Wawrinka a vonalbíró székére rogyott le

2013.10.23. 11:05

Nagy meglepetésre már az első körben kiesett a hazai Stanislas Wawrinka a bázeli tornán, a világranglista 8. helyezettjét a 65. Edouard Roger-Vasselin győzte le 6:4, 6:3-ra. A svájci nem nagyon találta a játékát, szinte végig félrehordott a keze, jó 20-30 centire a vonalon kívülre ütött nem kevés ki nem kényszerített hibát.

A meccs elején még nem gondolhatták a nézők, hogy micsoda dráma következik. Ahogy az lenni szokott, az előző mérkőzés végén a büfébe és vécére induló tömegek későn vették észre, hogy már elkezdődött az újabb találkozó, játék közben azonban nem lehet mászkálni, ezért csak az első pihenőnél, 2:1-es állásnál engedték be őket.

„Csak üljenek le bármilyen székre, főként a játékosok mögötti részen állók" – szólt oda a kedvelt székbíró, Mohamed Lahyani, miután látta, hogy máskülönben nem tudják folytatni a játékot a teniszezők. A többség erre gyorsan beslisszolt a helyére, de néhányan komolyan vették a kérést: egy pár ijedten meghúzta magát a palánk és a vonalbírók mögött, csak a következő gém végén másztak át sietve a második sorban lévő helyükre.

Már 1:1-nél látszott, hogy Wawrinka bajban van, rögtön két bréklabdához jutott a francia, de ezeket még hárítani tudta a svájci. 3:3-nál viszont már elvette az adogatását Roger-Vasselin, ráadásul utána semmire hozta a sajátját, és pillanatok alatt megszerezte a vezetést.

Wawrinkának azt sem sikerült elkerülnie, ami az alapszabály, ha valaki elbukta az első játszmát: próbálja megtartani valahogy a szerváját a második elején. 2:0-nál kezdett el jobban játszani a svájci, ütött szép lendített röptét és fonák egyenest a sarokba, de a hibákat még mindig nem tudta visszaszorítani. Míg az első szettben csak csalódottan kifakadt, addig a másodikban már végigkopogtatta ütőjével a pálya mögötti palánk egy részét.

3:2-nél hirtelen esély mutatkozott a visszabrékre, és ha nem is volt tele a tízezres csarnok, de jó hatezer néző biztatta vastapssal a svájcit. Nem sikerült azonban élnie a lehetőséggel, Roger-Vasselin 4:2-es vezetésénél pedig már az egyik vonalbíró székére lerogyva törölgette az arcát. Hiába a nézők minden támogatása, 5:3-nál a meccsben maradást sem sikerült megoldania, kettős hibával bukta újból az adogatását és a bázeli tornáját.

„Minden rosszul sült el. Haboztam, sok rossz döntést hoztam" – mondta Wawrinka a meccs után, de a vereség ellenére is tudott mosolyogni. „Kemény vereség ez London előtt, de ettől még ez az eddigi legjobb szezonom." Hozzátette, hogy így a tervezettnél előbb érkezik majd Párizsba a jövő heti 1000-es versenyre, ahol még mindig lesz esélye összeszedni a november 4-én kezdődő vébéhez szükséges pontokat. Az évzáró londoni tornán a szezon nyolc legeredményesebb játékosa vesz részt, de Andy Murray visszalépése miatt most a 9. helyezett is kijut majd.