Del Potro legyalulta Bagdatiszt

2013.10.25. 10:55

Küzdelmes, jó hangulatú meccset ígért a párosítás, de végül a címvédő Juan-Martin del Potro meglehetősen könnyedén, 6:1, 6:2-re lépett túl a túl sokat hibázó, rossz napot kifogó Markosz Bagdatiszon Bázelben. Del Potro a meccs után elmondta, az a cél, hogy minél közelebb kerüljön a legjobbakhoz. A ranglistán már az 5., és megítélése szerint most igazán jó teniszt játszik, de még érez teret egy kis fejlődésre.

A meccs elején még nehéz volt megítélni, kinek szurkol jobban a közönség, mindkettőjüket hatalmas ováció fogadta. A ciprusi a meccs elején még rögtön két bréklabdához jutott Del Potro adogatásánál, de végül az első kiemelt tudott előnyt szerezni, és ismét jutott arra is ideje, hogy játszadozzon kicsit a labdaszedőkkel is.

Bagdatisz egyszerűen nem találta a játékát, sok kettős hibát is ütött, de aztán a közönség nagy örömére öt szettlabdát hárítva 5:0-nál végül hozni tudta az adogatását, nem hiába lendítette magasba megkönnyebbülten az öklét. Nagy fordulat azért nem állt be, habár az első játszma 42 perces hossza is jól mutatja, hogy küzdelmesebb szett volt, mint ami a puszta eredményből látszik.

Del Potro összességében stabilan jó szinten teniszezett, időről időre elcsattantak a foghatatlan bombatenyeresei, de a második szett elején még úgy tűnt, hogy a ciprusi magára talál. Hiába nyerte azonban meg a meccs kétszer is hálón megpattanó labdával fűszerezett labdamenetét, 2:2 után újabb lejtmenet következett. Előbb kettős hibával bukta semmire a szerváját, majd a nagyon magabiztos Del Potro semmire mellérakta a sajátját, és Bagdatisz következő adogatásánál sem engedélyezett pontot a ciprusinak.

Nem nagyon kellett megizzadnia a feltörekvő bolgár Grigor Dimitrovnak sem, 6:3, 6:2-re intézte el Alekszandr Dolgopolovot. A Bébi Federernek is hívott Dimitrov jól mozgott, és az ászokat is úgy tudta bevágni, mint a svájci. Meccslabdát konkrétan ülve szerzett, mivel a tenyeresnél elveszítette az egyensúlyát, de így is beütötte a nyerőt.

Mit mondhatnék? Ez kedves, de azt szeretném, ha saját magam alapján ítélnének meg 

– mondta mosolyogva a sajtótájékoztatón a Federer-hasonlatra a 22 éves, ranglista 22. teniszező. Már nagyon várta, hogy egyszer Federerrel is játszhasson, akivel a pénteki negyeddöntőben csap össze. Mint mondta, a top10-es játékosoktól mindig sokat tud tanulni, függetlenül attól, hogy éppen nyer, vagy veszít ellenük.

Vannak bírók, akik szinte feltűnésmentesen válnak részeivé a környezetnek, de ez nem mondható el teljesen a mindig mosolygó Mohamed Lahyaniról. Ezúttal akkor bohóckodott egy sort, amikor meglátta, ahogy egy mimikáját visszajátsszák a kivetítőn. Erre látványosan a kezébe temette az arcát, és széles mozdulatokkal jelezte, hogy innentől csak mereven előre néz majd. Persze ennek szerencsére nem tett eleget.

Sima két szettben dőlt el az a mérkőzés is, amit vezetett. Paul-Henri Mathieu még a selejtezőből indulva jutott be a negyeddöntőbe, miután 6:4, 6:3-ra legyőzte honfitársát, a szerva-röpte mai legjelesebb képviselőjét, Michael Llodrát. Az egykezes fonákkal operáló francia szépen fogott meg labdákat, de nem mozgott százszázalékosan.