Federer-Djokovics álomdöntő Londonban

2012.11.11. 23:07

A címvédő és hatszoros bajnok Roger Federer a döcögős kezdés után elképesztő színvonalon teniszezve győzte le mindössze 1 óra 33 perc alatt 7:6, 6:2-re Andy Murray-t az évzáró londoni tornán. Így összejött az álomdöntő, hétfőn este a világelső Novak Djokovics mérkőzik a második helyezett svájcival.

Ahogy az olimpiai döntőben, Murray most is nagyon bekezdett, lerohanta a hibázgató Federert. A svájci azonban rákontrázott Murray-re, és végül elképesztő magabiztos játékkal intézte el a hazai közönség előtt szereplő skótot, akinek a második szettben már esélye sem volt.

Murray támadó stílusa rögtön az elején meghozta gyümölcsét, amikor elvette Federer első adogatójátékát. A svájci beragadt a kezdésnél, könnyű pontokba hibázott bele. 3:1 után azonban Federer fokozatosan javult fel, megvillant egy-egy pontnál, miközben Murray óriási lendülete kezdett kifogyni. Egyre szorosabbak lettek a skót adogatójátékai, és 4:3-nál vissza is jött Federer.

A svájci egyre többet jött föl a hálóhoz, biztosan adogatott, és a kellő pillanatokban nyomást gyakorolt Murray-re. A skótnak pillanatok alatt a szettben maradásért kellett adogatnia, amihez kétszer is sikerült is felszívnia magát, ezért tie breakben dőlt el a játszma.

Mindketten hihetetlenül koncentráltak, de Murray hibázott többet, míg Federer tenyeres nyerővel fejezett be egy mindkét oldalról hatalmas pontokkal tüzdelt, 22 ütésből álló labdamenetet. Murray egy szettlabdát még hárítani tudott, de a rövidítés 7-5-re Federeré lett.

A brékhátrányból megfordított első játszma után Federer láthatóan nagyon megnyugodott, hihetetlen magabiztossággal teniszezett. Murray az első adogatójátékánál még tartotta magát, de a másodiknál 40-0-ről tudott brékelni a svájci. Nagyon okosan tudott támadásra váltani a kellő időpontban, míg a skótnál sokasodtak a hibák.

A brék után már végképp könnyed játékot láthattunk a svájcitól, aki pillanatok alatt semmire tudta hozni az adogatását, Murray viszont tanácstalan volt. Federer tovább ostromolt, hatalmas fonák kereszttel vette el újból Murray szerváját, és az utolsó gémben sem adott esélyt a skótnak, hogy visszakapaszkodjon.

Federer az elveszített bázeli döntő után kihagyta a párizsi ezres versenyt, hogy kipihenten érkezhessen Londonba, ahol megint nagy formában teniszezik. Hétfőn este hatalmas döntőre van kilátás, hiszen Djokovics is nagyon magas színvonalú meccsen verte Juan-Martin Del Potrót a másik elődöntőben. A szerb világelső szetthátrányból fordított a Murray-hez hasonlóan bekezdő, de végül elfáradó argentin ellen. Arról a meccsről itt olvashat bővebben>>>