Berepítették Federert a győzelembe

2012.10.27. 19:30

Összejött az álomdöntő Bázelben a világelső Roger Federer és a második kiemelt, egyben az előző héten Bécsben tornagyőztes Juan-Martin Del Potro között, miután mindketten két szettben győzték le francia ellenfelüket. Az olimpiai döntőért is maratoni meccset játszó két teniszező vasárnap a döntőben is kemény mérkőzést vívhat.

A hazai pályán játszó címvédőnek a villámgyorsan megnyert negyeddöntő után az elődöntőben sem kellett aggódnia, már azzal megadta az alaphangot, hogy az első szettben mindössze négy pontot engedélyezett saját adogatásainál Paul-Henri Mathieu-nek. A francia pedig ezúttal sem tudott elég stabil maradni, a jó játék mellett érthetetlen hibákat is ütött, ezért Federernek nem is kellett megerőltetnie magát. Végül 5:5-nél tudta elvenni Mathieu szerváját, majd mellétette a sajátját.

A második szettben is csak idő kérdése volt, hogy mikor szerez előnyt a svájci, akit a több ezres közönség és a Federer fanclub szurkolói is szinte röpítettek a győzelembe. A fanclub ezúttal a szokásosnál is kreatívabb volt: a megszokott „Let"s go, Roger, Let's go" rigmus, és „Allez, Roger" mellett a bréklabdánál a „C'mon, Roger, break it" skandálással sujkolták a bréket, a sikert pedig „Well done, Roger, well done"-nal jutalmazták.

A második szettben 2:2-nél bukta el a szerváját a sokat hibázó francia, akin nem sokat segített, hogy egyébként könnyedén is tudott adogatást nyerni, mivel a saját szervajátékaiban szinte érinthetetlen Federer sem mindig tette oda magát. Végül 6:4-gyel húzta be a meccset.

Hasonlóan egyoldalúan alakult a másik elődöntő is. Pedig a harmadik kiemelt Gasquet nem lépett pályára teljesen esélytelenként az argentin ellen, ugyanakkor az elejét leszámítva túl sokat hibázott, míg Del Potro gyorsan belelendült a játékba. Az összességében nagyon könnyedén játszó argentin jópár bombatenyerest elengedett.

Gasquet először 2:2-nél bukta el semmire a szerváját az első szettben, és a következőnél is szétesett, így aztán Del Potro simán húzta be 6:2-vel a játszmát. A második szettben fontos lett volna, hogy hozza az első adogatójátékát a francia, aki meg is próbálta odatenni magát.

Úgy tűnt, hogy egy hálón megpattanó labda segítségével megtörheti a rossz sorozatot. A szerencsés pont után Del Potro mosolyogva kiütötte a labdát a nézőtérre, ahonnan egy néző ezúttal nem a labdaszedőknek, hanem közvetlenül Gasquet-nak dobta vissza, aki ezt használta a következő adogatásához. Azonban a kabalalabda sem segített a kiélezett helyzetben, végül csak elbukta az adogatását.

Ugyan Del Potro egy kicsit elkalandozott, és odaajándékozta Gasquet-nak a következő adogatását, azonban a játék képe ettől még nem változott meg. A ziccereket is elhibázó franciának esélye sem volt, még abból sem tudott erőt meríteni, amikor egymás után oldott meg egy nehéz röptét, és ütött egy szép rövidítést. Del Potro elszántságát pedig jól mutatja, hogy négy ásszal szerválta ki a meccset.