Megint Federert kell legyőzni

2012.08.26. 20:32

A világelső Roger Federer nagy formában van, de a címvédő Novak Djokovics is jól szerepelt a felvezető versenyeken, miközben Andy Murray-nek az olimpiai aranyérem adhat lökést az év utolsó Grand Slamjén, a New Yorkban hétfőtől rendezett US Openen. A legjobb négy közül Rafael Nadal sérülés miatt hiányzik majd, ezzel viszont a mezőny többi tagja is nagy lehetőséget kap, hogy bizonyítson.

A nőknél Serena Williams a wimbledoni trófea és az olimpiai aranyérem után folytathatja menetelését a nagy tornákon, míg igazi kuriózumként négy magyarnak is szurkolhatunk majd. A sorsolás azt is eldöntötte, hogy egy magyar biztosan ott lesz a második körben is, hiszen az első fordulóban magyar-magyar meccset is rendeznek.

Újra világelsőként egy GS-en

Az újra világelső Federer Wimbledonban tizenhetedik Grand Slamjét nyerte, egyben beállította Pete Sampras hét wimbledoni címet számláló rekordját. Így megdöntött egy másik Sampras-rekordot is, most már összesen 288 hetet töltött az élen (egyhuzamban már eddig is ő tartotta a rekordot 237 héttel). A svájci a szintén Wimbledonban rendezett olimpia leharcolt füves pályáján is jól szerepelt, a döntőben azonban sima három szettben kikapott a három héttel korábbi Grand Slam-fináléban legyőzött Andy Murray-től.

A pekingi páros aranyérme mellé begyűjtött egyéni ezüstéremnek is tudott örülni, és az amerikai kemény pályás szezonban sem fogyott ki a lendülete. A Cincinnatiban rendezett felvezető torna döntőjében az első szettben kiosztott egy 6:0-át Djokovicsnak, majd a második játszmát tie breakben hozva ötödször nyerte meg a versenyt, ami korábban még senkinek sem sikerült.

A US Openen nem kapott nehéz sorsolást, a negyeddöntőben a hatodik kiemelt Tomas Berdych lehet az ellenfele, ugyanakkor Nadal távollétéből pechesen jött ki, hiszen a harmadik kiemelt Murray is az ő ágára került, így a papírforma alapján megint a skóttal kellene játszania, ezúttal az elődöntőben, ha mindketten eljutnak odáig. A svájci az utóbbi időben mutatott játéka alapján mindenképpen a torna egyik esélyese.

Djokovics mostanában nem tud felpörögni

Egyes bukmékereknél mégis több esélyt adnak a címvédő Djokovics győzelmének, pedig a szerb az elmúlt hónapokban mintha motivációs problémákkal is küzdene, rendszeresen nem tudta a legjobbját nyújtani a topjátékosok ellen. Federer leütötte a pályáról a wimbledoni elődöntőben, míg az olimpián előbb Murray győzte le két küzdelmes szettben, majd ütőfűrészeléssel reagált, miután a pekingi bronzérmét sem tudta megvédeni a legjobbakra is egyre inkább veszélyes Juan-Martin Del Potro ellen.

Ennek ellenére Djokovics nincs rossz formában, az olimpia után megvédte a címét Torontóban a Rogers Cupon, és Cincinnatiban is csak Federer tudta legyőzni a döntőben. Utóbbi tornán ráadásul Del Potrónak is visszavágott az olimpiai vereségért, az elődöntőben 6:3, 6:2-re győzte le az argentint. Ez azért is fontos lehet, mert a US Openen is Del Potro lehet az egyik legkeményebb ellenfele a döntőig, a 2009-es US Open-bajnokkal már a negyeddöntőben találkozhatnak, míg az elődöntős ellenfelét a Nadal hiányában felszabaduló meglepetésnegyedből nehéz lenne előre megjósolni. Ha nagyobb gond nélkül bejut a döntőbe, akkor előnyt jelenthet neki, hogy egy esetleges Federer-Murray elődöntőben már fárasztaná egymást két nagy riválisa a másik ágon.

Érett neki egy nagy győzelem

Már Wimbledonban is nagyon akart, de akkor még csak egy szettet tudott elvenni Federertől a döntőben, három héttel később viszont már összejött neki a nagy győzelem. Négy elveszített Grand Slam-döntő után az olimpián aranyérmet nyert Andy Murray hazai közönség előtt Wimbledonban. Végig koncentrált játékkal győzte le Federert egy GS-meccsel felérő háromszettes mérkőzésen, élete legnagyobb győzelme pedig újult lendületet adhat neki a US Openen is.

A hatalmas siker után ugyanakkor nem tudott hasonlóan jól szerepelni az amerikai keménypályás tornákon: a Rogers Cupon térdsérülésre hivatkozva lépett vissza a harmadik körben, míg Cincinnatiban címvédőként szintén a harmadik kör jelentette neki a végállomást. Flushing Meadows-ban fokozatosan nehezednek az ellenfelei, a negyedik körben a tizenötödik kiemelt kanadai Milos Raonic, míg a negyeddöntőben az ötödik kiemelt Jo-Wilfried Tsonga lehet az ellenfele.

Ki lesz a meglepetésember?

A top4-es játékos nélkül maradt negyedben David Ferrer a legmagasabban jegyzett, negyedik kiemelt, de ide sorsolták a Torontóban Djokoviccsal döntőző Richard Gasquet-t, Janko Tipszarevicset és a hazai adogatógép John Isnert is. Ferrer nagyon stabil játékra képes, ugyanakkor egyáltalán nem lenne szokatlan, ha végül egy meglepetésember kerülne be innen az elődöntőbe.

Williams megint esélyes

A nőknél sűrűn változott a világranglistán az élmezőny az elmúlt hetekben, végül Victoria Azarenka lett az első kiemelt a US Openen, aki ugyanakkor eddig a negyedik körnél nem jutott tovább soha az utolsó Grand Slamen. A legnagyobb esélyes a Wimbledon után az olimpián is aranyérmes Serena Williams lehet negyedik kiemeltként, noha intő jel, hogy Cincinnatiban a negyeddöntőben kikapott a későbbi döntős Angelique Kerbertől.

Figyelni kell a cincinnati felvezető tornát megnyerő kínai Li Nara, és nem került nehéz negyedbe a második kiemelt, Wimbledonban döntős Agnieszka Radwanska sem. Egy nagy búcsúra is készülhetünk, a háromszoros bajnok Kim Clijsters ugyanis utolsó US Openjén indul, a torna után visszavonul.

Szávay-Arn meccs rögtön kezdésnek

Ezúttal négy magyar is lesz a női mezőnyben, közülük vitathatatlanul Czink Melinda kapta a legnehezebb sorsolást, hiszen rögtön a harmadik kiemelt Marija Sarapovával kezd. Az orosz az olimpián csak a döntőben bicsaklott meg, így ezüstéremmel zárt, keménypályás formájáról ugyanakkor nem sokat tudni, mivel gyomorfertőzés miatt visszalépett a felvezető tornákról. A világranglistán 59. Babos Tímeának sokkal jobban kedvezett a sorsolás, hiszen a világranglista 205., egyébként magyar származású, brit Johanna Kontával mérkőzik meg.

Szávay Ágnes és Arn Gréta pedig egyenesen egymással mérkőzik majd a továbbjutásért az első körben, így a magyar-magyar meccs végén egyikük egészen biztosan ott lesz majd a második fordulóban. Ott ugyanakkor várhatóan a New Havenben döntőt játszó, jó formában teniszező Marija Kirilenko lesz az ellenfél, aki bármelyiküknek komoly akadályt jelenthet.

A fogadóirodáknál Djokovics az esélyes

A bukmékerek szerint a címvédő, idén második kiemelt szerb az első számú esélyese a US Open férfi egyesének, írja a fortunaweb.hu. Djokovicson kívül még Federernek, és Andy Murraynek adnak komoly esélyt a győzelemre. Az irodák Djokovicsot kivétel nélkül Federer elé helyezik, a szerb sikerére átlagosan 2,43-szoros pénz fizetnek, miközben az ötszörös US Open-győztes svájciéra 3,41-szereset. Ha a wimbledoni döntős Murray nyerne, az átlagban 4,53-szoros nyereményt hozna.
A nőknél egyértelműen az amerikai nyílt bajnokság tavalyi döntőse, az idén Wimbeldonban győztes Serena Williams a favorit. Az egyébként csak negyedikként kiemelt amerikai elsőségére átlagosan közel kétszeres (1,98) pénzt kínálnak. A vélemények megoszlanak arról, hogy a világranglista élén álló belorusz Viktorija Azarenka, vagy a harmadik orosz Marija Sarapova-e a második legesélyesebb.