Federer pengeélen táncolva döntős

2013.10.27. 09:24

Saját dolgát megnehezítve csak nagy nehezen, 2 óra 40 perc alatt nyert Roger Federer a hazai közönség előtt 6:3, 6:7, 7:5-re a kanadai Vasek Pospisil ellen a bázeli torna elődöntőjében. A szurkolásra pedig nem lehetett panasz, a közönség megint tudott újat mutatni, a focimeccseket idéző énekek mellé pedig a hullámzást is sikerült átmenteni péntekről.

A negyeddöntőben Grigor Dimitrovon magabiztosan túllépő svájci bekezdett, nagyon könnyed játékkal brékelt már 1:1-nél, és Pospisil következő adogatásai is szorosan alakultak. Habár Federernek is kellett bréklabdát hárítania, de 5:3-nál a kanadai a szettben maradást sem tudta megoldani, semmire vette el újra a volt világelső az adogatását.

A svájci a második szettet is jó játékkal kezdte, de Pospisil is nagyon biztosan hozta az adogatásait. A kanadai a mérkőzés előtt azt mondta, hogy a legjobb teniszére lesz szükség, és ezt több mint egy szetten át meg is tudta valósítani. Federer először 3:3-nál került igazán hullámvölgybe, 40-0-ről többek között kettős hibával engedte fel engyenlőig a kanadait az adogatásánál, de nem veszítette el az előnyét. Sőt, úgy tűnt, hogy nagyon hamar vége is lehet a meccsnek, miután az egész teremben zengő dübörgés kíséretében brékelte Pospisilt, és szerválhatott a kétszettes győzelemért.

Ehhez képest rettentően megnehezítette a saját dolgát, amikor megint rossz döntéseket hozott, és Pospisil bréklabdájánál is hibázott. A szett végi tie breakben az elején még egy hálón szerencsésen megpattanó labdával jutott csak előnyhöz Pospisil, de az utolsó pontokban már sorozatban rontott Federer, így 7-3-mal a kanadaié lett a rövidítés.

Sok néző kényelmetlenül fészkelődött a helyén, ahogy a döntő játszma is Federer hibáival folytatódott, miközben Pospisil mindent megtett, hogy éljen a lehetőséggel. Federer a második adogatójátékában egy pár percre teljesen szétesett, 40-0-ről öt pontot bukott zsinórban, és 3:1-es vezetéshez juttatta a kanadait. A következő gémre azonban nagyon eltökélten odatette magát, semmire visszavette az elbukott szerváját, és ismét fej fej mellett mentek tovább. Egy felbátorodó néző pedig a labdaszedőket kikerülve egyenesen Federernek dobta vissza a labdát, aztán büszkén kihúzta magát.

4:3-nál megint Federernek kellett bréklabdát hárítania, de a megfordított helyzetekből egyre jobban jött ki, míg Pospisil a lassan két és fél órás meccs végére láthatóan fáradni kezdett. Paradox módon 5:5-nél megnyerte a meccs leghosszabb, nem kevés futással járó labdamenetét, de ezzel csak tovább rontott a kondiján. Egyre kevesebb első szervája jött be, a szurkolók pedig minden erejükkel próbálták kiizgulni a bréket.

Négy bréklabdát még hárított a kanadai, de a végére csak megtörte Federer. Szinte az egész terem talpra ugorva ünnepelte Federert, és a pihenő alatt már abba sem akart maradni a „Roger, Roger" kórus. Federer még egyszer már nem engedte ki a kezéből a nagyon nehezen megszerzett győzelmet, amit mindent elnyomó ujjongás követett, és a tapsviharban a pályán tartott interjút sem tudták percekig elkezdeni.

Federer a vasárnap délutáni döntőben a címvédő Juan-Martin del Potróval csap majd össze, tavaly csak döntő szett tie breakben volt jobb a világranglista 5. argentin, és ezúttal is kemény meccsre van kilátás.