Megtörik-e Djokovics és Nadal uralmát?

2012.06.24. 19:14

Két héttel Rafael Nadal történelmi Roland Garros-győzelme után még alig szokták meg a játékosok a füvet, de hétfőn máris kezdődik az év harmadik Grand Slamje, a mindig különleges wimbledoni teniszbajnokság, amely idén még az olimpia főpróbája is lesz egyszerre. A legnagyobbak egyike sem érkezik füves pályás tornagyőzelem birtokában, az elmúlt négy nagy torna eredménye alapján mégis az a legnagyobb kérdés, hogy meg tudja-e szakítani valaki a világelső Novak Djokovics és Nadal sorozatát, akik éppen a tavalyi wimbledoni tornával kezdődően kisajátították a Grand Slam-döntőket.

Djokovics kihagyta a felvezető tornákat

Ahogy korábban Federernek és Nadalnak, úgy Novak Djokovicsnak sem sikerült megnyernie egymás után négy Grand Slamet, a Roland Garros kétnapos döntőjében a spanyol volt a jobb. Djokovics a salakos Grand Slamen ugyan többször is bajba került, majd sikerült fordítania, de most már abszolút nyomás nélkül teniszezhet Wimbledonban, amit tavaly először sikerült megnyernie.

Novak Djokovics
Novak Djokovics
Fotó: Leon Neal

A nem éppen csúcsformában teniszező világelső a borításváltás megszokására szolgáló elmúlt két hétben nem játszott füves pályás felvezető tornát, ugyanakkor egy bemutató mérkőzésen legyőzte a ranglista negyedik Andy Murray-t. Djokovics nem kapott könnyű sorsolást Londonban, élesben rögtön Juan Carlos Ferrero ellen debütál hétfőn, a negyeddöntőben pedig a 2010-es döntős Tomas Berdych-kel is találkozhat. A Roland Garroshoz hasonlóan megint Federer került Djokovics ágára, így akár megint találkozhatnak egy Grand Slam elődöntőjében.

Nadal történelmi sikerrel érkezik

Djokoviccsal szemben Rafael Nadal történelmet írt a Roland Garros-döntőben, hiszen hetedszer tudta megnyerni a tornát, ami korábban még senkinek sem sikerült. Hasonlóan fontos lehetett a spanyolnak, hogy idén zsinórban háromszor verte meg a világelsőt – mindháromszor salakon –, akitől tavaly hatszor kapott ki, és az elmúlt négy Grand Slam-döntőből hármat elveszített ellene.

Rafael Nadal
Rafael Nadal
Fotó: Michael Regan

Nadal ezúttal szakítva a hagyományokkal nem Queen's-ben, hanem Federerrel együtt Halléban indult füves pályás felvezető tornán, ahol a negyeddöntőben kapott ki az ezen a borításon a szokásosnál is veszélyesebb Philipp Kohlschreibertől. A második kiemelt spanyol Wimbledonban is összekerülhet a némettel a harmadik körben, ahol ugyanakkor akár a hallei tornagyőztes Tommy Haas is lehet az ellenfele. Az idei tornának külön súlyt ad, hogy Nadal akár még a világelsőséget is visszaszerezheti győzelmével, igaz, ehhez Djokovicsnak meglepetésre a negyeddöntőben búcsúznia kellene.

Federer új lendületet kaphat a füvön

A hatszoros bajnok Roger Federer megtörné Djokovics és Nadal hegemóniáját a Grand Slam-döntőkben, ehhez ugyanakkor a Roland Garroson mutatottnál jobb formában kell játszania. Érdekes módon a svájcinak éppen régi kedvenc borításán a legrosszabb a mérlege az elmúlt két évben a Grand Slameket tekintve, ugyanis 2010-ben és 2011-ben sem tudott túljutni egy-egy nagyon pörgő játékos miatt a negyeddöntőn sem. Győzelmével azonban beállítaná Pete Sampras rekordját, aki hétszer is diadalmaskodni tudott Wimbledonban.

Roger Federer
Roger Federer
Fotó: Oli Scarff

Federer meggyőzően játszott Halléban a felvezető tornán, habár a végén meglepetésre kikapott Tommy Haastól a döntőben. Wimbledonban már a második körben találkozhat a tavaly klasszikus szerva-röpte játékával egészen a negyedik fordulóig menetelő Michael Llodrával, majd Fernando Verdascóval, a negyeddöntőben pedig a Grand Slameken egyre jobb Janko Tipszareviccsel futhat össze.

Murray: egyszerre nyomás és segítség

A nagy négyes utolsó tagja, Andy Murray az elmúlt három évben bejutott az elődöntőbe, ezért érik már neki egy finálé is a hazai Grand Slamén, ahol a közönség egyszerre jelent nyomást, és adhat erőt is a skótnak. A Roland Garroson sérüléssel is bajlódó Murray-nek mindenesetre ezúttal nem sikerült tökéletesen a felkészülés, címvédőként már a második körben kiesett Queen's-ben, a füves pályás bemutatómeccsen pedig Djokovicstól kapott ki.

Andy Murray
Andy Murray
Fotó: Julian Finney

A skót ráadásul rögtön belehúzott, a 47. helyre visszaesve már nem kiemelt Nikolaj Davigyenkóval kezd, majd az adogatógép Ivo Karlovic lehet az ellenfele. A Queen's-i tornát a vonalbíró megrúgása miatt leléptetett David Nalbandian ellen megnyerő Marin Cilic a negyedik körben jöhet szembe a skóttal.

Ötödik kiemeltként egy nagy öreggel, a 2002-es bajnok Lleyton Hewittal kezd a francia Jo-Wilfried Tsonga, a Garroson is remeklő franciának két meccsel később pedig Stanislas Wawrinka lehet az ellenfele. A s'Hertogenbosch-ban tornagyőztes David Ferrer hetedik kiemeltként az eastbourne-i felvezető versenyt behúzó Andy Roddickkal futhat össze a harmadik körben, rögtön utána pedig az egyre veszélyesebb Juan-Martin Del Potro ellen meccselhet nagyot.

Sarapova duplázhat

A nőknél a legnagyobb esélyes a tavaly döntőt játszó, két hete pedig a Roland Garroson győztes Marija Sarapova, aki újból világelsőként érkezett egy Grand Slamre. Nagyszerű formában van, az elmúlt négy GS-ből háromnál is ott volt a döntőben. Az orosz Párizsban megcsinálta a karrier Grand Slamet, vagyis mind a négy nagy tornát megnyerte egyszer. Most első GS-győzelmének színhelyén – a 2004-es Wimbledonnal indult a sorozat – duplázhat is. Ez ugyanakkor nem könnyű feladat, utoljára tíz éve tudta Serena Williams egymás után megnyerni a Roland Garrost és a Wimbledont is.

Maria Sarapova
Maria Sarapova

A négyszeres wimbledoni bajnok amerikai idén ugyan meglepetésre már az első körben kiesett a Roland Garroson, azonban Londonban újra legjobbját nyújthatja, a negyeddöntőben jöhet az első igazán nehéz ellenfele a tavalyi bajnok Petra Kvitova személyében. A régi nagyok közül Kim Clijsters utolsó Wimbledonján indul, miután sérülés miatt az egész salakpályás szezont kihagyta, év végén pedig visszavonul. Londonban az első körben rögtön Jelena Jankoviccsal sorsolták össze.

A második kiemelt Victoria Azarenka formája erősen kérdéses, az ő negyedébe került a füvön eredményes Marion Bartoli és a volt világelső Caroline Wozniacki is. A harmadik kiemelt Agnieszka Radwanska dolgát pedig az ötszörös bajnok, de hosszabb kihagyás után még mindig szabadkártyával induló Venus Williams nehezítheti meg rögtön a második körben.

Három magyar is a mezőnyben

A Roland Garroshoz hasonlóan Wimbledonban is három magyar lány indul, az első körben mindhárman verhető ellenfelet kaptak a sorsoláson, a második fordulóban azonban már rutinosabb játékossal találkozhatnak. Arn Gréta 2010-ben a harmadik körig jutott Wimbledonban, ezúttal a világranglista 57. Galina Voskoboevával kezd, utána viszont Szvetlana Kuznyecova vagy Yanina Wickmayer következhet.

Arn Gréta
Arn Gréta
Fotó: Matthew Stockman

Czink Melinda a Grand Slameken rendre az első körben elvérző Johanna Larssont kapta a nyitómeccsén, a második találkozót viszont nagy eséllyel Serena Williams ellen vívhatja. A Roland Garroson Vera Zvonarjova visszalépésével könnyebb ellenféltől vereséget szenvedő Babos Tímea ezúttal Melanie Oudint kapta, a második körben viszont már Nadja Petrova is lehet az ellenfele, az orosz ráadásul az eastbourne-i felvezető torna győzteseként érkezik Wimbledonba.