Nadal visszavágott a fájós hátú Federernek

2013.03.15. 10:12

Indian Wells-ben magyar idő szerint kora hajnalban újra összecsapott a két korábbi világelső, Roger Federer és Rafael Nadal.

A két klasszis utoljára tavaly ilyenkor Indian Wells-ben a BNP Paribas Open verseny elődöntőjében mérkőzött meg egymással. Akkor Federer sima, 6:3, 6:4 arányú győzelmet aratott, majd később a tornát is megnyerte, azóta nem játszottak egymással, idén Indian Wells-ben azonban már a negyeddöntőben összekerültek.

Ennyire korán utoljára 2004-ben kényszerültek egymás ellenjátszani, ami kettejük első egymás elleni csatája volt, és a tenisztörténet egyik legnagyobb párharcának kezdete. Eddigi meccseiken Nadal tizennyolcszor, míg Federer tízszer nyert, a helyzet azonban fordított, ha csak a kemény borítású pályán elért eredményeket nézzük. Ilyen felületen Federer nyert többször, összesen hat meccset, kettejük eddigi tizenegy találkozásából.

Nadal tavaly térdsérülés miatt héthónapos kihagyásra kényeszrült, így olimpiai bajnoki címét sem tudta megvédeni. Visszatérése óta csak salakos pályán játszott, bár két kisebb tornát is megnyert Acapulcóban, illetve Sao Paulóban, igazán komoly ellenfél ellen nem kellett játszania.

Ennél is fontosabb, hogy térdsérülése miatt a kemény borítású Indian Wells-i pályától kifejezetten tartott a torna előtt. Többször is nyilatkozott, és az ATP-t bírálta a túlzottan sok keménypályás verseny miatt, ami szerinte látványos ugyan, de káros a játékosok egészségére. A versenyen eddig egyikük sem játszott kirobbanó formában, Nadal három szettre kényszerült a kiemeletlen Gulbis ellen, Federer pedig Wawrinka ellen, akit eddig mindig könnyedén győzött le. Federer már a torna kezdete óta gerincproblémákkal küzdött, ami már a Wawrinka elleni játékán is meglátszott.

A tét Federer és Nadal számára is nagy volt, hiszen jelenleg közösen tartják az ATP Mesterek Tornák győzelmi rekordját, mindketten huszonegyszer nyertek. Utánuk a már visszavonult Andre Agassi következik tizenhét címmel.

Az első szettben fej fej mellett haladtak 3:3-ig, aztán Nadal elvette Federer adogatását, és hozta a sajátját. Federer 5:3-as állásnál két szettpontot is hárított, de Nadal később így is 6:4-re nyerte az első szettet.

A másodikban Nadal kezdett jobban, erős tenyereseket ütve rögtön breakkel nyitott, majd hozta a saját adogatását, és újra break-et nyert, igy elhúzott 3:0-ra. Itt Federer új lendületet talált, és sikerült elvennie Nadal adogatását, majd könnyedén hozta a sajátját (3:2).

Ezután azonban újból Nadal nyert breaket, és Federer önmagához képest nagyon sok ki nem kényszerített hibát ütött. Nadal innen hozta adogatásait, és később 6:2-re a szettet, visszavágva ezzel a tavaly ugyanitt szenvedett vereségért.

Federer jelenleg második, Nadal pedig ötödik a világranglistán és tavaly mindketten nyertek Grand Slam-tornát. Éveken át egyetlen olyan Grand Slam sem zajlott, ahol legalább egyikük ne lett volna a döntőben. Az Indian Wells-ben rendezett ATP Mesterek Tornáját Federer eddig négyszer, Nadal pedig kétszer nyerte meg.

Eredmények

férfiak, negyeddöntő:

Nadal (spanyol, 5.)-Federer (svájci, 2.) 6:4, 6:2
Berdych (cseh, 6.)-Anderson (dél-afrikai) 6:4, 6:4
a további mérkőzések:
Djokovic (szerb, 1.)-Tsonga (francia, 8.)
Murray (brit, 3.)-Del Potro (argentin, 7.)

nők, negyeddöntő:

Wozniacki (dán, 8.)-Azarenka (fehérorosz, 1.) - játék nélkül
korábban közölt eredmények:
Kerber (német, 4.)-Stosur (ausztrál, 7.) - játék nélkül
Sarapova (orosz, 2.)-Errani (olasz, 6.) 7:6 (8-6), 6:2
Kirilenko (orosz, 13.)-Kvitova (cseh, 5.) 4:6, 6:4, 6:3
Az elődöntőben:
Wozniacki-Kerber, Sarapova-Kirilenko