Federer, Murray, Serena Williams éve volt

2012.12.26. 12:03
Roger Federer visszakapaszkodott, újra a világranglistát vezetett 2012-ben, volt rekord, amit még meg tudott dönteni. Andy Murray végre felért a csúcsra és élete első Grand Slamjét nyerte. Serena Williams ennyi meccset még sosem nyert, mint idén. Ilyen volt a teniszév 2012-ben.

Ha csak a statisztikát nézzük, a tavalyi és az idei világranglista élét, akkor nagy változás nem történt a férfi teniszsport elitjében. Ugyanaz öt játékos van a legjobb ötben.

Az utóbbi évekhez képest kiegyenlített erőviszonyokat mutatott a férfi élvonal. 2003 óta először fordult elő, hogy négy különböző teniszező nyerte a négy Grand Slamet. Ausztráliában a világranglistát élen kezdő és ott is befejező szerb, Novak Djokovics volt a legjobb, a Roland Garroson a spanyol Rafael Nadal, Wimbledonban Roger Federer és Flushing Meadow-ban, a négy vesztes döntő után először nyerő Andy Murray lett az első. Murray nem mellékesen megnyerte a londoni olimpiát is.

A kiegyenlített szezonra még egy jellemző adat, hogy nem a fenti négy játékos, hanem a világranglistán ötödik, spanyol David Ferrer nyerte 2012-ben a legtöbb tornát – 3-3 kemény borítású- és salakos-siker mellett egyszer füvön lett a legjobb.

Novak Djokovics idei 87 meccséből 12-szer kapott ki. Hat tornát nyert és három GS-döntőt játszott, de csak Melbourne-ben tudott nyerni. A Roland Garroson Nadaltól, a US Openen Murraytől kapott ki. Wimbledonban az elődöntőben Roger Federer volt a jobb. A szerb a londoni ATP vb-döntőben vágott vissza a svájcinak.

Roger Federert idén sem nem lehetett leírni. A svájci zseni éppen egy éve már 5500 pontos hátrányban volt Djokoviccsal szemben. 2012-ben aztán számos rekordot döntött meg, vagy állított be. Cincinnatiban a 21. ezres tornáját nyerte, már csak egyre van Ivan Lendl 22 győzelmétől, Wimbledonban hetedszer nyert, amire az Open-érában csak Pete Sampras, előtte pedig William Renshaw volt csak képes. Karrierje során 247 GS-meccset nyert, a második legjobb, Jimmy Connors csak 233-ig jutott. A wimbledoni sikere után visszavette a vezetést a világranglistán és november 26-ig az élen állt, ezzel a tenisztörténelemben az egyetlen, aki 302 hétig állt az élen, Pete Sampras 286 hetes csúcsát múlta felül.

Federeré az idei leghosszabb győzelmi sorozat is, február 13-a és március 27-e között 16 meccset nyert egymás után. Egy olimpiai ezüstéremmel egészítette ki a 2012-es kollekciót.

Nem ez volt Rafael Nadal legjobb éve. A spanyol salakkirály a wimbledoni második fordulóban, cseh Lukas Rosoltól elszenvedett vereség óta nem lépett pályára, az év második felében sérüléséből gyógyulgatott.

Az idei év volt Andy Murray 2005 óta tartó pályafutásának legsikeresebb szezonja. Mindössze három tornát nyert, de abból kettő egészen biztosan örökké emlékezetes marad. A londoni olimpián Federert győzte le a döntőben, aztán négy elbukott GS-döntő után végre összejött az első siker is. A US Openen, egy sokáig emlékezetes meccsen, öt szettben győzte le Novak Djokovicsot. 76 év után az első brit teniszező lett, aki nyerni tudott Flushing Meadow-ban.

Idén több, mint egy tucat játékos vonult vissza, közülük három olyan, aki valaha vezette a világranglistát. A 32 éves spanyol Juan Carlos Ferrero 2003. szeptember 8-tól nyolc hétig volt első. A bahamai, 41 éves visszavonuló Mark Knowles tíz éve párosban állt az élen. A legnagyobb név Andy Roddick, aki hatodik amerikaiként volt világranglista-vezető. Pályafutása során 32 tornát nyert, 2003-ban US Opent. Többé nem látjuk ATP-tornán többek között a háromszoros olimpiai érmes chilei Fenrnando Gonzálezt, a két argentint, José Acasusót és Juan Ignacio Chelát, a francia Arnaud Clémentet, és a horvát Ivan Ljubicicot sem.

A férfi teniszszezon legérdekesebb statisztikái

A szezonban 66 tornát rendeztek, 31 teniszező végzett az élen, Ferrer hétszer nyert. Négy olyan játékos volt (Jarkko Nieminen, Jürgen Melzer, Tommy Haas és Thomaz Bellucci), aki nem kiemeltként tudott nyerni.

Nyolc olyan torna volt, amikor két azonos nemzetbeli játszotta a döntőt. A nyolcból ötször két spanyol került egymással szembe. A spanyolok 14 sikerrel lettek a legeredményesebb nemzet, utánuk Argentína (8) és Szerbia (7) következik.

A 21 éves és 12 napos, kanadai Milos Raonic a legfiatalabb tornagyőztes, a legidősebb pedig a 34 éves és 2 hónapos, német Tommy Haas. A legfiatalabb döntőt Nisikori Kej (22 éves) és Milos Ranoic játszotta Tokióban, a legidősebbet Tommy Haas és Roger Federer Halléban.

17 tornán történt címvédés. A legnagyobb fordítás Novak Djokovics érdeme, aki a sanghaji döntőben 5 meccslabdát hárítva győzte le Andy Murrayt.

Az év legtöbb játékból álló meccsét Djokovics és Nadal játszotta az Australian Openen, az öt szett 55 gém után ért véget. A leghosszabb meccs is ez volt a szezonban, 5 óra 53 percig tartott.

A világ jelenleg legjobb 20 teniszezője közül Juan Monacó, Raonic és Philipp Kohlschreiber fejlődött egy év alatt a legtöbbet. Monacó 14, Raonic 18, Kohlschreiber 23 helyet javított az egy évvel ezelőttihez képest.

Nagyot változott a világ a nőknél 2012-ben. A tavalyi világelső, Carolina Wozniacki a tizedik helyig zuhant vissza. A fehérorosz Viktorija Azarenka 400 pontot javított előző évi teljesítményén, amellyel vezeti a világranglistát. A legnagyszerűbb teljesítmény viszont Serena Williamsé, aki hosszú sérülés után pályafutása legjobb szezonját tudhatja maga mögött.

A majdnem fél évet kihagyó amerikai a tavalyi év végére a top10-ből is kicsúszott és innen kapaszkodott vissza. 62 meccséből 58-at megnyert, két Grand Slam-torna (Wimbledon és a US Open) mellett a londoni olimpián is első lett, ezzel teljesítette a Golden Slamet, azaz a négy legkiemelkedőbb torna győzelme mellett az olimpiai aranyat is megnyerte.

2012-ben négyből négyszer verte a világelsőt, de a top5-ben szereplő játékosokkal szemben 15 meccséből egyet sem veszített el. Az egész évet figyelembe véve 93,5 százalékos a győzelmi mutatója, amely 2003 óta nem volt ilyen jó. Serena az év utolsó versenyét, a WTA-világbajnokságot könnyedén, öt győzelemmel és szettveszteség nélkül nyerte.

Az Australian Opent nyerő Viktorija Azarenka világelsőségéhez azonban kétség nem férhet. Az év első Grand Slamje után még öt tornát nyert ebben a szezonban. Összesen 7 923 920 dollárt keresett 2012-ben, ennél többet egy évben még soha senki korábban. Melbourne után Wimbledonban elődöntőt, a US Openen döntőt játszott. Az év eleji sydney-i tornától kezdve 26 meccsen nem kapott ki, ami a szezon leghosszabb győzelmi sorozata.

Marija Sarapova a simán elbukott (3:6, 0:6) melbourne-i döntő után a Roland Garroson is az első helyért játszott és az olasz Sara Errani legyőzésével négy év után a negyedik GS-tornáját nyerte. Sarapova négy hétre az első helyet is átvette a világranglistán, de szinte az egész évet Azarenka töltötte az élen.

Az év visszatérője a kazah Jaroszlava Svedova, aki hosszú sérülésből felépülve a 206. helyről jött vissza a huszonkilencedikre. Az év újoncának Laura Robsont választotta a nemzetközi szervezet, a 18 éves brit egészen a negyedik körig menetelt a US Openen.

A női teniszszezon legérdekesebb statisztikái

2012-ben 57 WTA-tornát rendeztek, amelyből a legtöbbet Serena Williams (7) nyerte. A második legeredményesebb Azarenka (6), a harmadik Errani (4) lett. Összesen 13 olyan teniszező volt – közte a magyar Babos Tímea is – aki nem kiemeltként lett első, négyen pedig a selejtezőből érkezve szerezték meg a bajnoki címet. A nemzetek rangsorát tekintve kilenc amerikai, hat olasz, és öt orosz siker született.

Az élcsoportot tekintve Sara Errani lépett előre a legtöbbet. Az évet a 45. helyen kezdő olasz a hatodikon zárta 2012-öt.

Babos Tímea révén a magyar teniszsport is bekerült a 2012-es évkönyvbe. Játékosunk lett idén a legfiatalabb tornagyőztes, 18 évesen, 9 hónaposan és 16 naposan nyert Monterreyben. A legidősebb Venus Williams, aki 32 évesen, 4 hónaposan és 4 naposan lett első Strasbourgban.

Melanie Oudin lett  2012-ben a legalacsonyabban rangsorolt tornagyőztes. A 21 éves amerikai a 208. helyen állt, amikor nyert Birminghamben.

Babos Tímea révén már érintettük a magyarokat. A 18 éves tehetség nagyszerűen fejlődik és még többet is elérhetett volna, ha nem zavarják sérülések a szezon második felében. 2009-ben még csak a 700., tavaly a 153., idén pedig már a 67. helyen zárta a szezont. A US Opentől kezdve már sérüléssel bajlódott, háromszor is az első körben esett ki. Pekingben indult idén utoljára, szeptember vége óta gyógyul, de 2013-ban már egészségesen vág neki az új idénynek.

A női világranglistán Czink Melinda a 95., Arn Gréta 116., Jani Réka-Luca a 332., Marosi Katalin a 390. helyen áll. Dicséretes Marosi helytállása a páros versenyeken. A horvát Darija Jurak oldalán több versenyen jutott az elődöntőbe, Wimbledonban a selejtezőből jutottak a főtáblára, ahol még egy kört tudtak menni.

A férfiaknál továbbra is Balázs Attila a legjobb magyar, aki a 269. helyen áll. Future- és Challenger tornák mellett négy ATP 250-esen indult, a legnagyobb sikerét Bukarestben érte el, ahol a selejtezőből az elődöntőig menetelt. Nyolc év után az első magyar férfi teniszező volt, aki főtáblára jutott és Sávolt Attila 2002-es, sopoti elődöntője után az első, aki a legjobb négyig jutott. A nagy tehetségnek tartott Fucsovics Márton a 441. helyen zárt, nem tudta túlszárnyalni tavalyi legjobbját, ami a 424. helyet jelentette.

Meg kell emlékezni az utánpótlás remek idei szerepléséről, ami reményt adhat a jövőre nézve. Valkusz Máté megnyerte a 14 évesek között a Nike Junior Tour-t, ott nyert, ahol korábban  Rafael Nadalnak háromszor is sikerült. Ezzel az eredménnyel 5. a korosztályában.

A lányok között két nagyon tehetséges fiatalunk pallérozódik. Gálfi Dalma a második helyen áll a U14-esek között, a két évvel idősebbek között már a 16. Stollár Fanni jelenleg a 81. a 14 évesek között. Megnyerte az U14-es Eddie Herr International tornát, Gálfi Dalma pedig párosban nyert az Egyesült Államokban rendezett versenyen. Magyar versenyző utoljára 1999-ben tudott első lenni a versenyen, akkor Kapros Anikónak sikerült, de a torna korábbi győztesei között van Kurnyikova, Jankovics, Ivanovics, Rios, Ljubicic, Coria, Malise, Nalbandian, Roddick, Tomic vagy Cilic is. Stollár emellett minden idők legfiatalabb magyar bajnoka lett az augusztusban rendezett ob-n.