Nem a mellében volt az ereje

2013.08.26. 15:43

A 21 éves Halepet sokáig nagy mellei akadályozták a jó szereplésben, panaszkodott is emiatt. 2010-ben, mielőtt 18 éves lett volna, műtétre szánta el magát.

A kisebb mellekkel idén nyerte az első WTA-tornáját, majd a budapesti versennyel sorozatban harmadszor lett első a legjobbak között. A hétvégi, New Haven-i tornát úgy nyerte meg, hogy három, a világranglistán előtte álló teniszezőt győzött le, és ezzel már a 19. helyre jött fel, ami pályafutása eddigi legjobb eredménye.

Halep négy évesen kezdett teniszezni. Édesapjának jól menő sajtüzeme és tejgyára van Constantában, így volt miből finanszírozni a kislány pályafutását. 17 évesen már komoly sikereket ért el a juniorok között, 2007-ben két bukaresti challenger-tornát nyert meg, majd egy évvel később az Australian Open fiataljai között az elődöntőig jutott.

A mellműtétje után egyre komolyabb eredményeket ért el és lépegetett fel a világranglistán. 2010-ben és 2011-ben döntőt játszott Fez-ben, majd 2012-ben Brüsszelben jutott el a fináléig, WTA-tornát ekkor még nem sikerült nyernie.

Az igazi áttörést a 2013-as év hozta meg, különösen a nyári versenyeken ment neki nagyon Az Australian Openen és a Roland Garroson első körben, Wimbledonban a másodikban esett ki, június 15-én Nürnbergben, egy 235 ezres tornát nyert meg. Egy héttel később ’s-Hertogenboschban sem talált legyőzőre, majd egymás után, a harmadik versenyét Budapesten nyerte meg július 14-én.

A New Haven-i siker azért is különleges, mert ez egy Premier-torna volt, ahol 750 ezer dollárt osztottak szét, és ahol korábban olyanok nyertek mint Martina Navratilova, Steffi Graf, Venus Williams, vagy 2008 és 2011 között a korábbi világelső, Caroline Wozniacki. Szávay 2007-ben játszott itt döntőt.

Halepet agresszív alapvonaljátékosnak tartják, még Serena Williams is elismerően nyilatkozott szerváiról. Ahogy az amerikai fogalmazott, Halepnek bombaerős adogatása van, és a technikai hiányosságait éppen az erejével tudja pótolni.

Nagyszerű sorozatát a US Openen folytathatja a héten, ahol bizonyíthatja, hogy nem véletlen műve a négy tornagyőzelem, már csak azért is, mert Grand Slam-tornán a második körnél tovább még sosem jutott.