Nadalt üldözi az adóhivatal

2012.02.04. 15:23

Az El Confidencal spanyol lap úgy tudja, hogy a korábbi világelső Rafael Nadal Aspermir nevű cégén keresztül jelentős összegeket titkolt el az adóhatóság előtt. A 2005 és a 2009 közötti időszakot vizsgálják, amikor a teniszező 47 millió eurós bevételéből mindössze 11 058 euró adót fizetett be.

A cég akkor még Baszkföldön, San Sabestianban volt bejelentve, miközben a Nadal Mallorcán, Menorca városában élt. A gyanú szerint a cég, amelyben a sztár apja is tulajdonos, az enyhébb baszk adózási rendszert használta ki.

A vizsgálat alapján az Aspermir bevétele 2009-ben 19,76 millió euró volt, de csak a bevételek 0,5%-át fizették be. Az Aspermir cég tulajdonosa a Debamina elnevezésű vállalkozás (99,35%-ban), amelyet Nadal édesapja, Sebastian Nadal irányít, a cég a professzionális sporttevékenységből származó jogok forgalmazásával és értékesítésével foglalkozik. Az adóhatóság véleménye szerint Nadalék 2006-ban és 2007-ben nem fizettek társasági adót.

A tartomány a 2011-es választások után döntött úgy, hogy szigorít a törvényeken. Ekkor Nadal és édesapja a céget Menorcára költöztette.

A teniszező természetesen cáfolta az ellene felhozott vádakat, a tanácsadója pedig úgy nyilatkozott, hogy Nadal nem ezt érdemli, hiszen eddig minden körülmények között megtartotta állandó spanyol lakhelyét, nem akart kibújni az adózás kötelezettsége alól.