Djokovics legyőzte Federert a vébédöntőben

2012.11.13. 00:52 Módosítva: 2012.11.13. 00:53

A világelső Novak Djokovics fordulatos meccsen nyerte a teniszszezont lezáró londoni világbajnokságot Roger Federer ellen, akit 7:6, 7:5-re győzött le óriási, vébédöntőhőz méltó küzdelemben.

Nagy meccsre volt kilátás a világranglista első két helyezettje között, miután mindketten nagy formában győzték le ellenfelüket az elődöntőben, és a döntő nem okozott csalódást. Habár egyikük sem tudott végig stabil maradni, de mindketten látványos pontokat játszottak, viszont Djokovics bírta jobban fejben, Federer nem volt képes megtartani az előnyeit. A finálé eseményeit itt olvashatja vissza percről percre>>>

A meccs elején Federer villámrajtot vett, gyorsan brékelte is Djokovicsot. A svájci már kilenc pontot nyert zsinórban, mire egyáltalán labdamenethez jutott a beragadó szerb. A harmadik gémre már kezdett meg-megvillani Djokovics, és egy küzdelmes adogatójáték végén feliratkozott az eredményjelzőre is.

Innentől nagyon kemény támadásra váltott, míg Federer már nem volt olyan pontos, mint az elején, és az első szervái is elmaradtak. Djokovics ostroma meghozta az eredményét, visszavette az elveszített adogatójátékot, és át tudta venni a kezdeményezést.

4:4-nél egy maratoni Federer-adogatójátékban mindketten odatették magukat, és a szerb végül brékelt, kiszerválhatta volna a szettet. A fordulatoknak azonban még nem volt vége, Federer újból rákapcsolt, és kiegyenlített.

Így végül az ide-oda hullámzó, de nagyszerű játékot hozó szetthez méltó rövidítésben dőlt el a játszma sorsa. Djokovics kétszer is előnyben volt, de kétszer is visszajött Federer, viszont harmadszor is elveszítette az adogatását, amit már megbüntetett a világelső (8-6-ra nyert a tie breakben).

A második szett elején Federer nagyon eltökélten állt ki, nem hagyta, hogy Djokovics lendületet vegyen a megnyert játszmából. Maratoni, tízperces játékban elvette a szerb adogatását, és előnybe került. Djokovics azonban megrázta magát és szorosan ott volt Federer nyomában, miközben látványos pontokat láthattunk mindkét oldalról.

Megint bajba került a svájci, amikor megbicsaklottak az első szervái, mégis ásszal hárított bréklabdát 4:3-as vezetésénél, így Djokovicsnak a szettben maradásért kellett adogatnia. Ezt könnyedén megoldotta, ennek ellenére könnyen döntő játszmára kényszerülhetett volna.

A svájci 40-15-re vezetett, két szettlabdája volt, de az elsőnél éppen csak kicsúszott a nyerőnek szánt bombatenyerese, a másodikat pedig hálóba ütötte. A kezében volt a játszma, de Djokovics négy pontot nyert zsinórban, és visszajött a hátrányból. Olyannyira, hogy Federer a következő adogatásánál is bajba került, Djokovics pedig rögtön első meccslabdáját értékesítette.

A fejben erősebbnek bizonyuló Djokovics 2008 után másodszor nyerte meg az évzáró tornát. Federer nyolcadszor szerepelt a fináléban, tavaly hatodik győzelmével már rekordot állított fel. Habár a világranglista első két helyezettje találkozott, de az már korábban eldőlt, hogy függetlenül a meccs eredményétől, mindenképpen Djokovics zárja az élen az évet.

Méltó meccsel ért véget a férfiaknál az izgalmas 2012-es teniszszezon, amelyben hosszú idő után megint négy különböző játékos nyerte a négy Grand Slamet (Australian Open: Djokovics, Roland Garros: Rafael Nadal, Wimbledon: Federer, US Open: Andy Murray), és az olimpia is befurakodott a versenynaptárba.

Ebben az évben Federer visszajutott a világranglista élére, ezzel megdöntötte Pete Sampras korábbi 285 hetes rekordját, de az év végét első helyen záró Djokovics is nagyszerű szezont tudhat maga mögött. Andy Murray-nek eljött az áttörés első Grand Slam-győzelmével, és 2010-es csuklóműtétje után Juan-Martin Del Potro is visszaért a csúcsformájának közelébe. Januárban már várhatóan a sérülés miatt az elmúlt fél évet kihagyó Rafael Nadal is újra csatlakozik a legjobbakhoz.

Most – a csehek és a spanyolok közötti Davis-kupa-döntőt leszámítva – néhány hét pihenés vár a teniszsztárokra, aztán januárban az Australian Open felvezető versenyeivel újrakezdődik minden. Izgalmas 2013-as teniszszezonnak nézünk elébe.

"Roger stílusa nagyon agresszív, szeret gyorsan pontot szerezni. Nekem viszont sikerült sok labdát visszaütni a pályára és passzívan játszani méterekkel az alapvonal mögött - értékelt Novak Djokovics. - Az volt a célom, hogy hosszú labdamenetekre kényszerítsem őt, amelyekben azt hiszem, nekem volt több esélyem."
"Fontos lenne a támadótenisz, de ilyen lassú pályán megoldhatatlan - összegzett Roger Federer. - Ha gyorsabb lenne a borítás, nehezebb lenne védekezni is. Senki sem szereti nézni, amikor egy játékos bemutat 15 remek ütést, aztán egy hibával ér véget a labdamenet. Többen mennének fel a hálóhoz is, látványosabb lenne a játék."