Sötétben is játszanának a Garroson

2013.05.28. 09:19

Habár tornyosulnak akadályok az átalakítások előtt, de a torna szervezői szerint a következő években mindenképpen megújulhat a vasárnap kezdődött Roland Garros, új stadionnal, behúzható tetővel és esti programmal várná a teniszrajongókat.

Már Wimbledonban és az Australian Openen is van behúzható tető legalább a centerpálya fölött, míg a US Openen tető nincs, de van világítás, így sötétedés után is folytatódhatnak a meccsek. A Roland Garros a kakukktojás a Grand Slamek közül: se tető, se világítás.

Habár a többi borítással ellentétben salakon szemerkélő esőben is lehet folytatni a játékot, de a sötétedés jópár izgalmas meccset szakított már félbe Párizsban. „Nem akarjuk éjszakába nyúlóan húzni. Nem lesz az, mint amerikai barátainknál, hogy az esti program későn kezdődik, aztán időnként nem is akar vége szakadni" – mondta mosolyogva Gilbert Ysern tornaigazgató. „Ugyanakkor szeretnénk, ha lenne külön esti programunk."

A Francia Tenisz Szövetség 2011-ben úgy döntött, hogy a torna mostani helyszínén kezdenek átalakításokba, nem költöztetik el a versenyt. A bővítést azért nem egyszerű megoldani, mert a négy Grand Slam közül a Roland Garros terül el a legkisebb területen, amit már most is a lehető legjobban kihasználnak.

A tervek szerint további 13 ezer négyzetmétert csatolnának a mostani területhez, de ehhez a szomszédos botanikuskert felé kellene terjeszkedniük. A kert területén emelnék az új stadiont, amit viszont minden oldalról üvegházak vennének körül. 4850 férőhellyel ez lenne a harmadik legnagyobb stadion a Philippe Chatrier és a Suzanne Lenglen után. Az egyes pályát viszont elbontanák, és zöldterületet alakítanának ki a helyén.

Az építkezés a tervek szerint 2015-ben kezdődne, és három évvel később, a behúzható tető kialakításával zárulna. Az egész beruházás 440 millió dollárból valósulna meg, ennek egy jelentős részét a párizsi önkormányzat állná.

Az AP szerint a város önkormányzata és a Francia Tenisz Szövetség megfellebbezte a Párizsi Közigazgatási Bíróság április 1-i döntését, amellyel megakadályozták a beruházás megkezdését. A tervek ellen helyi lakosok adtak be keresetet, mivel szerintük a munkálatok veszélyeztetnék a torna szomszédságában található botanikuskertet.

Még hónapokig tarthat, míg döntés születik a fellebbezés ügyében, de a szervezők bizakodnak. „A projekt még megvan és halad is a maga útján" – mondta Ysern. Hangsúlyozta, hogy maximálisan tiszteletben tartanák a környezet jelentőségét, ezért biztosak benne, hogy a végén zöld utat kapnak.