Del Potro legyőzte Federert a legjobb bázeli döntőben

2012.10.28. 20:37

A svájci mellett teljes mellszélességgel kiálló Federer-szentélyben tudta legyőzni Juan-Martin Del Potro egy elképesztően izgalmas meccsen a világelső Roger Federert a bázeli tenisztorna 6:4, 6:7, 7:6-ra megnyert döntőjében, amelyben nüanszok döntöttek. Így újabb trófeát illeszthet az előző héten megnyert bécsi torna mellé.

A Federer hazai pályájának számító bázeli torna első két kiemeltje találkozott egymással, ráadásul idén már nagy meccseket játszott egymással a svájci sztár és Del Potro, így tapintható volt a mérkőzés előtt a feszült várakozás. Negyvenöt perccel a kezdés előtt annyian figyelték a centerpályán a Nestor-Zimonjic duó edzését az egyes döntőt követő páros fináléjára, mint amennyien az egész első szettben voltak Paul-Henri Mathieu negyeddöntőjén pénteken.

„Let's go, Roger, let's go" – kezdett rá minden egyes pihenő után a helyszínre szokás szerint kitelepült Federer fanclub, ráadásul a talpig federeres ruhákba öltözött vérbeli rajongóknak ezúttal még a svájcit velük versenyezve biztató ellenkórusa is volt- A néha-néha becsúszó „C'mon, DelPo" felkiáltásokat pedig hangos nevetéssel jutalmazták a szinte egytől egyig Federer sikeréért szurkoló, de az argentin is láthatóan nagyon kedvelő nézők.

A közönség már akkor a szívéhez kapott, amikor az első adogatójátékában elrontott a svájci egy könnyű rövidítést, és a tétre tekintettel a nagyon simán alakuló negyed- valamint elődöntővel ellentétben ezúttal a világelső felesége, Mirka sem beszélgette át a meccs nagy részét, hanem végig szurkolt férjének.

Innentől szinte minden egyes pontot vastaps kísért vagy előzött meg, és Federer végül hozni is tudta az adogatását. Beigazolódott, hogy a nézők nem hiába tartottak már rögtön az elejétől Del Potrótól. Az argentin az előző heti, bécsi döntővel ellentétben ezúttal ugyanis szinte hibátlanul játszott.

Nagyon koncentráltan adogatott, jól fogadott, szép szögeket nyitott, és kemény tenyeresekkel bombázta a vonalakat. Az argentin pontot is alig veszített az adogatásánál, míg Federer ezzel szemben hibázgatott, és messze nem volt csúcsformában az első szettben, ezért csak idő kérdése volt, hogy komolyabban bajba kerüljön. Miután 2:2-nél Del Potro elvette Federer adogatását, már mindenki érezte, hogy a kezdésnél kissé beragadó svájcinak nagy szüksége van a biztatásra, amit az is jelzett, hogy a nézőtéren minden nap másik feltűnő öltözékben megjelenő, de általában csak tartózkodóan figyelő Kalapos Néni is bekapcsoldódott a vastapsba.

A felemás kezdés után ezen a ponton már Federer is kapcsolt, és nem is került újból bajba a szettben. Jó szervákkal, szép rövidítéssel és egy hálón szerencsésen megpattanó labdával semmire oldotta meg a játszmában maradást, azonban Del Potro adogatásánál 30-30-nál minden biztatás sem volt elég, újabb könnyű pontba tudott belehibázni, és 35 perc alatt szetthátrányba került.

A Del Potro által uralt első szetthez képest a másodikban Federer agresszívebb játékra váltott, emellett sokat jött föl a hálóhoz, ahol látványos röptékből meríthetett erőt. Ahogy az argentin második szervákra kényszerült, úgy lett egyre hangosabb a közönség is, azonban Federer nem tudta kihasználni, amikor ellenfele kettős hibájával jutott bréklabdához, Del Potro pedig a kellő helyzetben újból előhúzta a jó adogatásokat. Fej fej mellett mentek a szett végéig, amikor is Federer került megint bajba. „Jajj, Istenem...ez mi volt" – sóhajtott fel a közelben megkönnyebülten egy néző, miután 5:5-nél bréklabdát hárítva hozta Federer az adogatását.

A tie breakben aztán Federer támadásai beértek, 1-1-nél minibrékelni tudott, ezt a lélektani előnyt pedig sikerült megtartania a végéig, hiába vigyázott innentől hímestojásként Del Potro minden egyes adogatására. „Yesss" – ugrott fel pacsizva több néző, de az állva tapsoló egész csarnoknak nagy kő esett le a szívéről, amikor Federer végül kiegyenlített a szetteket tekintve.

Izgatott morajban vette kezdetét a döntő játszma, amelyben Federer az addigiakhoz képest sokkal nyugodtabbnak tűnt, felszabadultabban tudott játszani, és nagyszerű pontokat is bemutatott, még ha a hibákat továbbra sem tudta teljesen kizárni.

Del Potro első adogatójátéka meglehetősen kalandosan alakult: a kettős hibát is ütő argentin egyik elrontott szervájával pont ágyékon találta Federert, aki a nézőkkel együtt jajjdult fel hangosan fájdalmában, majd pár másodpercig az ütőjére rogyott. A történtek Del Potrót is annyira megzavarták, hogy elrontotta a második adogatást is, ezzel újabb kettős hibával juttatta bréklabdához ellenfelét.

Nem ez lett a döntő, Del Potro végül három bréklabdát hárítva, a végén jó szervákkal fejezte be a maratoniba nyúló adogatójátékát. Federer tovább ostromolta, és az argentin 3:3 után is bajba került, azonban ezen a pont az sem billentette át a mérleg nyelvét, hogy a közönség már új szintre emelte a szurkolást, amikor a vastaps mellett a lábukkal dübörögve is Federer mellé álltak a nézők.

A meccs végére már mindketten nagyon magas színvonalon játszottak, de egyiküknél sem voltak újabb nagy lehetőségek, így ahogy a második, a döntő játszma is rövidítésben dőlt el. Itt Federer már nem tudta az addigi legjobbját nyújtani, második szervát is kerettel talált el, és még minden idők legkiélezettebb challange-dzse is hiába kedvezett neki. Már 4-2-es Del Potro vezetéssel mentek volna térfelet cserélni, amikor ráközelítve kiderült, hogy tényleg egy milliméterrel csípte a vonalat a labda, az újrajátszott pontba azonban belehibázott a svájci.

Sokan még reménykedtek a fordításban, de innen már nem volt visszaút, pillanatokkal később a nézőknek arra kellett felocsúdniuk, hogy Del Potro nyerte a Taróczy Balázs egykori párospartnere, a játékosokat a pályán meginterjúvoló Heinz Günthardt által minden idők egyik legjobb bázeli döntőjének nevezett finálét. Del Potro mosolyogva emelte magasba a kupát, de Federer sem tűnt különösebben csalódottnak.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Del Potro elmondta, hogy remélhetőleg bírni fogja a tempót, hiszen a bécsi és a bázeli torna megnyerése után még Párizsban is elindul a jövő héten az utána következő londoni világbajnokság előtt. Federer azonban inkább pihen: vasárnap lemondta részvételét a párizsi ezres tornán, amelyet tavaly először nyert meg, és mint mondta, döntésében az sem befolyásolta, hogy ez veszélyezteti-e világelsőségét – így november 5-től újból Novak Djokovics vezeti a ranglistát –, mert Londonban akarja megint legjobbját nyújtani.

A legjobbak két hét múlva Londonban futhatnak össze megint, ott akár újabb Federer-Del Potro összecsapásra is számíthatunk. A 2010-es kihagyás után visszatérő argentin idén év végére ért fel újra a topra, jövőre pedig már komoly veszélyt jelenthet a legjobbakra a Grand Slameken is.