Wawrinka letapizta a vonalbírót

2012.01.19. 11:29

Színvonvalban inkább hullámzó, de meglepő pillanatokban bővelkedő meccsen győzte le Stanislas Wawrinka 7:6, 6:4, 5:7, 6:1-re Markosz Bagdatiszt az Australian Open második fordulójában.

A meccs egyik fénypontja volt, amikor Wawrinka a mérkőzés vége felé egy pontnál hátraszaladva elvesztette egyensúlyát az alapvonalnál, de az egyik vonalbíró hölgy mellén azért sikerült megtámaszkodnia. Végül vállon veregette a véletlen tapizás ellenére mosolygó, meg sem rezdülő nőt.

Elsőként mégis Bagdatisz hívta fel magára a figyelmet a harmadik szettben 2:2-nél, amikor a pihenő alatt az előző játékban kihagyott lehetőségeken dühöngve egymás után négy ütőt is összetört. Mikor a két kéznél lévő ütővel végzett, a táskájából elővett két becsomagolt ütőt, amelyeket a dührohamban fóliástól csapott oda a földhöz.

A ciprusit ennek ellenére olyan lelkes szurkolótábor buzdította szinte az egész meccsen a közönségből, hogy az egyik pontnál már a játéknak is állnia kellett, amíg a vezetőbíró kivezettetett egy nézőt.

Habár az első szett kivételével egyértelműen a svájci volt fölényben, Wawrinka sem volt teljesen magabiztos. A harmadik játszmában 5:4-nél kiszerválhatta volna a meccset, de végül egymás után kétszer is elbukta az adogatását, így a ciprusi még talpon maradt. A negyedikben viszont már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, Bagdatisznak esélye sem volt.

Bagdatisz saját hibái, a második kör egy másik mérkőzésén David Nalbandian viszont a vezetőbíró miatt vesztette el a fejét. Az argentin maratoni meccsen kapott ki 4:6, 6:3, 2:6, 7:6, 10:8-ra a bombaszerváiról ismert amerikai John Isnertől.

A döntő szettben 8:8-as állásnál bréklabdája volt Nalbandiannak, a vonalbíró által kint látott Isner-adogatást azonban Kader Nouni vezetőbíró felülbírálta. Az argentin megnézte a nyomot, majd challenge-et kért, azonban Nouni megtagadta a lehetőséget, szerinte ugyanis Nalbandian túl sokáig várt az ítélet megkérdőjelezésével.

Az argentin érthető módon kiakadt, ráadásul a tévénézőknek egyértelmű volt a visszajátszásokból, hogy az adogatás valóban kint volt. Ez azonban nem változtatott az eredményen, Isner végül megvédte a szerváját, majd brékelte a láthatóan ideges Nalbandiant, ezzel méltatlan véget ért a nap egyik legnagyobb mérkőzése. "Nevetséges egy ilyen szintű tornán ilyen vezetőbírót felkérni. 8:8, bréklabda. Tényleg ennyire hülye lehet valaki?" - mondta a meccs után az argentin.