Djokovics-Nadal döntő lesz a Garroson

2012.06.08. 20:23 Módosítva: 2012.06.08. 20:27

A világelső Novak Djokovics és a hatszoros bajnok Rafael Nadal játszzák majd a Roland Garros férfi döntőjét vasárnap, miután a spanyol nagyon könnyedén lépett túl honfitársán, David Ferreren az elődöntőben, a szerb pedig Roger Federert győzte le három szettben. Bármelyikük is győz a döntőben, történelmet ír vasárnap.

Djokovics és Federer sem hozta eddig legjobb formáját a Roland Garroson, azonban egymás ellen már sokszor nagyon magas szinten kellett teniszezniük. A mérkőzés kulcsa leginkább az volt, hogy a szép pontok mellett Federer majdnem háromszor annyit hibázott, mint a még mindig nem tökéletes világelső, ráadásul fontos pillanatokban nem tudott élni a lehetőséggel.

000 DV1194272
Fotó: Kenzo Tribouillard

A 6:4, 7:5, 6:3-ra Djokovics győzelmével végződő mérkőzés rögtön a melegítés után megszakadt, mielőtt még elkezdődhetett volna, esőszünet miatt vissza kellett menniük a játékosoknak az öltözőbe. A svájci az első szettben bátran kezdett, 2:2-nél ő brékelt először, de utána kezdődtek a hibák a saját adogatásánál, Djokovics így rögtön vissza is tudott jönni. A szerb semmire hozta a szerváit, miközben Federer újabb hibákkal bukta a szettet.

A második szett elején Federer rögtön keményen támadta Djokovics adogatását, majd - miután a szerb egy lábközötti ütést is bemutatott az egyik elbukott labdamenetben - el is vette ellenfele szerváját. Semmire hozta a sajátját, és másodszor is sikerült elvennie Djokovics adogatását, ezzel 3:0-ra vezetett a második játszmában.

000 DV1194408
Fotó: Jacques Demarthon

Ugyanakkor a duplabrék sem volt elég, mert nem tudott elég stabil lenni a saját szervájánál, Djokovics 4:4-re kiegyenlített. A svájci ugyan harmadszor is elvette a szerb adogatását, de ennek ellenére képtelen volt kiszerválni a szettet, és végül Djokovics húzta be a második játszmát is.

A harmadik szettben Djokovics sokkal könnyebben hozta a szerváit, miközben Federer 3:2-ig tartotta magát. Ott újabb hibákkal bukta az adogatását, innen pedig már nem tudott felállni, a szerb életében először bejutott a Roland Garros döntőjébe.

Vasárnap Rafael Nadal lesz majd Djokovics ellenfele, aki az első elődöntőben esélyt sem adott a szintén spanyol David Ferrernek. Nadal 26 nyerő ütést ütött 17 rontás mellé, 1 óra 46 perc alatt 6:2, 6:2, 6:1-re iskolázta le egy hosszabb esőszünettel megszakított mérkőzésen honfitársát.

000 ARP3203736
Fotó: Kenzo Tribouillard

A vasárnapi döntőben már biztosan történelmet ír a győztes. Nadal tavaly állította be Björn Borg rekordját, amikor hatodszor is megnyerte a Roland Garrost, idén hetedik győzelmével meg is döntheti a rekordot. Djokovics pedig a tavaly Wimbledon, US Open és a januári Australian Open megnyerése után mind a négy Grand Slamen uralkodó lehet, ezzel megcsinálhatja a non calendar Grand Slamet (egymás után, de nem egy naptári évben nyeri meg mind a négy tornát).

Eredmények, elődöntő:

férfiak:
Djokovic (szerb, 1.)-Federer (svájci, 3.) 6:4, 7:5, 6:3

Nadal (spanyol, 2.)-Ferrer (spanyol, 6.) 6:2, 6:2, 6:1  • Hírek
  • Hírek