Murray döntő szettben ütötte ki Federert

2013.01.25. 15:26

Andy Murray nagy csatában, döntő szettben verte 6:4, 6:7, 6:3, 7:6, 6:2-re Roger Federert az Australian Open négy órán át húzódó elődöntőjében. A vasárnapi döntőben megismétlődik a tavalyi US Open fináléja, Murray a világelső Novak Djokoviccsal mérkőzik majd.

Murray egyik kulcsfontosságú fegyvere volt, hogy a mérkőzés jelentős részében nagyon jól adogatott, és részben ennek köszönhetően is sokkal több nyerőt tudott ütni, miközben a ki nem kényszerített hibákban nem volt köztük nagy különbség. A Jo-Wilfried Tsonga elleni fárasztó ötszettesből érkező Federernek viszont messze nem voltak olyan hatékonyak az adogatójátékai mint általában, rengetegszer kellett 0-30-ról fordítania, ami nem is mindig sikerült neki, brékelni pedig mindössze egyszer tudott az egész mérkőzésen. A meccset percről percre itt olvashatja újra>>>

Az első szettben Murray agresszív játékkal nyomás alatt tartotta Federert, nagyon koncentráltan és hatékonyan adogatott. Federernek ezzel szemben nem jöttek a szervái, ráadásul még első szerva mögött is a szokásosnál kevesebb pontot tudott megnyerni. Amikor viszont élesebben próbált játszani, akkor több hiba is becsúszott.

A második szettre Federer összerakta az adogatását, és a hosszabb labdamenetekben is a skót fölé tudott már kerekedni, azonban Murray nem tette meg azt a szívességet, hogy kiengedjen a saját szerváinál. Kiegyenlítettebb lett a meccs, végül nüanszok döntöttek: a szett végi rövidítésben mindketten voltak előnyben, de összességében Federer bírta jobban a végét.

A harmadik szett messze nem lett olyan szoros, mint a tie breakben eldőlt második játszma. Murray nagyon támadóan állt ki, a szervái is jöttek, miközben Federer kicsit visszaesett, fontos helyzetekben volt túlságosan passzív. Az elején még megfordított egy adogatójátékot, de ez másodszor már nem sikerült, egy brék pedig eldöntötte a játszmát.

A negyedik szett hihetetlenül fordulatosan alakult. A gyorsan besöpört harmadik játszma után a már messze nem tökéletesen adogató Murray 3:2-nél teljesen váratlanul elbukta az adogatását, amivel Federer hatalmas esélyt kapott. A skót ugyanakkor tudott erősíteni, visszajött, és Federert brékelve kiszerválhatta volna a meccset. Két labdára volt a győzelemtől, de Federer mindent megpróbált, és sikerült kiharcolnia a rövidítést. Ebben a második szetthez hasonlóan megint Federer tudott jobban koncentrálni, Murray-ben benne maradtak a kihagyott lehetőségek.

A felzárkózás azonban láthatóan sokat kivett Federerből, a döntő játszma elején a nagyon eltökélten játszó Murray rögtön lebrékelte, Federernek pedig esélye sem volt visszajönni. A végén másodszor is elvette a svájci adogatását, és ezzel a meccet is befejezte.

Murray a döntőben Djokoviccsal találkozik vasárnap délelőtt, amit az Indexen online követhet.