Nadalt másolja a magyar ifi teniszező

2012.12.11. 23:20

Valkusz Máté a magyarok közül elsőként győzött a flordiai Nike Junior Tour teniszversenyen. A 14 évesek döntőjében a brit Jay Clarke-ot verte. A világdöntőn korábban Rafael Nadal is háromszor nyert.

Valkusz a hetedik kiemelt kanadai Bednarczykkal kezdett, simán 6:2, 6:3-mal lépte le a 32 között. A 16-ban a német Daniel Altmaiert is két játszmában verte (6:2, 6:2). A négy közé a brit Marcus Waltersszel küzdött, az első játszmában még kikapott a magyar tehetség (4:6), de a következő kettőben már fölényesen nyert, a harmadikban még game-t sem tudott nyerni a brit. (6:2, 6:0).

Az elődöntőben a svájci Osmakciccal mérkőzött, a szoros első játszmát rövidítésben 7:6-ra hozta, majd a másodikban ellenállhatatlan volt, 6:2-re nyerte.

A döntőben Valkusz a brit Clarke-ot verte. A döntőt kétszer is meg kellett szakítani eső miatt, kemény pályáról pedig zöld salakra vitték át a meccset, de ez sem zavarta meg Valkuszt, aki 3:6, 6:3, 6:4-re nyert úgy, hogy a döntő szettben 0:3-as hátrányban is volt, írja a teniszszövetség.

A Nike Junior Tourt 1997 óta rendezik meg, minden évben indulnak magyarok is, de ez volt az első győzelem a tornán. Valkusz két évvel ezelőtt már közel volt győzelemhez, az U12-esek között elődöntőt játszott.

Nike Junior Tour világdöntőjében korosztályonként 26 ország 32 versenyzője indult egymással. A verseny rangját mutatja, hogy a 11-szeres Grand Slam-győztes spanyol Rafael Nadal karrierje kezdetén háromszor nyerte meg a világdöntőt.