Del Potro megint felülmúlta Federert

2013.10.27. 20:37 Módosítva: 2013.10.27. 22:06

Nagy meccset játszott a címvédő Juan-Martin del Potro és a hazai közönség előtt pályára lépő Roger Federer a bázeli döntőben, de végül a svájci 7:6, 2:6, 6:4-re alulmaradt a világranglista 5. helyezettjével szemben.  

A döntőre természetesen minden korábbinál több Federer-felsős, sapkás, kendős néző tűnt fel a közönségben, és már a melegítés alatt megkezdődött a biztatás. Ezúttal már a kezdésre is szinte teljesen megtelt a terem, minden más meccsel ellentétben csak kevesen érkeztek késve, és ezért nem volt különösebben nagy vonulás a 2:1-es első pihenőnél.

Del Potro nagyrészt hozta azt a szintet, amivel legyőzte Rafael Nadalt a sanghaji elődöntőben, a szervája pedig a mérkőzés végén a győzelem kulcsának bizonyult. Federer játékában sem volt nyoma azonban az elmúlt időszakban, és még a tornán is többször érezhető feszültségnek, nagyrészt felszabadultan tudott teniszezni.

Mindketten nagyon koncentráltan kezdték a meccset, Federer minden pontra elindult, és látványos labdameneteket sikerült így megnyernie, Del Potro pedig megindította a jól ismert bombatenyereseit. Az argentinnak volt néhány nehéz pillanata 3:3-nál, Federer egyenlőig is eljutott az adogatásánál, de ennél többet már nem engedélyezett az argentin. A meccs első bréklabdájával csakhamar a svájcinak kellett szembesülnie, és ezen a ponton ő hibázott bele a hosszabb labdamenetekbe.

Az argentin 5:3-nál így már a szettért szerválhatott, azonban Federer nagyon odatette magát, végig támadott, Del Potro pedig hibázni kezdett. Így a lassan alaphanggá váló „Roger, Roger" kórus kíséretében azonnal vissza is jött Federer. A szurkolók izgalmai ezzel még mindig nem értek véget, hiszen a svájci kettős hibával juttatta két szettlabdához Del Potrót a saját adogatásánál, utána azonban egy ász és egy hosszú, nyerővel megnyert labdamenetben megfordította a gémet.

Hatalmas tenyeres nyerővel, aztán szinte tökéletes rövidítéssel harcolta ki Federer a tie breaket, de abban már nem tudott olyan pontos lenni, mint a megelőző percekben. Először még egy hálóról védhetetlenül pattanó labdával jutott minibrékhez Del Potro – fel is tette mindkét kezét bocsánatkérően –, de Federer is hibázott később, így 7-3-mal az argentiné lett a rövidítés és az első szett.

A néhány argentin mezbe öltözött nézőt leszámítva az egész csarnokot maga mögött érző Federer a második szettre emelt a játékának színvonalán, és nagyon eltökélten állt ki, aminek rögtön meg is lett az eredménye. Del Potro ugyan bemutatott egy lábközötti mentést is, de az a pont is Federeré lett, aki szép nyerőkkel el is vette az argentin adogatását. 3:0-ás állásnál mindketten beszórtak pár ászt és foghatatlan szervát, de utána küzdelmesebb gémek következtek. A hatalmas tenyeresekkel operáló Del Potrónak azonban nem sikerült visszavennie a bréket, sőt, Federer támadó stílusa újabb bréket ért a játszma végén.

A fél csarnok felállva ünnepelte az egyenlítést, és úgy tűnt, hogy Federer játéka elég lesz a mérkőzés megnyerésére is. A „Roger, Roger" kórus elcsendesülése után azonban rögtön kettős hibával nyitotta a döntő szettet, ami rossz ómennek bizonyult. Hiába játszott szép pontokat, kerettel fogott meg egy átemelést, hatalmas félröptét oldott meg, amiért meg is kapta a taps mellé a lábdübörgést is, mert egymás után két kettős hiba, majd egy rontás már a bréket jelentette Del Potrónak.

Habár egy szett eleji bréket még rengeteg idő van visszavenni, ezúttal sorsdöntőnek bizonyult az itt szerzett előny. Del Potro ugyan Federerhez hasonlóan kettős hibával nyitotta a következő adogatását, és két bréklabdához is jutott a svájci, de ezeknél nagyon koncentrált volt az argentin, és megfordította a gémet. Innentől mindketten támadóan játszottak, de Federernek kellett újabb bréklabdát hárítania, míg Del Potro elképesztő magabiztossággal hozta a saját adogatásait. Így Federer minden biztatás ellenére sem tudott visszajönni, 2 óra 20 perc alatt Del Potro emelhette győztesként magasba az öklét.

Federer meglehetősen szomorúan vette tudomásul a vereséget, de a tízezer néző még egy hatalmas „Roger, Roger" skandálással vigasztalta kedvencét. A második helyért járó tálca átvételekor nem meglepő módon percekig tartó ováció és dübörgés fogadta Federert, amibe Del Potro is bekapcsolódott, majd egy búcsúhullámzás is kijárt a döntő vesztesének. Azért a kupát a magasba emelő Del Potrónak, a torna immár kétszeres bajnokának is nagyon tudtak örülni a nézők, az argentin pedig megígérte, hogy jövőre is megpróbálja majd megvédeni címét.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Del Potro elmondta, mennyire örül annak, hogy három és fél év után az 5. helyig sikerült jutnia a világranglistán. A következő héten Párizsban és a londoni világbajnokságon is jó szereplésre készül.

„Nyerő típus vagyok, nem a vereségekben találom meg az önbizalmamat, ezért ilyen szempontból sokkal inkább számított a négy korábbi bázeli meccsem" – mondta Federer, ugyanakkor hozzátette, hogy a tornán talán most tudta a legjobbját nyújtani. Úgy érzi, hogy leginkább a szerváján kell még javítani: „öt kettős hiba egy meccsen, régen egy Grand Slam alatt volt ennyi". Ugyanakkor elmondása szerint örül annak a szintnek, amire eljutott, és innen lehet tovább építkezni.

Del Potro már korábban kvalifikálta magát a november 4-én kezdődő évzáró világbajnokságra, Federer pedig a bázeli döntőbe jutással nagy lépést tett a kijutás felé. Jövő héten, Párizsban már csak egy meccset kell nyernie, hogy ott legyen a vébén induló nyolc játékos között. Bázelben a hullámvölgyek ellenére már sokszor nagyszerű játékkal tudott eljutni a döntőbe, és a legjobbak ellen mindig tud emelni a színvonalon: mint korábban mondta, nem három vereséggel szeretne búcsúzni a londoni csoportkörből, amennyiben kijut a vébére.