Serena drámai meccsen nyerte 15. GS-jét

2012.09.10. 02:07 Módosítva: 2015.05.16. 00:36

Tizenötödik Grand Slam-győzelmét aratta Serena Williams az elmúlt évek legizgalmasabb női GS-fináléjában a világelső Victoria Azarenka ellen, akit végül 6:2, 2:6, 7:5-re tudott legyőzni.

Az elmúlt időszakban sokszor meglehetősen egyoldalúan alakuló női döntőkkel ellentétben ezúttal fordulatból nem volt hiány, pedig egyikük sem tudta a legjobbját nyújtani: Williams bekezdett, de a második játszmában Azarenka feltámadt, a döntő szettben pedig már hihetetlen látványos labdamenetek alakultak ki, miközben egyik vagy másik játékos került éppen fölénybe.

Az első szettben mindketten hibákkal nyitottak, de Williamsnél ehhez rengeteg nyerő ütés is társult. Azarenka 3:0 után tudott egyáltalán feliratkozni az eredményjelzőre, de továbbra is az amerikai dominált a hosszabb labdamenetekben. Serena kemény első adogatásokkal operált, míg Azarenka rendre bajba került, ha második szervára kényszerült.

A könnyedén hozott első szett után azonban Azarenka nagyon eltökélten állt ki, Williamsnél pedig már a hibák domináltak. A fehérorosz világelső brékelte ellenfelét, majd semmire hozta a saját adogatását. Williamsnek volt esélye visszajönni, de a kihagyott lehetőség után teljesen szétesett, dupla brékhátrányból pedig már nem volt esélye visszajönni.

A döntő szett elejére megint összeszedte magát fejben az amerikai, 0-30-ról négy hatalmas szervával hozta az adogatását, és keményen szorongatta Azarenkát a következő gémben. A fehérorosz azonban végül maratoni játékban 1:1-re módosította az állást, majd sikerült brékelnie Williamset. Azarenkának jó esélye volt arra, hogy 3:1-re vezessen, de nem tudta megőrizni a bréket.

Azarenkát azonban nem viselte meg fejben, hogy leadta a vezetést, 3:3-nál az amerikai hibáinak is köszönhetően semmire vette el Williams adogatását, majd bréklabdát hárítva mellétette a sajátját. 5:4-nél kiszerválhatta volna a meccset, de fejben a három bréklabdához jutó Williams bírta jobban. Visszajött, majd egy szoros játékban Azarenka már nem bírta megoldani a mérkőzésben maradást. Zsinórban négy játékot nyerve az amerikai lett a US Open bajnoka.

A tavalyi döntőt Samantha Stosur ellen elbukó Williams kislányként ugrálva örült negyedik US Open-, összességében pedig tizenötödik Grand Slam-győzelmének. Azarenka pedig könnyeivel küszködve próbálta feldolgozni, milyen közel került ahhoz, hogy az év eleji Australian Open után az évzáró Grand Slamet is megnyerje. A díjátadásnál már mindketten mosolyogva álltak fel a dobogóra.

A döntőben ugyan nem tudta csúcsformáját nyújtani, de Williams elképesztő sorozaton van túl: megnyerte Wimbledont, az olimpiai aranyérmet, most pedig a US Opent is. Azarenka pedig a döntőt ugyan elveszítette, de újra visszatalált év eleji jó játékához, és a vereségtől függetlenül is ő marad hétfőtől a világelső.

Eredmény:

női döntő:

Serena Williams (4., amerikai) - Victoria Azarenka (1., fehérorosz) 6:2, 2:6, 7:5