Djokovics vért izzadt a szélben

2012.06.03. 18:32

Megszenvedett a továbbjutással a világelső Novak Djokovics negyedik mérkőzésén a Roland Garroson, ahol kétszettes hátrányból tudott fordítani 4 óra 16 perc alatt 4:6, 6:7, 6:3, 7:5, 6:3-ra a 22. kiemelt Andreas Seppi ellen.

tag-reuters (1)
Fotó: Nir Elias

A szerbet sokkal jobban zavaró szél mellett az is fokozta a több szetten át szenvedő Djokovicson a nyomást, hogy végső győzelme esetén megcsinálná a non calendar Grand Slamet, vagyis egyszerre uralkodna mind a négy nagy tornán (csak nem egy naptári évben). A szoros mérkőzéshez azonban arra is szükség volt, hogy Seppi, különösen az első két szettben nagyon bátran, és támadóan teniszezett a világelső ellen.

Az első szett legelején még úgy tűnt, hogy sima menet lehet Djokovicsnak, de 3:0-ás vezetése után rengeteget hibázott, a fontos pontokat rendre Seppi nyerte meg, aki meg is fordította a játszmát.

tag-reuters (2)
Fotó: Nir Elias

Az olasz nagyon koncentráltan folytatta a másodikban is, 2:2-nél brékelte Djokovicsot, és 5:3-ra is vezetett már, amikor egy szoros játék után megremegett. Kiszerválhatta volna a második játszmát, mégis hibázni kezdett, elbukta az adogatását, és úgy tűnt, Djokovics innen már megfordítja a szettet és a meccset is. A tie breakre azonban Seppi újra magára talált, Djokovics pedig hiába koncentrált, végül az olasz csak kétszettes vezetést szerzett.

A harmadik játszmában már rögtön brékkel indult a szerb, de rá nem jellemző módon kétszer sem tudott élni az ellenfelétől elvett adogatással, végül csak a harmadik után tudta hozni a saját szerváját is. 4:3 után viszont már túl sokat hibázott az olasz, Djokovics szépített, és kezdett egyre nyugodtabban és jobban teniszezni.

A negyedik szett elején is Djokovics dominált, azonban még mindig nem tudott a rá jellemző magabiztossággal teniszezni. 3:0-ás vezetés után még el tudta bukni semmire is az adogatását, de ennek ellenére kiegyenlített a szetteket tekintve. Ugyan még tudott szép labdameneteket játszani, de a döntő játszmában már nem volt igazán esélye Seppinek. Djokovics túlélte eddigi legnehezebb mérkőzését az idei Roland Garroson, a meccs végén ő is megtapsolta a levonuló Seppit.

Nemcsak Djokovics került azonban bajba vasárnap a férfi esélyesek közül, Roger Federert is meglepte egy 21 éves fiatal belga, David Goffin, aki a meccs előtt be is vallotta, hogy a svájci a gyerekkori példaképe.

tag-reuters (5)
Fotó: Regis Duvignau

Federer a 5:7, 7:5, 6:2, 6:4 megnyert meccs elején nehezen tudott pontokat szerezni a kíválóan koncentráló belga adogatásainál, de az elveszített első szett után a második játszmában már sikerült megnyugodnia. Goffin végig szépen játszott, és az eddigi legkomolyabb kihívást jelentette Federernek. A világranglista 109. helyezettjeként szerencsés vesztesként jutott túl a selejtezőn, majd három meccset is nyerni tudott, ezzel a 70. hely környékére jön majd előre a Roland Garros után.

000 DV1189589
Fotó: Thomas Coex

Két riválisához képest sokkal gondtalanabbul telt a második kiemelt és hatszoros bajnok Rafael Nadal vasárnapja, a spanyol szokás szerint a Roland Garroson ünnepelte a születésnapját, már a 26.-at.

Eredmények:

nyolcaddöntő:

férfiak:
Djokovic (szerb, 1.)-Seppi (olasz, 22.) 4:6, 6:7 (5-7), 6:3, 7:5, 6:3
Federer (svájci, 3.)-Goffin (belga) 5:7, 7:5, 6:2, 6:4