Fejjel adogatták vissza a teniszlabdát

2012.12.05. 00:12

A világranglista-kilencedik Janko Tipszarevics és a tizenhatodik Gilles Simon komoly meccset vívott a Papp László Sportarénában ötödször megrendezett Tennis Classicson, de főként a párosban már a könnyedebb közönségszórakoztatásra is jutott idő a Taróczy Balázs által szervezett budapesti teniszgálán.

A néhány rövidítés mellett főként látványos alapvonalcsatákra épülő, jó hangulatú meccsen Tipszarevics többet hibázott, míg Simon nagyon szépen helyezte például fonák egyenesekkel a vonalak mellé a befejező ütéseit.

Az első játszma eleje még szorosan alakult, Tipszarevics három bréklabdát is hárított, de 3:3 után elbukta a szerváját, és a szettben maradásért sem tudta hozni a következő adogatását. A Simon által 6:3-ra megnyert játszma után már felhangzott egy-egy "Hajde, Janko!" biztatásként a közönségből. Hiába brékelt azonban 1:1-nél a szerb, Simon visszajött, és egy maratoni játékban 3:3-nál megint ő szerzett vezetést, amit végig meg is tartott.

Tipszarevics még küzdött Simonnal
Tipszarevics még küzdött Simonnal

A 28 éves Tipszarevics – akinek bal karjára A félkegyelműből származó Dosztojevszkij-idézet van tetoválva japán nyelven – egyszerűen nem bír a franciával: eddigi nyolc éles meccsükből csak kettőt nyert a ranglista-kilencedik, akinek idén sikerült először megvernie Simont.

Az aktív teniszezők előtt még két visszavonult, már a seniorok között versenyző játékos meccselt Carlos Moyá és Mark Philippoussis személyében. Ők persze nem vették véresen komolyan az összecsapást: szokatlanul sok volt Moyától például a magasra feladott labda, a teátrális nyögésekben is sikerült egymásra licitálniuk az egyik labdamenetben, míg egy másikban a spanyol egy labdaszedő fiút állított be fogadni maga helyett.

Bahrami mindig kész a mókára is
Bahrami mindig kész a mókára is

Rafael Nadal egykori mentora és barátja rögtön az első szett elején kiharcolt brékkel 6:4-re vezetést szerzett, a másodikban viszont 6:2-re kiegyenlített a bombaszervákkal operáló ausztrál. Döntő játszma helyett ezúttal a hasonló gálákról és a seniorok meccseiről jól ismert champions tie breakben dőlt el a mérkőzés. Ez lényegében megegyezik a sima rövidítéssel, csak 7 helyett 10 ponttal lehet nyerni. Ebben végül Moyá volt a jobb, 10-7-re behúzta a mérkőzést.

A korábbi Tennis Classicsokról jól ismert trükkmester, az iráni-francia kettős állampolgár Manszúr Bahrami bemutatkozásképpen labdaszedőgyerekekkel ütögetett, majd az estet a szinte kizárólag a mókára épülő páros zárta. Itt Moyá Simonnal, míg Tipszarevics Bahramival alkotott egy csapatot.

Itt már volt minden: láb közötti ütések egymás után, nagy röptecsaták, visszafejelgetett labda. A bekiabálásokból is érezhetően közönségkedvenc Bahrami természetesen nagyon élt, játszott dühvel megdobta labdával a vonalbírót, a pályán kívülről adott vissza labdákat és a többi teniszezőt is a lehető legtöbbször bevonta a mókázásba, ami méltó zárása volt a jó hangulatú estének.