Mi van veled, Federer?

2013.10.24. 13:20

Okozott néhány kellemetlen percet a hazai közönségnek, de fordított és második mérkőzését is megnyerte 4:6, 6:3, 6:2-re Roger Federer az üzbég Gyenisz Isztomin ellen a bázeli tornán, ahol az is kiderült, hogy akkor jön meg igazán az egyébként is egy emberként szurkoló közönség hangja, ha hátrányból kell támogatnia kedvencét.

Federer feszülten kezdett, megint előkerültek a rosszul eltalált labdák, miközben Isztomin szerváit sem tudta igazán hatékonyan lekezelni. A még csak fejcsóválva konstatált kezdeti nehézségek után aztán hirtelen a nézők többsége a szívéhez kapott, amikor 2:2-nél kettős hibával juttatta két bréklabdához az üzbéget, majd egy rontással el is bukta a szerváját. Habár a minden meccsére teljes létszámban kivonuló Federer Fan Club megkezdte a hangos biztatást, sokan pedig fényképezőgéppel és telefonnal készültek megörökíteni a kiegyenlítésnél remélt ökölrázást, de Isztomin kétszer is bréklabdát hárított és szettelőnybe került.

A tízezer néző a pillanatnyi csalódottság után gyorsan eszmélt, és Federer már a vastapsot és lábdübörgést is túlszárnyaló „Let's go!" és „Roger, Roger!" rigmusok mellett, pólót cserélve kezdhette meg a második szettet.

Az első lépcsőfokot kipipálva a saját adogatásai mögött nyugodott meg, innen pedig a közönség minden támogatása mellett már tapintani lehetett a levegőben, hogy brékelni fog. Közben Isztomin első szervái egyre többször mondtak csődöt, végül 3:2-nél a svájci meg is szerezte az előnyt. Sokan papírokkal magukat legyezve fújtak egyet, és megkönnyebbülten dőltek hátra, miután 6:3-mal hozta a második játszmát, mások a pillanatnyi megnyugvást kihasználva már érezték annyira biztosnak a helyzetet, hogy meglátogassák a büféket.

„In, in, in" – skandálta mindent túlharsogva a Federer Fan Club egy kérdéses challange-nél, majd persze az egész csarnok örömujjongásban tört ki, amikor a kivetítő megerősítette a Federernek kedvező pontot. Isztomin sejthette, hogy mi vár rá, de abban a pillanatban nehéz volt elképzelni, hogy lesz még esélye az önkívületben induló döntő szettben. Pedig lett, a saját adogatásánál hárított bréklabda után az üzbég Federer nagy hibáival három lehetőséghez jutott a svájci következő szervájánál. Segédeszközök nélkül valószínűleg fizikailag nehéz annál átütőbben szurkolni, mint amit a végül csak több mint tíz perc után megfordított játékban nyújtott a közönség, de ezen a kritikus ponton is átsegítették kedvencüket.

A meccs után Federer azt mondta, a döntő szettben már jónak érezte a játékát, és így még akkor sem szálltak volna el az esélyei, ha a maratoni gémben nem tud fordítani, de így végképp megpecsételődött az üzbég sorsa. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a semmiről megfordított játék, a közönség támogatása és Isztomin csalódottsága mellett Federer is elkezdett nyugodtan, magabiztosan teniszezni, amiben pazar fonák egyenest váltottak nagyszerű rövidítések és tenyeresek. Isztomin még egy látványos lábközötti ütéssel hívta fel magára a figyelmet, de a második elbukott adogatójátéka után már dühösen rúgta ki a közönség irányába a labdát, amiből nyomásproblémák miatt négyet is leselejteztek a játékosok a meccs alatt.

Jó volt látni, ahogy küzdött értem a közönség

– mondta a sajtótájékoztatón a svájci, aki erőt merített a támogatásból.

Federer az újabb győzelemmel megint közelebb került a londoni évzáró vébéhez, miután a pontversenyben közel álló Stanislas Wawrinka után Richard Gasquet is az első körben búcsúzott Bázelben (Jo-Wilfried Tsonga pedig nem is indult). A november 4-i évzáró tornáról Federer azt mondta a meccs után, nem az a cél, hogy csak kijusson, hanem hogy a játékát javítva érkezzen Londonba, ahol nem három vereséggel akar búcsúzni a csoportkörök után (a vébén a nyolc játékos két négyfős csoportokban játszik körmérkőzéseket, ezekből jut tovább a két-két legjobb teniszező).

Szerdán a címvédő és első kiemelt Juan-Martin del Potro is megkezdte a tornát egy fiatal, szabadkártyás svájci, Henri Laaksonen ellen. A 6:4, 6:4-re nyert meccsen még arra is jutott ideje, hogy mókásan eljátszadozzon a labdaszedőkkel: pont az ütőjére pattant egy labda, amit előbb odanyújtott az érkező fiúnak, de aztán a közönség nagy nevetésére mégis kicsit arrébb húzott, amikor nyúlt volna érte. Az első szett elején még megilletődött svájci vissza tudott jönni a brékhátrányból, de 2:2-nél újból bukta a szerváját. A második játszmában ennél is koraibb bréket vitt végig az argentin, rögtön Laaksonen első adogatását vette el.

Ez mindig játékosfüggő, de az azóta már kiesett Kei Nisikori hétfőn például még arról beszélt, hogy azért szeret fedett pályán játszani, mert nem befolyásolja a játékot a szél. Emellett a fényviszonyok, a hőmérséklet, az esetleges eső – október 23-a éppen egy borús nap volt Bázelben – sem szólnak bele a mérkőzések alakulásába. Del Potro azért a maga mérkőzésén belefutott a fedett pályák egyik sajátos hátrányába is. A magasra szálló labdája egy nyitott stadionban még bőven pályára esett volna, a bázeli csarnokban azonban a plafon közepén elhelyezett hangszoróállványt sikerült eltalálnia, így bukta is a pontot.

Roger-Vasselin (francia)-Kamke (német) 7:5, 6:3 
Pospisil (kanadai)-Karlovic (horvát) 6:3, 6:4
Brands (német)-Kubot (lengyel) 6:2, 6:4          
Mathieu (francia)-Llodra (francia) 6:4, 6:3