-e ismételni a tavalyi teljesítményét, ehhez pedig az első lépés mindenképpen a címvédés az Australian Openen, amire minden esélye megvan.

Nadal még nem tökéletes

Djokovicséval szemben az Australian Open egyik nagy kérdése lehet a második kiemelt Rafael Nadal formája. A spanyolnak a tavalyi US Open után nem igazán ment a játék, sérülésekkel is bajlódott, és a londoni világbajnokságon is már a csoportkörben búcsúzott. A december eleji Davis Kupa-döntőn viszont már győzelemre vezette a spanyol csapatot az argentinok ellen. Nadal év végén azt mondta, azért kellett több mint egy hónapot kihagynia a világbajnokság előtt, hogy már 2012 elejére is megfelelően felkészülhessen.

Ennek ellenére nem remekelt Abu Dzabiban a bemutató tornán, Dohában pedig meglepetésre kikapott az elődöntőben Gael Monfilstól, aki ráadásul 1:4-es hátrányból fordított a spanyol ellen a második szettben. Nadal Melbourne-ben arról beszélt, hogy vállsérülése miatt nem sikerült tökéletesen a felkészülése decemberben, de úgy érzi, mostanra belelendült a játékba, viszont még új, kicsit nehezebb ütőjét is szoknia kell.

Nadalnak nem kedvez, hogy nem kapott könnyű sorsolást: már a második körben jöhet Tommy Haas, majd David Nalbandian, Stanislas Wawrinka vagy Tomas Berdych is. A három nyert szettre menő Grand Slameken ugyan még sérülten sem lehet leírni a spanyolt, de azért egyértelműen jelzi, még messze van a csúcsformájától, hogy a tervek szerint a torna után egyhónapos pihenőre vonul.

Bezavarhat a hátsérülés

Ezúttal kivételesen egy ágra sorsolták őket, ezért már az elődöntőben összejöhet a Nadal-Federer párharc. A harmadik kiemelt Roger Federer tavaly egy ideig már a negyedik helyre is visszacsúszott a világranglistán, éppen a 2010-es Australian Open óta nem nyert Grand Slamet, de az év végén egyértelműen ő volt a legjobb, ezért bizakodva várhatta az új szezont. Három tornán – köztük a hatodszor megnyert világbajnokságon – győzött zsinórban, és azt sem zárta ki, hogy 2012-ben megpróbálná visszaszerezni a világelsőséget.

Az Abu Dzabiban rendezett bemutatótornán még nem tette oda magát, de a dohai felvezetőversenyen már egyre inkább ment neki a játék, az elődöntőtől azonban hátsérülés miatt vissza kellett lépnie. Federert az elmúlt tíz évben elkerülték a sérülések, vigyázott is rá, hogy ne terhelje túl magát, ezért egyelőre kérdéses, hogy mennyire nyomják rá a játékára a bélyegüket a Dohában történtek.

A svájci azt mondta, hogy a pénteki edzésen már száz százalékosnak érezte magát Melbourne-ben, jó formában pedig mindenképpen a torna egyik esélyese. Az egy pillanatig sem merült fel, hogy megszakadhatna az 1999-es US Open óta tartó elképesztő sorozata: azóta az összes, mind a 48 Grand Slamen pályára lépett. Az esetleges sérülés mellett Fernando Verdasco és Juan-Martin Del Potro is megnehezítheti, hogy eljusson az elődöntőbe, ahol már Nadal várhatja.

Nagyon akarja a Grand Slam-győzelmet

A nagy négyesből még mindig csak első Grand Slam-győzelmére áhítozó Andy Murray Federerékkel ellentétben sérülések nélkül, annál nagyobb reményekkel vág neki az Australian Opennek. Az elmúlt két évben is bejutott a döntőbe, ott azonban szettet sem tudott nyerni előbb Federer, majd Djokovics ellen. A skót ezúttal különösen koncentrált felkészüléssel kezdi az évet, még karácsonykor is edzett, és új edzőjétől, Ivan Lendltől is sokat vár (habár Murray jelezte, hogy a közös munka eredménye szerinte nagyjából Wimbledonra érhet majd be).

Murray önbizalmát növelheti, hogy rögtön tornagyőzelemmel nyitotta az évet Brisbane-ben. Az Australian Openen leginkább az utóbbi időben egyre jobb francia tandem nehezítheti meg, hogy összefuthasson Djokoviccsal az elődöntőben. A negyedik körben Gaël Monfils, míg a negyeddöntőben Jo-Wilfried Tsonga lehet az ellenfele.

Többen is meglepetést okozhatnak

A világranglista-hatodik francia nagyon pörgött tavaly év végén, a párizsi döntőben és a világbajnokság fináléjában is csak Federer tudta megállítani. Tsonga idén ott folytatta, ahol abbahagyta, egy hete éppen honfitársa, Monfils ellen nyerte meg a dohai torna döntőjét. Melbourne-ben sem lenne ismeretlen neki a finálé, 2008-ban döntőt játszott az akkor első Grand Slam-győzelmét arató Djokoviccsal. Az akrobatikus mutatványairól és a kemény pályán is alkalmazott csúszótechnikájáról ismert Monfils teljesítménye már sokkal kiszámíthatatlanabb, de jó formában ő is kemény ellenfél lehet.

Tsongához hasonlóan jó előjelekkel érkezett Melbourne-be az ötödik kiemelt spanyol David Ferrer, akinek szintén sikerült átmentenie tavaly év végi formáját, Aucklandben tornagyőzelemmel alapozott az Australian Openre. Számolni kell a 2009-es US Opent Federer ellen megnyerő, de utána sokáig csukló- és hátsérüléssel bajlódó argentin Juan-Martin Del Potróval is, aki egyre inkább belelendülhet a játékba a Grand Slameken.

Megismételheti tavalyi jó kezdését a fiatal kanadai tehetség, Milos Raonic, aki leginkább bombaszerváiról ismert. Idén szervajátékot sem veszítve nyerte meg a chennai-i tornát, amelynek döntőjében Janko Tipszarevicset győzte le. A szerb a Grand Slameken is sokáig juthatna, de rendszeresen már túl korán hosszú, ötjátszmás mérkőzéseken fárasztja magát. A fiatalok közül figyelni kell majd Alexandr Dolgopolovra, aki Murrayvel döntőzött Brisbane-ben, illetve az ausztrál Bernard Tomicra, aki bemutatótornán remekelt Melbourne-ben.

Williams, Clijsters és az új trónkövetelők

A nőknél Venus Williams végül betegsége miatt nem indul a tornán, testvére, a 12. kiemelt Serena négyszeres bajnokként az esélyesek közé tartozik, még akkor is, ha a brisbane-i felvezető tornán bokasérülés miatt visszalépett, de bizakodva várja a kezdést Melbourne-ben. A címvédő Kim Clijsters is csak a 11. kiemelt, mivel a tavalyi év második felében sérülésekkel bajlódott. Ő is Brisbane-ben nyitotta az évet, de az elődöntőben izomgörcs miatt feladta a mérkőzését. Marija Sarapova sokkal előkelőbb, 4. kiemeléssel próbálkozhat újabb Grand Slam-győzelemmel.

A már többszörös Grand Slam-győztes sztárok mellett egyre többen esélyesek a végső győzelemre egy nagy tornán. Victoria Azarenka tavaly nem bírta a hőséget, de idén harmadik kiemeltként, a sydney-i torna megnyerésével érkezett Melbourne-be. A második kiemelt, és tavaly wimbledoni bajnok Petra Kvitova év végén megnyerte az isztambuli WTA-világbajnokságot, és a Fed Kupában is győzött a cseh válogatottal. Sydney-ben elődöntőbe jutott.

A US Openen diadalmaskodó Samantha Stosur pedig hazai közönség előtt bizonyíthat a másik keménypályás Grand Slamen is. A világelső Caroline Wozniacki sem teljesen egészséges, ráadásul a Grand Slameken képtelen legjobb formáját hozni, ezúttal pedig kedvező sorsolást sem kapott. Hamar összefuthat Clijstersszel, vagy a tavalyi Roland Garros-bajnok, Sydney-ben pedig döntős Na Livel is, ha azonban a korai akadályokon túljut, akkor akár a végén is odaérhet.

A magyarok közül egyedül Arn Gréta került alanyi jogon a főtáblára, a többiek nem jutottak tovább a selejtezőből. Arn az első körben a kanadai Rebecca Marinóval kezd, aki verhető ellenfél, de már a következő meccsen is megszenvedhet Dominika Cibulkovával, a harmadik körben pedig már egyenesen Serena Williams jöhet szembe. Arn nincs a tavalyihoz hasonló formában, címvédőként már az első körben kiesett az aucklandi tornán és Hobartban sem tudott mérkőzést nyerni.