no

Djokovics üvöltve tépte le magáról a pólót

2013.01.20. 16:14 Módosítva: 2013.01.20. 17:07

A világelső Novak Djokovics borzasztó kezdés után 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10-re győzni tudott az élete meccsét játszó Stanislas Wawrinka ellen az idei Australian Open legnagyobb mérkőzésén. A számos fordulatot tartogató találkozón a svájci méltó ellenfele volt a címvédőnek, amit az is jól jelzett, hogy Djokovics többször is üvöltve, ugrálva örült kulcsfontosságú pontoknak, a meccs végén pedig úgy tépte le magáról a pólóját, ahogy azt tavaly a maratoni döntő megnyerése után tette Melbourne-ben.

Az elején Djokovics kifejezetten rosszul kezdett, utoljára talán a 2011-es bázeli elődöntő végül 6:0-ra elbukott döntő játszmájában volt ennyire sebezhető, de a meccs legvégére sikerült megtalálnia a stabil, ha nem is a legjobb játékát. Wawrinka viszont szinte tökéletes teniszét hozta, és noha hagyott ki lehetőségeket, voltak rosszabb pillanatai, de a jó első szervákkal, látványos fonák egyenesekkel és okos játékkal óriási küzdelemre késztette a világelsőt.

Az első adogatójátékát még hozni tudta Djokovics, de a következő szerváját már képtelen volt megtartani, miközben az is zavarhatta, hogy többször is veszélyesen csúszkált a cipőjében. Wawrinka viszont bátran bekezdett, okosan használta ki ellenfele gyengélkedését. Élni tudott a lehetőséggel, és mindössze 24 perc alatt besöpörte az első játszmát az eddigi melbourne-i mérkőzésein még csak játékot sem vesztő világelső ellen.

A második szett elején úgy tűnt, hogy Djokovics összeszedheti magát, hiszen Wawrinka rögtön elbukta az adogatását, de még mindig képtelen volt mellérakni a sajátját. A negyedik veszélyes megcsúszás után 2:1-nél cipőt cserélő szerbnél még mindig sok volt a hiba, pedig már Wawrinka sem tudott teljesen tökéletesen játszani a másik oldalon. 4:1 után végül a meccs legeleje óta először tudta hozni az adogatását Djokovics, ennek ellenére Wawrinka még mindig befejezhette volna a játszmát. 5:2-s vezetés után a következő adogatásánál 30-0-re állt, azonban ezen a ponton megremegett. Nem jöttek az első szervái, a labdamenetek közben is bizonytalan volt, és lényegében úgy lett pillanatok alatt 5:5, majd 7:5 az állás, hogy Djokovics ugyan feljavult, de még mindig messze volt a legjobbjától.

Nem is jött automatikusan az ilyenkor gyakori gőzhenger: a harmadik szett elején még hatalmas üvöltéssel kísért tánccal vette el Djokovics a svájci szerváját, azonban hiába volt 40-0-je, a saját adogatását odaajándékozta Wawrinkának. A világelső megint hibázgatni kezdett, így a második játszma végén kihagyott lehetőségek ellenére Wawrinka tartani tudta magát. Egy ideig kicsit lassult a mérkőzés ritmusa, mindketten hozták az adogatásaikat, de 4:4-nél aztán Djokovics egy újabb hatalmas üvöltés kíséretében elvette Wawrinka szerváját, majd mellérakta a sajátját.

A negyedik szett elején ennek ellenére Djokovics nem tudott igazán komoly lélektani előnyt szerezni abból, hogy a rossz kezdés ellenére egy játszmára került a győzelemtől. Többször is rossz döntéseket hozott, a svájci ugyanakkor egyre inkább visszatalált az elején mutatott játékához, pazar fonák egyenes nyerőket húzott meg. Wawrinka viszont hiába jutott el többször is bréklabdáig, nem tudta elvenni ellenfele szerváját.

Ezúttal a szett végére sem remegett meg, viszont már látszódott, hogy fizikailag nincs a legjobb állapotban. 5:4-nél ápolást is kért Djokovics adogatása előtt, de mindketten semmire tudták hozni a szerváikat. Az sem zavarta meg őket, hogy Wawrinka egyik fonákjával kiütötte a hálóra felhelyezett szponzori feliratból a „K" betűt, amelynek cseréje miatt egy kicsit tovább húzódott az utolsó pihenő. A rövidítésre nagyon eltökélten állt ki a svájci, míg az egyik labdaszedőt is fejen találó Djokovics megint többet hibázott. Két szettlabdát még hárítani tudott Djokovics, de a harmadikat már megcsinálta a rövidítést 7-5-re nyerő Wawrinka, akinek így újabb fordulatként sikerült kiharcolnia a döntő játszmát.

Wawrinka nagyon felpörgött, újult reményekkel állt ki a döntő szettre, miközben Djokovics nem tudott még teljesen új lapot nyitni, rögtön el is bukta a szerváját. Azonban a svájci sem tudta megtartani a bréket, a következő, küzdelmesen alakuló adogatójátékát pedig már megfordította Djokovics. Innentől egy ideig nem vérre menő játékok jöttek: mindketten hihetetlenül koncentráltak, első adogatásokkal hozták a szerváikat. Hiába jutottak el mindketten bréklabdákig, egyiküknek sem sikerült előnybe kerülnie.

Fej-fej mellett mentek tovább, Wawrinka emberfeletti teljesítményt nyújtva hat játékon át oldotta meg mindig a meccsben maradást, miközben már mindketten láthatóan rettentő fáradtak voltak. Úgy tűnt, hogy Wawrinka 11:10-nél is tartani tudja a lépést Djokoviccsal, de 30-0 után egy kettős hibával vérszemet adott a világelsőnek, ráadásul az első adogatásai sem jöttek olyan biztosan. Két meccslabdát is elképesztő nyerőkkel hárított a svájci, azonban végül nem bírta tovább.

Mindketten fáradtan ölelkeztek össze a hálónál, majd Djokovics a tavalyi, 5 óra 53 perces döntő utáni győzelméhez hasonlóan üvöltve tépte le magáról a pólóját, amiért sikerült megnyernie az idei Australian Open eddigi legnagyobb mérkőzését. A világelső ellenfele a negyeddöntőben majd az ötödik kiemelt Tomas Berdych lesz, aki ennél jóval egyszerűbben fejezte be a saját meccsét.