Tibeti energia gyógyította meg Szávayt

2012.03.30. 14:10 Módosítva: 2012.03.30. 14:12

Szávay Ágnes gerincsérülése sokat javult, tízhónapos kényszerszünet után áprilisban visszatér, újra teniszezni fog. A következő hónapban több versenyen játszik, és indul a nyári játékokon Londonban. 

A védett ranglistának köszönhetően a tervek szerint április 23-án a stuttgarti versenyen kezdené meg a versenyzést, aztán Madrid, a Roland Garros, majd az olimpia következhet, ha ezt az egészségem is megengedi. „A cél az, hogy a Roland Garroson tudjak jól szerepelni" – mondta. Az olimpiáról azt mondta, hogy azon párosban is elindulna, egyben így idén is lenne füves pályás tornája, mivel a Roland Garros mellett Wimbledonban már nem indulhat. (Az olimpiai versenyt is a wimbledoni komplexumban rendezik majd.) 

A sérüléséről azt mondta, hogy még nem tökéletesen jött rendbe, de sokkal jobb. A hétköznapi életben már egyáltalán nem fáj, és játék közben sem érzi, inkább a fáradtság jön elő. Elmondta, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan javította az állóképességét, és az előző héten újra megkezdték a munkát Köves Gáborral, edzőjével. A dereka miatt már tudna játszani, azonban összeszedett egy betegséget, feltehetően influenzát, ezért az elmúlt hetet ágyban töltötte.

04-magnolia-IMG 9146
Fotó: Szécsi István

Szávay elmondta, hogy a sérülésének javulását egy tibeti gyógymódnak köszönheti. „Energiával gyógyítanak, a legnagyobb hazai mester kezelt" - mondta. Arról is beszélt, hogy egy magyar és több külföldi orvossal is beszélt még korábban a műtétről, és mindannyian más és más módon akartak megműteni. "Akkor döntöttem el, hogy nem operáltatom meg magam, hanem másutt keresem a gyógyulást. Az én testem, az én egészségem, nekem kell döntenem, hogy később magamon kívül senkit se hibáztassak."

A kérdésre, miszerint indul-e a Stuttgartot követő Budapest GP-n, amelyet kétszer is megnyert, Szávay azt mondta, ez még nem dőlt el, mert egyrészt ütközik a madridi versennyel, másrészt túlterhelni sem szeretné magát. „Ami az idei céljaimat illeti, szeretnék bekerülni az első százba a világranglistán (jelenleg a 306.), ami nem könnyű feladat. Ez egyben azt is jelentené, hogy saját jogon indulhatnék a Grand Slam-tornákon és később, akár kiemelt is lehetek a versenyeken. A másik, talán még fontosabb: ne fájjon a derekam."

A WTA szabálya szerint a védett világranglistával az a játékos élhet, aki legalább hat hónapot volt kénytelen kihagyni sérülés miatt. Ezután két éven át nyolc tornán - közte egy GS-versennyel - vehet részt a szünetet megelőző ranglistás helyezésével, továbbá három alkalommal szabadkártyával is indulhat.

A 23 éves teniszező öt WTA-tornát nyert egyesben, pályafutása legjobbjaként 2008. április 14-én a 13. volt a  világranglistán. Sérülése előtt a 39. helyen állt, a WTA-szabályzat értelmében innen folytathatja, ami biztosítja az olimpiai részvételt. Szávay azért hagyta abba a versenyzést júniusban mert az orvosok az ötödik csigolyájában fáradásos törést diagnosztizáltak.

Azt mondta, hogy az azóta eltelt időben sikerült megtalálnia a pozitívumokat is, kommentárkodott, angoltanfolyamra is járt, hogy javítsa az angolját, többet tudott a családdal, barátokkal foglalkozni.