Nem volt ütő, ami ne repült volna

2012.10.26. 16:59

A harmadik kiemelt Richard Gasquet jutott 6:2, 7:6-tal először elődöntőbe a bázeli tenisztornán, ahol ellenfele, Mihail Juzsnij ütője jobban megjárta, mint a franciáé. A két, egykezes fonákkal operáló játékos találkozója már előre nagyszerű játékot ígért, és nem is maradtak el a látványos fonákpárbajok, habár Gasquet sokkal stabilabb volt, mint orosz ellenfele, akinek csúnya hibák is becsúsztak.

Juzsnij akkor vesztette el a fejét, amikor 4:2-es Gasquet vezetésnél két bréklabdát hárított saját adogatásánál, de a harmadikat már elrontotta. Keményen földhöz vágta az ütőjét, de amikor látta, hogy az sértetlenül megúszta, újból odacsapta. Az eltört ütőért figyelmeztetést kapott, Gasquet pedig semmire szerválta ki a szettet.

Az orosz a második szett elejére összeszedte magát, és ezúttal ő jutott bréklabdákhoz 2:1-nél. Gasquet kettős hibával bukta az adogatását, amire válaszul csalódottan hét méterre dobta az ütőjét, de ő ennyivel beérte. A franciának rögtön sikerült is visszajönnie, és végül tie breakben dőlt el a játszma. A rövidítésben is volt előnye Juzsnijnak, de megint többet hibázott, és Gasquet rögtön az első meccslabdáját értékesítette 6-5-ös állásnál.

A világ két legjobb egykezes fonákját is láthatják a nézők pénteken a bázeli tenisztornán, mivel Gasquet mellett a világelső, és hazai közönség előtt induló Roger Federer is pályára lép.

A negyeddöntős játékosok közül ráadásul négyen is egykezes fonákot használnak, ami általában ritkán jön össze egy tornán, mivel a profi teniszezők többsége a kétkezes fonákot preferálja. Az említett három versenyzőn kívül a 21 éves bolgár tehetség, Grigor Dimitrov is az egykezesre esküszik.

Egyébként a nyolc között három francia is van. Gasquet-n kívül a világranglistán már csak a 101., de jobb sorsra érdemes Paul-Henri Mathieu szabadkártyával indulhatott, és Dimitrovval került szembe, míg a ranglistán 46. Benoit Paire Federert kapta ellenfélül.

Bázelben annak ellenére is erős mezőny maradt, hogy a második kiemelt Andy Murray az utolsó pillanatban lemondta részvételét, így az olimpiai dobogóról csak Federer és az előző heti bécsi tornán győztes Juan-Martin Del Potro indult el.

Murray tavaly az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy indulna a versenyen, és szabadkártyát kapott a szervezőktől, azonban a helyszínen bejelentette, hogy sérülés miatt nem tud pályára lépni. Viszont mindenképpen indulni akart 2012-ben, és a tiszteletére még Brit napnak is kikiáltották a keddet, amikor először szerepelt volna. A csarnokban a felkonferáló Bobby McFerrin híres dalára utalva hét elején viccesen azzal bíztatta a közönséget: „Don't Murray, be happy!".