Hitelből lesz tenisztorna a Római-parton

2013.06.26. 17:04

A női nemzetközi teniszszövetségtől kapott ötéves, kamatmentes hitelt a Római parti tenisztorna, hogy a hatalmas árvízi védekezési költségek ellenére július 8-14. megrendezhessék.

„Nagyon nagy volt a tét, mert 18 éve van ez a verseny. A víz nyomása még nagyobb volt, hiszen az utcaszint felett 215 centivel állt" - mondta Márky Jenő, a 235 ezer dollár összdíjazású torna főszervezője. 

„Azt nem mondom, hogy megerősödtem, mert a védekezés alatt minden nap az idegösszeroppanás szélén álltam, mégsem pusztultam bele. És most már nyugodtan kijelenthetem: meg tudjuk rendezni a tornát, nem éri presztízsveszteség sem az országot, sem a versenyzőket, akik előzetesen ezzel a tornával kalkuláltak"

Sírógörcsöt kaptak a segítők, önkéntesek, klub- és családtagok, amikor a tetőzés előtt két nappal két órára leparancsolták őket a gátakról. Utána visszatértek, és mentették a menthetőt.

„Elnézést kértem a feleségemtől, mert nem védhettem vele együtt a házunkat, itt kellett lennem ugyanis. A közeli lakásunkban 50-60 centi víz volt, de nekem elsősorban ezt a csatát kellett megnyernem."

A jövő hétre már mindenkivel aláírja a szerződést, ha Czink Melinda felépül addigra életmentő műtétei után, akkor vele is, és akkor tudja biztosan kijelenteni, hogy a legjobb harmincból négyen is Budapestre érkeznek. Tavaly az olasz Errani nyert, aki azóta az ötödik a világranglistán.

„Az életemben soha egyetlenegyszer sem kértem segítséget a női versenyeket szervező WTA-tól a 18 év alatt, most megtettem. Időt nyertem tőlük, mert selejtező nem lesz, vagyis három nappal több időm van szépíteni, csinosítani a pályákat, a létesítményeket. Az elveszített időt nem lehet visszanyerni. A WTA-tól kamatmentes, öt évre szóló kölcsönt kaptam, hogy a károkat és a költségeket fedezni tudjam. Mert ugyan a víz nem öntött el és nem vitt el semmit, hiszen a gátat tökéletesen felépítettük a terveim alapján a 2006-os rekordárvíznél, azért a talajvízzel, buzgárokkal folyamatosan küzdöttünk. Csak egy példa: óránként 30-40 liter gázolaj fogyott el."