95 évesen szervaröptézik az argentin

2012.09.19. 19:40

A sportot sohasem lehet abbahagyni, hallottunk már 90 éves rúdugróról, 100 éves maratonistáról és pályakerékpárosról, most itt van a világ legidősebb teniszezője. Az argentin Artin Elmayan 95 évesen is játszik.

Lehet, hogy az örmény születésű Elmayannál van idősebb játékos, de az biztos, hogy ő a legöregebb rangsorolt teniszező. A Nemzetközi Tenisz Szövetség 85 év feletti játékosok ranglistáján a 26. a 39-ből. Túl sok lehetősége nincs is előrébb kerülni, mert nemzetközi tornákra már nem utazik el, csak otthon játszik két másik argentinnal, Guillermo Garciával vagy Jose Oteróval.

„Azért plusz 85 a kategória, mert szinte nincs senki, aki 90 volna, nem hogy még 95, ezért kénytelen vagyok a 85 évesekkel játszani. Egész jó vagyok, van, hogy a második helyet is megszerzem. Tavaly kétszer is sikerült. Többnyire az ellenfelem állapotán és a saját formámon múlik, mit érek el, nincsenek itt nagy meglepetések. Néha még a szervaröptére is felérek" - mondta Elmayan.

Az agg játékos hetente háromszor edz, vonaton és gyalog közelíti meg a teniszpályát. A vonaton nem ül le, nehogy lemerevedjen, míg az állomásról a pályára ér, jól ki is lazul, nagyon bemelegítenie sem kell.

Elmayan későn kezdett játszani, már 39 éves volt, amikor először ütőt fogott. Sohasem vett teniszórákat, magától tanult meg mindent, a paleta nevű ütőjátékból (ott faütővel ütnek gumilabdát) vett át mozdulatokat. „Senki sem mondta, hogyan fogjam az ütőm, a paletából másoltam, és egész jól működik."

Elmayan az egész családját megfertőzte a tenisszel, a 88 éves feleségétől kezdve a gyerekein át az unokákig mindenki játszik. Úgy véli, hogy az egészségmegőrzésben is nagy szerepet játszik a tenisz. „Először az étkezés, utána a tenisz a legfontosabb. Ez az életem része, hogy formában tartsam magam. A tenisztől megtelsz oxigénnel, karban tartja a tested, nem lesz nagy a hasad, nem leszel zsíros, és kezelheted vele a koleszterinproblémádat is. Ha két hónapot kihagyok, egyből pocakot eresztek."